Teismas atvertė Tytuvėnų vienuolyno gaisro bylą

  • Teksto dydis:

Kelmės rajono apylinkės teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti bylą dėl praėjusiais metais Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno palėpėje kilusio didžiulio gaisro. Manoma, kad jis kilo dėl netinkamai įrengto dūmtraukio.

Gaisro metu buvo sugadinti vienuolyno ir Tytuvėnų Švenčiausios Mergelės Marijos bažnyčios pastatai, sunaikinti bei sugadinti Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno ekspozicijos patalpoje buvę 60 eksponatų.

Kaltinimai tarnybos pareigų neatlikimu ir dėl neatsargumo didelės kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sunaikinimu ir sugadinimu, dėl kurių didelės žalos patyrė valstybė bei Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos parapija, pateikti buvusiam viešosios įstaigos " Tytuvėnų piligrimų centras" vadovui Pranui Jurkaičiui. Ikiteisminio tyrimo metu jis kaltu neprisipažino.

Teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas BNS sakė, kad pirmajame teismo posėdyje kaltinamasis ir draudimo bendrovės prašė, kad byla būtų grąžinta ikiteisminiam tyrimui. Jie reiškė nepasitenkinimą, kad byla buvo nutraukta dar keturių asmenų atžvilgiu, o kaltinamuoju liko vienas P.Jurkaitis.

Teismas šį prašymą atmetė, tačiau ši nutartis nėra galutinė ir gali būti skundžiama Šiaulių apygardos teismui.

Šioje byloje pareikšti milijoniniai ieškiniai - Kultūros paveldo departamentas sieks prisiteisti daugiau nei 11 mln. 613 tūkst. litų. Ieškinius yra pateikusios ir dvi draudimo kompanijos - "Gjensidige" prašo priteisti daugiau 2 mln., PZU Lietuva - 746 tūkst. litų.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir prokurorai nustatė, kad 2012 metų sausį vienuolyno palėpėje kilusio gaisro priežastis buvo netinkamai eksploatuojamas pastato palėpėje įrengtas kieto kuro katilų dūmtraukis, kuriam įkaitus užsidegė medinės stogo konstrukcijos.

Pasak tyrimui vadovavusios prokurorės Deimantės Banaitienės, tyrimo metu buvo tiriamos įvairios įvykio versijos, tarp kurių ir galima bažnytinių vertybių vagystė, tačiau gautos ekspertų išvados šią versiją visiškai paneigė.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad gaisro išvakarėse buvo suveikusi priešgaisrinė signalizacija, tačiau buvęs " Tytuvėnų piligrimų centro" vadovas netinkamai atliko savo pareigas ir pažeisdamas teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, nepatikrino, kodėl suveikė signalizacija, ir ją išjungė.

Šią savaitė Seimo komitetai svarstė, ar Tytuvėnų vienuolyno ir bažnyčios atstatymo darbams skirti 1 mln. litų. Tam pritarė Ekonomikos komitetas, bet nepritarė Biudžeto ir finansų komitetas. Jis pasiūlė šį klausimą svarstyti Vyriausybei.

Šios lėšos kaip tikslinės 2014 metais suplanuotos Ūkio ministerijai, bet jas norima perkelti į Kultūros ministerijos asignavimus kaip 1 mln. litų tikslinę biudžeto dotaciją.

Kelmės savivaldybėje BNS anksčiau, sakė, kad 800 tūkst. litų trūksta vienuolyno vidaus tvarkymui.

Už 2 mln., gautus iš draudimo bendrovės, buvo uždengtas nuolatinis vienuolyno stogas, sutvarkyta ventiliacija, tačiau, pasak Kelmės savivaldybės, dar trūksta pinigų grindims, vidaus sienoms tvarkyti, langams keisti.

Bažnyčios stogo restauravimo darbai apmokami iš ES paramos lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių