Turku: naujoji Europos kultūros sostinė

Nors šis miestas mažai žinomas už Skandinavijos ribų, buvusi Suomijos sostinė Turku – tikras kultūros lobynas, ne veltui jam suteiktas 2011-ųjų Europos kultūros sostinės vardas.

Senuose pastatuose atgims menas

Nors į Turku jau atslinko žiema, šaltąjį metų sezoną šiame mieste būna ypač jauku, šviesu ir... žiemiška. Paslaptingas Europos šiaurės grožybes pamažu apgaubia ilgosios naktys. Prasideda karštas naktinis gyvenimas ir linksmybės, kurios naujojoje Europos kultūros sostinėje tęsis visus ateinančius metus.

Kultūros sostinės atidarymo renginiai startuos sausio 14 d. Auros upės krantuose skambės koncertai, senuose laivų statyklos sandėliuose apsigyvens menas, o dangų nušvies įspūdingas fejerverkų šou. Be to, dalis renginių bus skirta tamsiajai Turku pusei. Pavyzdžiui, tikro garso muzikos ir mirties vaizdinių koncertų serija arba paroda „Mirtis ir daugybė jos veidų“...

Europos kultūros sostinės židiniu taps „Logomo“ (www.logomo.fi), buvusios uosto dirbtuvės, esančios seno industrinio laivų statybos rajono širdyje. Didžiuliame mūriniame pastate vyks pagrindiniai koncertai ir parodos. Miestas tikisi, kad šis projektas tęsis, uosto dirbtuvės virs menų centru ir klestės net pasibaigus kultūros sostinės metams.

Restoranai ant vandens

Nusidriekęs palei Auros krantus pietvakarių Suomijoje Turku žymus ne tik kaip svarbus viduramžių miestas, bet ir kaip pažangių kūrėjų gimtinė. Turku gyventojai iki šiol mėgsta pajuokauti, kad Suomijos sostinės titulą iš jų miesto atėmęs Helsinkis kadaise tebuvo „mažas žvejų kaimelis su šešiomis lūšnelėmis“.

Iš patogios viešbučio lovos išvilioja saulės spindulėlis. Puiki diena aplankyti Turku meno muziejų (www.turuntaidemuseo.fi). Jis įsikūręs ant vaizdingos kalvos ir siūlo puikią klasikinės šiaurietiškos tapybos apžvalgą.

Vanha Suurtori (Senoji didžioji aikštė) – puiki vieta pradėti kelionę Auros pakrante. Raudonu čerpių stogu išsiskirianti XIII a. katedra – tikra nacionalinė šventovė, stūksanti tiesiai priešais buvusią miesto rotušę, po kurios aukso spalvos fasadu šiandien prisiglaudusios meno parduotuvėlės ir maloni Knygų kavinukė (Vanha Suurtori 3). Čia nuo lapkričio pabaigos vyksta seniausias visoje Suomijoje kalėdinis turgus.

Vasarą Auros upė tampa tikra hedonistų šventove. Upėje plūduriuoja nesuskaitoma daugybė vandens barų ir restoranų. Bet žiemą lieka vos keli. Vienas jų – „Svarte Rudolf“, kuriame širdingi suomiai siūlo paskanauti pipirinio kiaulienos kepsnio ir silkutės.

Nuo griuvėsių iki šiuolaikinio meno

Palei upę išlikę keletas senų medinių pastatų – nemenkas kontrastas puošniems XIX a. medinukams, pastatytiems jau po gaisro, 1827 m. sunaikinusio didžiąją dalį Turku senamiesčio. Viename jų šiandien įsikūręs savotiškas dvigubas muziejus „Abos Vetus / Ars Nova“ (www.aboavetusarsnova.fi). Vaizdingi viduramžių Turku griuvėsiai apačioje ir ryškus šiuolaikinis menas viršuje.

Keliaujant toliau iškyla trijų istorinių laivų stiebai. Tai jūrų muziejus „Forum Marinum“. Tačiau akį jau traukia kiek tolėliau horizonte išnyranti Turku pilis. Ši šviesaus akmens XIII a. grožybė kadaise tarnavo karaliui Erikui XIV. Dabar jo menių labirintai puikiai atvaizduoja Turku istoriją nuo pat viduramžių laikų.

Laiko mašina mus nukelia 700 metų į priekį, į Šv. Henriko koplyčią šalia Turku esančioje Hirvensalo saloje. Šis 2005 m. statinys – vienas labiausiai vertinamų moderniosios architektūros šedevrų visoje Skandinavijoje. Jo varinis stogas primena apverstą valtį ant pušimis apaugusios kalvos.

Hirvensalo – viena iš tūkstančių Turku archipelago salų. Baltijos jūroje išsibarsčiusios salos – viena gražiausių Suomijos panoramų. Daugumoje jų įrengti puikūs dviračių takai – atrakcija vasarą. O štai, pavyzdžiui, Ruisalo saloje, turinčioje vos 126 gyventojus, vasarą vyksta „Ruisrock“ muzikos festivalis. Pernai čia koncertavo Ozis Osbornas (Ozzy Osbourne) ir „Slash“.

Triukšmingas naktinis gyvenimas

Žemyniniame Turku jau laukia tradiciniai suomiški pietūs „Harald“ restorane. „Harald“ vyrauja vikingų tematika. Valgiaraštis – tradiciškas suomiškas: įvairūs elnienos ir lokienos patiekalai su silke. Visai kitoks yra „Mami“ restoranas, siūlantis to regiono delikatesų – skrudintų salierų sriubos su rūkyta elniena ar keptos anties, patiekiamos su voveraitėmis ir obuoliais. Šiai vietai buvo suteiktas geriausio Suomijos miesto restorano vardas.

Turku parduotuvės pradžiugins šiaurietiško dizaino gerbėjus. Čia rasite gausybę tokių kompanijų kaip „Marimekko“ ar „Artek“, o centrinėje Turgaus aikštėje – ir vietos amatininkų dirbinių.  

Dar viena Turku ypatybė – tai triukšmingi pokalbiai baruose. Juose galima paragauti gardaus vietos gamybos alaus. Verta aplankyti buvusioje mokykloje įsikūrusį „Koulu“ arba... viešojo tualeto vietoje iškilusį smagųjį „Puutorin Vessa“. Miesto centre yra daugybė barų, kuriuose plokšteles suka diskžokėjai. Populiariajame „Blanko“ galite išgirsti ir Suomijos elektroninės muzikos guru Jorį Hulkoneną (Jori Hullkkonen). Jis yra bendradarbiavęs su garsiausiais pasaulio diskžokėjais, o šiandien laimingai gyvena Turku.

Priešais žavingą modernistinę Turku biblioteką įsikūręs dar vienas puikus baras „Dylamo“. Čia galite išbandyti keistą, bet suomių labai mėgstamą kokteilį „Jagermeister“ su saldymedžių degtine. Už poros minučių kelio – „Bar Kuka“, išsiskiriantis moderniu interjeru ir keistu folkloro bei elektroninės muzikos deriniu. Visai netoliese, bare „Monk“, galima pasinerti į džiazo šnabždesius. Na, o siautulingam vakarėliui užbaigti puikiausiai tiks priešais Turku geležinkelio stotį įsikūręs stilingas klubas „Cup & Pint“.

Turku tikisi kitąmet privilioti milijonus turistų iš visos Europos. Bet galite aplenkti juos, nes šis mažas miestas, turintis didelę širdį, jau dabar yra parengęs ne vieną staigmeną.


Šiame straipsnyje: TurkuEuropos kultūros sostinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių