Ne šokoladas, o stebuklas Pereiti į pagrindinį turinį

Ne šokoladas, o stebuklas

Išversta: žodis "chocolatl", atkeliavęs iš Centrinės Amerikos, yra žodžių "choco" ir "latl" junginys, reiškiantis "kartus vanduo".
Išversta: žodis "chocolatl", atkeliavęs iš Centrinės Amerikos, yra žodžių "choco" ir "latl" junginys, reiškiantis "kartus vanduo". / "Kokteilio" archyvo nuotr.

Kai aplink siaučia ligos, po ranka turėkite juodojo šokolado – vieno galingiausių antioksidantų.

Yra daugybė įrodymų, kad kakava gali būti itin naudinga sveikatai, ypač saugantis nuo širdies ir kraujagyslių ligų, ji gali sumažinti širdies ligomis sergančių žmonių mirties riziką iki trijų kartų.

Dėl kraujotakos palaikymo savybių juodasis šokoladas gerina ir smegenų veiklą. Dar teigiama, kad juodasis kartusis šokoladas mažina odos vėžio riziką. Jis turi raminamųjų savybių, kurios teigiamai veikia centrinę nervų sistemą, mažina nuovargį, palankiai veikia psichiką, mažina dirglumą ir subalansuoja emocijas.

Australijos mokslininkai įrodė, kad kakavoje esančios sudedamosios dalys padeda nusiraminti ir įveikti nerimą. Ne veltui šokolado kvapai naudojami ir kuriant eterinių aliejų, namų kvapų ar kūno priežiūros priemones.

Pasiekė rekordą

2017-aisiais Peru saldumynų meistrai pagamino didžiausią pasaulyje juodojo šokolado "plytelę" su riešutais. 70 proc. grynos kakavos gabalas buvo 7 m ilgio, 3 m pločio ir 5 cm storio.

Ši "plytelė" buvo įregistruota Gineso pasaulio rekordų knygoje.

Meistrai užtruko apie aštuonias valandas – sudėjo daugiau nei 900 kg kakavos ir daugiau nei 20 kg riešutų.

Sunkiausia pasaulyje šokoladinė plytelė buvo padaryta Jungtinėje Karalystėje. 2011-ųjų rugsėjį pagamintas gabalas svėrė beveik šešias tonas.

Atsisukus į istoriją

Šokoladas būna plytelės, batonėlio ar saldainio formos. Tačiau apie 90 proc. visos šokolado istorijos byloja, kad jis buvo skystos konsistencijos gėrimas, neturintis nieko bendra su cukrumi ar saldumu.

Ir tik prieš kiek daugiau nei pusantro šimto metų Didžiojoje Britanijoje buvo sukurta pirmoji šokolado plytelė, kuri buvo pagaminta kartu išlydant cukraus, šokolado ir kakavos sviesto masę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų