„Taikinys #1“ - žiauri O. bin Ladeno medžioklė (filmo recenzija)

Mūsų ekranuose vienas paskui kitą pasirodė du vaidybiniai filmai, atskleidžiantys pasaulinės politikos įvykių užkulisius. Vienas jų - „Taikinys #1“.

Bin Ladeno medžioklė
Pirmuoju taikiniu Amerikoje paprastai vadinamas JAV prezidentas, kurio apsaugai negailima nei lėšų, nei beprecedenčių priemonių. Ir tai suprantama – šalyje, kurioje nuo žudikų kulkų žuvo net keli prezidentai, visos priemonės išvengti panašios tragedijos pateisinamos. Apie tikrus ir tariamus pasikėsinimus į JAV vadovo gyvybę Holivude prikurta dešimtys kino filmų. Tačiau visada kietu charakteriu pasižymėjusi Kathryn Bigelow renkasi sudėtingesnę užduotį. Jos „Taikinys #1“ pasakoja apie garsiausio naujųjų laikų teroristo medžioklę.
Tarptautinė Osamos bin Ladeno medžioklė buvo paskelbta tuoj pat, kai tik išaiškėjo „Al Qaedos“ lyderio vaidmuo organizuojant 2001-aisiais Niujorke įvykdytą teroristinį aktą, nusinešusį beveik 3 tūkst. gyvybių. Tačiau šio gyvo taikinio tiksli buvimo vieta ilgai nebuvo žinoma. Viltis nušvito po dvejų metų, kai į JAV antiteroristinių pajėgų spąstus pakliuvo O.bin Ladeno sūnėnas Amaras.

Palūžta visi!
Filmas pradedamas pirma Amaro kvotos scena, vykdoma slaptame CŽV kalėjime. Seną kaip pasaulis bizūno ir meduolio taktiką kaitaliojantis tardytojas Danas (akt. Jasonas Clarke'as) neabejoja, kad net pats galingiausias džihado karys vieną dieną palūžta („Tokia biologija.“). Jei ne nuo fizinio skausmo, tai nuo psichologinio šantažo, galvą į gabalus plėšiančios sunkiojo metalo muzikos, seksualinio pažeminimo, užsiundytų šunų, priverstinės nemigos, itin siaubingų ledinio vandens terapijos procedūrų, kankinimų laukimo baimės ir nuolatinio grasinimo: „Aš tave mušiu, jei man meluosi.“

Likvidavimo misija
Kai kurias filmo scenas sunku ištverti ne tik kankinamam teroristui, bet ir žiūrovams. Tačiau šiomis sadistiškomis priemonėmis buvo išgauta itin svarbi informacija, leidusi 2011 m. gegužės 1-ąją Pakistano mieste Abotabade pradėti karinio būrio „SEAL Team 6“ reidą, kuriam žalią šviesą Baltuosiuose rūmuose uždegė JAV prezidentas Barackas Obama.
Jau žinome, kaip baigėsi garsiausio mūsų laikų teroristo likvidavimo misija (jai filme skiriama daug dėmesio). Beje, originalus filmo pavadinimas „Zero Dark Thirty“ karinių terminų žodyne reiškia 30 minučių po vidurnakčio. Taip buvo užfiksuotas O.bin Ladeno mirties laikas.
Drakonas mirė! O kas toliau?..

„Taikinys #1“ („Zero Dark Thirty“) ****
JAV, 2012 m. Rež. K.Bigelow. Vaidina J.Clarke’as, Jessica Chastain, Reda Kateb, Kyle'as Chandleris, Jennifer Ehle.
veiksmas 2
humoras 0
įtampa 3
erotika 1
siaubas 3
Trukmė 155 min.
N16

Politika „Oskarų“ mugėje
Aktoriaus Beno Afflecko režisuota drama „Operacija “Argo„ pasakoja apie per 1980 m. Irano įkaitų krizę įvykdytą šešių amerikiečių gelbėjimo operaciją ir slaptą CŽV bei Holivudo vaidmenį joje. Filmas jau gavo keturias dešimtis įvairių apdovanojimų ir nominuotas septyniems “Oskarams„. Rimčiausiu jo konkurentu varžybose dėl kino pasaulyje geidžiamiausių paauksuotų statulėlių bus filmas “Taikinys #1„ (jis nominuotas penkiems “Oskarams").
Režisierė K.Bigelow prieš ketverius metus tapo kinematografinio pasaulio sensacija, kai jos filmas „Išminuotojų būrys“, pasakojantis apie mirtinai pavojingą karių kasdienybę Irake, laimėjo net šešis „Oskarus“. Ne mažiau sudėtingą temą ji pasirinko ir savo naujajam filmui „Taikinys #1“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių