Klaipėdos uoste sulaikytas rekordinis kiekis kokaino

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai per tarptautinę operaciją sulaikė rekordinį kiekį kokaino. Pastebima, kad narkotikų platinimas ir paklausa Lietuvoje tik didėja. 

Krovinys laidojimo firmai 

Po ilgo tyrimo Klaipėdos jūrų uoste buvo sulaikyti trys iš Panamos atplukdyti jūriniai konteineriai, kuriuose rasta daugiau nei 40 kilogramų kokaino. Pasak Policijos departamento Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Vitalijaus Gailio, krovinys buvo skirtas vienai Kaune registruotai laidojimo paslaugų firmai. Nors ir turėta informacijos, kad konteineriuose gabenami narkotikai, pareigūnai susidūrė su nemaža kliūtimi - reikėjo juos surasti tarp keliasdešimties karstų, automobilio ir 16 tonų drabužių. Nors buvo deklaruota, kad gabenami laidojimui skirti drabužiai, patikrinimo metu buvo rasti dėvėti, beverčiai rūbai.

„Narkotikai buvo paslėpti plastmasinių palečių, ant kurių buvo sukrauti daiktai, lentose. Kad lentos yra įtartinos, išdavė tik per didelis skaičius vinių skylių jose, buvo matyti, kad jos kaltos antrą kartą“, - surengtoje spaudos konferencijoje pasakojo V.Gailius.

Kokainas buvo sumaišytas su guma. Vienoje lentoje tarp tokių priemaišų buvo sudėta po 720 gramų gryno kokaino.

Nelegalioje narkotikų rinkoje, didmeninėje prekyboje, vieno kilogramo kokaino kaina, priklausomai nuo medžiagos kokybės, svyruoja nuo 30 tūkst. iki 45 tūkst. eurų (apie 100 tūkst. - 155 tūkst. litų). Kadangi kokainas aukštos kokybės, jis prieš parduodant būtų atskiestas su buityje naudojamomis medžiagomis. Taip nusikaltėlių pelnas padvigubėtų ar net patrigubėtų. Lietuvos kaimyninių šalių rinkose šio krovinio vertė dar labiau išaugtų.

Pareigūnų manymu, sulaikyta rekordinė kokaino siunta buvo skirta ne Lietuvos rinkai.

Ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių medžiagų kontrabandos atlieka Lietuvos kriminalines policijos biuro bei Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento pareigūnai.

Kokainas nepopuliarus

Kokainas Lietuvoje nėra populiarus dėl savo didelės kainos. Ilgą laiką jis net vadintas prabangos preke. Dabar padėtis, pasak Kriminalinės policijos biuro kovos su narkotikais skyriaus viršininkės Rūtos Jašinskienės, keičiasi, kokaino pasiūla didėja, jo galima įsigyti ir narkotikų „taškuose“, ir net nedideliuose miesteliuose, reikia tik pinigų.

Kad kokaino paklausa didėja rodo ir jo kiekiai išimami iš apyvartos. 2007 metais buvo konfiskuota tik 1,2 kilogramo kokaino, o pernai jau 41 kilogramas.

Šis narkotikas populiarėja visame pasaulyje. Į Europą jis gabenamas iš Pietų Amerikos ir Karibų jūros regiono. Tarp sulaikytų kokaino kurjerių neretai pasitaiko ir Lietuvos piliečių. Pernai buvo sulaikytas net 21 kurjeris lietuvis, 17 jų įkliuvo Pietų Amerikoje, keturi - parskridę į Europą.

„Kurjeriams fantazijos netrūksta. Jie tampa vis išradingesi slėpdami narkotikus. Štai, 1998 metais į Lietuvą buvo atsiųsta 18 kilogramų juodojo kokaino, kuris atrodė kaip spausdintuvų milteliai. Tuo metu tai buvo trečias žinomas toks maskavimo atvejis pasaulyje“, - pasakojo V.Gailius.

 

Aguonos išstumiamos

 

R.Jašinskienės teigimu, tarp vartotojų Lietuvoje yra populiariausios kanapės ir sintetiniai narkotikai: amfetaminas, metamfetaminas, ecstasy tabletės, populiariausias intraveninis narkotikas - heroinas. Daugelis šių narkotikų atgabenama iš Olandijos, nemažai metamfetamino pagamina ir Lietuvoje. „Pastebima, kad vis daugiau vartojama metamfetamino ir mažiau amfetamino, nors šis yra mažiau kenksmingas sveikatai. Tokios tendencijos daugiau nėra nei vienoje Europos šalyje“, - sakė R.Jašinskienė.

Kažkada populiarios aguonos bei jų dalys ir iš jų gaminta „širka“ iš Lietuvos jau baigiama išstumti. „Užaugo nauja heroino vartotojų karta, kuriems „širka“ nežinoma ir, kuriems nėra tikslo ją vartoti, kai yra heroinas. Beje, bendradarbiaujant su kolegomis Europoje, paaiškėjo, jog iš aguonų gaminami narkotikai jiems yra visai nežinomi, jis gamintas tik buvusiose Tarybų Sąjungos šalyse“, - kalbėjo R.Jašinskienė.

Sparčiai didėja heroino populiarumas. Net 35 proc. tarp visų iš apyvartos išimtų narkotikų buvo būtent heroinas. Daugiausia heroino randama Vilniaus, Alytaus ir Utenos apskrityse bei Klaipėdoje ir Kaune.

Daugėja ir vartojančiųjų kanapes. Jas pradėta auginti net namų sąlygomis. Šiemet policijos pareigūnai jau demaskavo dvi kanapių auginimo laboratorijas. 2008 metais jų buvo rastos dvi,   2006 m.- šešios. Pirmoji kanapių auginimo laboratorija šalyje buvo aptikta 2005 metais. Tai buvo užsienio piliečio verslas.

 

Atsiranda nauji narkotikai

 

Pasak R.Jašinskienės, Lietuvoje nuolat atsiranda naujų narkotikų ir psichotropinių medžiagų rūšių.

Kartais interneto bei realiai veikiančiose parduotuvėse prekiaujama medžiagomis, kurių nėra Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąraše, tačiau jomis galima svaigintis. Daugelis tų medžiagų yra plačiai vartojamos prekės, pavyzdžiui, smilkalai arba arbatų mišiniai, todėl jų prekyba gali būti legali, jeigu tų produktų sudedamosios dalys neįtrauktos į pavojingų medžiagų ar kitus kontroliuojamų medžiagų  sąrašus.

Siekiant apriboti tokių medžiagų prekybą šalyje, Valstybinė ne maisto produktų inspekcija ėmėsi griežtos minėtų produktų kontrolės. Taip šiemet šios inspekcijos sprendimu buvo uždrausta prekyba odos gaminių valikliu „Amsterdam Special“, odos gaminių valikliu „Jungle Juice“.

„Nekontroliuojamų psichoaktyvių medžiagų vartojimas nėra naujiena, tačiau toks veržlumas Lietuvos rinkoje nustebino daugelį“, - pastebi R.Jašinskienė.

Narkotikų kontrolės departamento ir teisėsaugos institucijų bendromis pastangomis į Lietuvos kontroliuojamų narkotikų sąrašus buvo įtrauktas ne tik Kvaitulinis šalavijas, jo ekstraktas ir veiklioji medžiaga Salvinorinas A, bet ir Puošnioji vožtė ir Mitragininas.

Puošnioji vožtė yra medžiai, augantys pietryčių Azijoje, priklausantys tai pačiai šeimai kaip ir kavamedis. Vartojami tik lapai: kramtomi žali, geriama sausų lapų arbata. Mažos dozės veikia kaip stimuliuojanti medžiaga, o didelės dozės - kaip haliucinogenas ir analgetikas.

 Daugėja ir įvežamų haliucinogeninių grybų ir jų grybienos.


Šiame straipsnyje: narkotikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių