Paskelbtas nuosprendis Tytuvėnų gaisro byloje

  • Teksto dydis:

Kelmės rajono apylinkės teismas antradienį kaltu Tytuvėnų gaisro byloje pripažino buvusį viešosios įstaigos Tytuvėnų piligrimų centras vadovą Praną Jurkaitį.

Jam skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant pusantrų metų, BNS pranešė Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas.

P.Jurkaičiui buvo pareikšti įtarimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo ir dėl didelės kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sunaikinimo bei sugadinimo.

Apkaltinamąjį nuosprendį teismas priėmė nustatęs, kad P.Jurkaitis padarė itin šiurkščius pažeidimus - kai suveikė signalizacija, ją atjungė, perkrovė, nepatikrino, kodėl ji suveikė, ir išėjo. Be to, nustatyta, kad pastatas buvo kūrenamas netinkamomis malkomis.

Teismas nusprendė, kad byloje esantys apie 3 mln. eurų ieškiniai turi būti nagrinėjami civiline tvarka.

Kelmės teismas taip pat paskelbė atskirąją nutartį. Joje rašoma, kad galbūt nusikalstamas veikas padarė ir kiti asmenys, teismas informuoja prokuratūrą, kad ji į tai reaguotų ir spręstų. Pažymima, kad civiliniai ieškiniai nenagrinėti, nes neaišku, kokia dalis kaltės yra kitų asmenų, kokią dalį ieškinių turėtų atlyginti kiekvienas.

Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno palėpėje kilo 2012 metais.

Prokurorė prašė pripažinti P.Jurkaitį kaltu ir skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. P.Jurkaitis savo kaltės nepripažįsta, jo advokatas prašė išteisinimo.

Tytuvėnų piligrimų centras civilinio ieškinio byloje atsisakė, Kultūros paveldo departamentas yra pareiškęs apie 2,5 mln. eurų civilinį ieškinį, draudimo kompanija „Gjensidige“ pareiškė daugiau nei pusės milijono eurų ieškinį, draudimo bendrovė PZU - 216 tūkst. eurų ieškinį.

Teismas bylą pradėjo nagrinėti prieš dvejus metus - 2013 metų lapkritį, kurį laiką posėdžiai nevyko, nes proceso šalys nesutarė, kas turėtų sėsti į teisiamųjų suolą ir atsakyti už padarytus milijoninius nuostolius. Kaltinamasis ir draudimo bendrovės prašė, kad byla būtų grąžinta ikiteisminiam tyrimui. Jie reiškė nepasitenkinimą, kad byla buvo nutraukta dar keturių asmenų atžvilgiu, o kaltinamuoju liko vienintelis P.Jurkaitis.

P.Jurkaičio advokatas sako, kad jo ginamasis nėra atsakingas už nelaimę, nes jos metu atostogavo, išvakarėse jis lankėsi pas kleboną, išgirdo suveikusią signalizaciją, tačiau pamanė, kad ji suveikė melagingai, perkrovė ir išvyko. Gaisras kilo ankstų rytą.

2012 metais per gaisrą buvo sugadinti vienuolyno ir Tytuvėnų Švenčiausios Mergelės Marijos bažnyčios pastatai, sunaikinti bei sugadinti Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno ekspozicijos patalpoje buvę 60 eksponatų.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir prokurorai nustatė, kad gaisro priežastis buvo netinkamai eksploatuojamas pastato palėpėje įrengtas kieto kuro katilų dūmtraukis, kuriam įkaitus užsidegė medinės stogo konstrukcijos.

Pasak tyrimui vadovavusios prokurorės Deimantės Banaitienės, po gaisro tirtos įvairios versijos, tarp kurių ir galima bažnytinių vertybių vagystė, tačiau gautos ekspertų išvados šią versiją visiškai paneigė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių