Rokiškio ligoninės skyriaus buvusiam vedėjui A. Vitkui siūloma skirti 75 tūkst. eurų baudą

Rokiškio rajono ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus buvusį vedėją bei vidaus ligų gydytoją Alfonsą Vitkų prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo ir skirti jam 75 tūkst. eurų baudą.

Pritaikius baudžiamojo įstatymo nuostatas ji būtų sumažinta trečdaliu iki 50 tūkst. eurų.

Kaip trečiadienį pranešė prokuratūra, per tyrimą buvo nustatyta, kad gydytojas galėjo paimti kyšius iš 12-kos asmenų. Baigtą tirti bylą prokuroras Mantas Jurkėnas antradienį perdavė teismui, prašydamas priimti joje baudžiamąjį įsakymą.

Rokiškio rajono ligoninės Direktoriaus pavaduotoja medicinai Marijana Čeponytė BNS sakė, kad A. Vitkus dabar dirba tik vidaus ligų gydytoju, Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vedėjo pareigų nebeina prasidėjus ikiteisminiam tyrimui.

„Leista dirbti tik gydytoju, laukiam galutinio sprendimo, dokumentacijos oficialios, įstaiga laukia dokumentų iš prokuratūros“, – BNS sakė M. Čeponytė.

A. Vitkų Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai sulaikė praėjusių metų rugpjūtį, jam buvo pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo. STT pareigūnų atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliavo ir jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras M. Jurkėnas.

Prokuratūra teigia, kad per ikiteisminį tyrimą surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad minėtas gydytojas, būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, tiesiogiai, savo naudai, 2022 metų gegužės–liepos mėnesiais paėmė kyšius iš 12-os asmenų.

Manoma, kad kyšius A. Vitkus sistemingai ėmė už teisėtą veikimą vykdant turimus įgaliojimus – kad neteisėtą piniginį atlygį davusių asmenų artimiesiems būtų tinkamai teikiamos paslaugos. Kyšių sumos – nuo 20 iki 200 eurų.

12-ka gydytojui kyšius davusių asmenų, pripažinusių savo kaltę, buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės dėl padarytų 11-kos papirkimų.

Pasak prokuroro M. Jurkėno, įstatymai numato, kad asmuo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu kyšio iš jo buvo reikalaujama ar provokuojama duoti kyšį ir jis, tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai.

„Raginame žmones būti nepakančius korupcijai ir apie žinomus kyšininkavimo atvejus pranešti STT arba prokuratūrai“, – pranešime sako prokuroras.

Prokuroras M. Jurkėnas su pareiškimu dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu kreipėsi į Panevėžio apylinkės teismo Rokiškio rūmus.

Prokuroras taip pat teismo prašo penkerių metų laikotarpiui atimti teisę A. Vitkui būti išrinktam ar paskirtam į valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei skirti turto konfiskavimą, konfiskuojant jo iš nusikalstamos veikos gautus pinigus – 1 tūkst. 220 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių