Kultūros paveldo sąraše – ir vynuogynai

Kaip Versalio rūmai, Paryžiaus Dievo Motinos katedra, vynuogynai Adūro slėnyje bus įtraukti į Prancūzijos kultūros paveldo sąrašą. Mat ten augantiems vynuogienojams – 200 metų.

Ligos XIX amžiuje Prancūzijoje pakirto vynuogynus. Juos teko atkurti net iš Amerikos atsivežtais ūgliais ar skiepais. Bet nedidelis plotas šalia Pirėnų kalnų liko, ir dabar jis saugomas kaip kultūros paveldo paminklas.

Kai kuriems vynuogienojams – daugiau negu 200 metų, jie išsaugojo senųjų vynuogių rūšių DNR.

Šiame vynuogyne išlikę ir senojo ūkininkavimo pėdsakai, bet jis per mažas, kad iš vynuogių būtų spaudžiamas vynas, iš vynuogienojų auginami jauni ūgliai. Vynuogyne šeimininkauja jau aštunta vienos šeimos karta.

„Labai stengiamės išsaugoti šį vynuogyną, stengiamės, kad jis būtų kuo gražesnis, daug darbų atliekame rankomis“, – pasakojo vynuogių augintojas Jeanas Pascalis Pedebernarde`as.

Augintojams pasisekė, kad šis vynuogynas auga nuošaliai, todėl jį aplenkia ligos ir kenkėjai. Tačiau tai ne pats seniausias vynuogynas Prancūzijoje. Esą esančiam netoli Reimso – mažiausiai 350 metų, o štai vynuogynui netoli Mariboro Slovėnoje – daugiau negu 400 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių