Teismui perduota buvusio Raseinių savivaldybės direktoriaus R. Ačo byla

Teisėsauga teismui perdavė piktnaudžiavimu, sukurstymu iššvaistyti svetimą turtą bei apgaulingu apskaitos tvarkymu kaltinamo buvusiam Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Remigijaus Ačo bylą, penktadienį pranešė prokuratūra.

Kaltinimai sukursčius padaryti nusikalstamą veiką taip pat pareikšti ir Raseinių rajone registruotos įmonės direktoriui, R. Ačo svainiui Orestui Jankauskui.

Pastarasis bei dviejų įmonių Kauno rajone vadovai Arvydas Stankevičius ir Andrius Vyšniauskas bus teisiami ir už galbūt apgaulingai tvarkytą jų valdomų bendrovių buhalterinę apskaitą.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai. Tyrimui vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrejus Mirnyj.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, R. Ačas, turėdamas įgaliojimus veikti Raseinių rajono savivaldybės vardu bei atstovauti šiam juridiniam asmeniui jo valdomose įmonėse, įtariama, siekė turtinės naudos sau.

Naudojo įmonės lėšas

Įtariama, kad dar 2018 metais R. Ačas be jokio teisėto pagrindo nurodė Raseinių savivaldybės valdomo Raseinių autobusų parko direktoriui už bendrovės lėšas nupirkti metalo gaminių, kurie neva bus panaudoti savivaldybės darbuotojų kabinetų atnaujinimui.

Pasak prokuratūros, per tyrimą surinkta duomenų, jog iš savivaldybės valdomos įmonės lėšų nupirkti metalo gaminiai buvo panaudoti liepto gamybai R. Ačo priklausančiame sklype Raseinių rajone. Skaičiuojama, kad tokiu būdu buvo iššvaistyta daugiau nei 1 tūkst. eurų, priklausiusių savivaldybės valdomai bendrovei.

Tyrimo duomenimis, tos pačios Raseinių rajono savivaldybės valdomo autobusų parko direktorių bendrovės lėšas panaudoti ne įmonės veikloje sukurstė ir Raseinių rajone registruotos įmonės vadovas O. Jankauskas.

J. Kalinsko / BNS nuotr.

Remiantis surinktais duomenimis, 2018 metų pavasarį O. Jankauskas davė minėtos bendrovės direktoriui nurodymus, jog šis apmokėtų sąskaitas už O. Jankausko įsigytas 10 padangų.

Įtariama, kad tokių būdu O. Jankauskas sukurstė savivaldybės valdomos įmonės direktorių iššvaistyti jam patikėtą svetimą turtą – daugiau nei 2 tūkst. eurų.

Buvęs Raseinių rajono savivaldybės valdomos bendrovės direktorius Vladislovas Šimaitis buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Tokį sprendimą teismas priėmė, kai minėtasis asmuo pripažino padaręs nusikalstamą veiką, nusikaltimą padarė pirmą kartą ir dėl to nuoširdžiai gailėjosi.

Galėjo apgaulingai tvarkyti apskaitą

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą taip pat surinkta duomenų, jog visi kaltinamieji galėjo apgaulingai tvarkyti savo valdomų įmonių apskaitą. Kaltinamieji į savo bendrovių buhalteriją galbūt įtraukdavo fiktyvias sąskaitas, kurios buvo išrašomos už tariamai suteiktas paslaugas ir prekes. Tyrimo metu gauta duomenų, jog tokie sandoriai buvo vykdomi ir tarp kaltinamųjų valdomų bendrovių.

„Byloje turimi duomenys leidžia įtarti, kad R. A., versdamasis individualia veikla, už realiai nesuteiktas apgyvendinimo paslaugas galėjo išrašyti sąskaitas A. V. ir A. S. įmonių vardu ir už tokius, manoma, fiktyvius sandorius gauti apmokėjimus. Skaičiuojama, kad bendra R. A. išrašytų galimai fiktyvių sąskaitų suma gali siekti daugiau nei 19 tūkst. eurų“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Pasak prokuratūros, surinkta duomenų, kad tokia pačia schema veikė ir kaltinamieji A. Stankevičius, A. Vyšniauskas ir O. Jankauskas.

Įtariama, kad į vienos iš A. Stankevičiaus valdomų įmonių apskaitą buvo įtraukti fiktyvūs dokumentai, patvirtinantys netikrus sandorius bendrai už beveik 79 tūkst. eurų, į kitą – daugiau nei 32 tūkst. eurų.

R. Ačas 2003 metais buvo prezidento Rolando Pakso, vėliau pašalinto per apkaltą, patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Tyrimo duomenimis, už realiai nesuteiktas paslaugas A. Vyšniauskas į savo įmonės sąskaitą gavo beveik 27 tūkst. eurų, o kaltinamasis O. Jankauskas – daugiau nei 12 tūkst. eurų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apygardos teismui.

Baudžiamajame kodekse už piktnaudžiavimą siekiant turtinės naudos griežčiausia nustatyta bausmė – laisvės atėmimu iki septynerių metų. Apgaulingas apskaitos tvarkymas griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų. Tas, kad iššvaistė svetimą turtą griežčiausiai gali būti nubaustas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Iš pradžių R. Ačas buvo sulaikytas dėl kyšininkavimo

R. Ačą ir tuometinį Raseinių autobusų parko direktorių V. Šimaitį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai sulaikė 2018 metų lapkritį.

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius buvo įtariamas kyšininkavimu, tačiau per tyrimą įtarimai buvo pakeisti ir jis teismui perduotas dėl piktnaudžiavimo ir kitų nusikaltimų.

R. Ačas 2003 metais buvo prezidento Rolando Pakso, vėliau pašalinto per apkaltą, patarėju nacionalinio saugumo klausimais, 2004–2011 metais kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys buvo išrinktas į Seimą. 2011–2012 metais jis ėjo Raseinių rajono mero pareigas.

R. Ačas, pasitraukęs iš „tvarkiečių“ gretų, mero rinkimuose nesėkmingai kandidatavo kaip rinkimų komiteto „Tavo Raseiniai“ atstovas.

Raseinių administracijos direktoriumi R. Ačas paskirtas 2016 metų gruodį, kai baigė savo, kaip Seimo nario, kadenciją.

2018 metų kovą R. Ačas tapo naujai įkurtos Gedimino Kirkilo vadovaujamos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos nariu, po STT sulaikymo sustabdė narystę šioje partijoje.

Raseinių rajono savivaldybės taryba R. Ačą 2018 metų balandį trečiu bandymu po pareikšto nepasitikėjimo atleido iš administracijos vadovo pareigų.

Nepasitikėjimą R. Aču tąkart inicijavo meras Algirdas Gricius, gavęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą, kad administracijos direktorius supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Prieš tai taryba buvo nepritarusi Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 metų veiklos ataskaitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O, taip

O, taip portretas
Žentas krepšininkas milijonierius išpirks uošvio pridarytas machinacijas

Žentas \\\\\.../////

Žentas  \\\\\...///// portretas
išpirks.

Vargšeliai

Vargšeliai portretas
ubagams vis mažai, vis negali iš savo "varganų" algų nusipirkti ir tenka ieškoti neteisėtų būdų
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių