Pavasario vakarui Klaipėdoje – prancūziškos muzikinės impresijos

Ketvirtadienį 18 val. Klaipėdos koncertų salėje muzikuos žavus moteriškas duetas „Duo Sensibile“. Fleitininkė Viktorija Zabrodaitė ir pianistė Šviesė Čepliauskaitė kviečia pasitikti pavasarį klausantis jų parengtos programos „Prancūziškos impresijos“.

Abi atlikėjos baigė studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Š.Čepliauskaitė stažavosi F.Chopino muzikos akademijoje Varšuvoje, tobulinosi tarptautiniuose meistriškumo kursuose Didžiojoje Britanijoje ir tarptautiniame muzikos seminare Veimare Vokietijoje. Ji koncertavo Didžiojoje Britanijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje, Japonijoje, Estijoje, Norvegijoje bei daugelyje Lietuvos miestų. Šviesė didelį dėmesį skiria kompozitorių romantikų muzikai, ypač jai artima F.Chopino kūryba. Yra įrašiusi kelias šio kompozitoriaus kūrybos kompaktines plokšteles.

Fleitininkė V.Zabrodaitė šiuo metu dirba pedagoginį darbą Vilniaus Karoliniškių muzikos mokykloje, aktyviai koncertuoja su įvairiais ansambliais. Atlikėja dažnai pasirodo su ansambliu „Grazioso“, su kuriuo išleido kompaktinę plokštelę.

„Duo Sensibile“ narės įsitikinusios, kad kūriniai fleitai ir fortepijonui Lietuvoje skamba pernelyg retai – juk yra tiek daug gražios muzikos šiems instrumentams. Po ilgos žiemos monotonijos Šviesė ir Viktorija kviečia pasinerti į jausmingą ir spalvingą XIX–XX a. muzikos pasaulį: jei impresionistų paveikslai – atgaiva spalvų išsiilgusiai akiai, tai to paties laikotarpio muzika tarsi pavasario saulė gaivina širdį ir žadina jausmus.

„Šiai programai pasirinkome vien tik prancūzų kompozitorių kūrinius – visi jie nuostabūs, bet Lietuvoje juos retai kada galima išgirsti, – pasakojo atlikėjos. – Gal tik Franciso Poulenco Sonata, kuria pradėsime vakarą, dažniau skamba koncertuose. O štai nuostabios Mel Bonis Sonatos fleitai ir fortepijonui atlikimas bus ne tik prasminis visos programos akcentas, bet, ko gero, ir kūrinio premjera Lietuvoje. Ši prancūzų kompozitorė – Césaro Francko mokinė, Claude’o Debussy amžininkė ir 300 kūrinių autorė. Ji specialiai sutrumpino savo vardą (Mélanie Hélène), kad būtų vertinama ne kaip moteris, o kaip muzikos kūrėja. Jos muzika subtili ir aistringa, ilgesinga ir veržli, rafinuota ir jausminga – šie apibūdinimai tinka ir visai mūsų programai. Koncerte grosime dvi žavias André Caplet pjeses, taip pat Camille’o Saint-Saënso ir C.Debussy kūrinius solo fortepijonui ir fleitai, o kiekvieną dalį baigsime virtuoziškomis Jeano-Baptiste’o Singelée ir Paulo Taffanelo variacijomis operų „Faustas“ ir „Francesca da Rimini“ temomis. Pasirinkome pavadinimą „Duo Sensibile“ (it. sensibile – jausmingai, jautriai), nes manome, kad šis apibūdinimas puikiai atitinka mūsų abiejų prigimtį. Labai įdomu, ar ir Klaipėdos publika susidarys tokį įspūdį?..“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių