Gudrybės iš virtuvės Pereiti į pagrindinį turinį

Gudrybės iš virtuvės

Tradicija: pietų stalo neįsivaizduojame be duonos.
Tradicija: pietų stalo neįsivaizduojame be duonos. / "Kokteilio" archyvo nuotr.

Gaminti mėgstantiems skaitytojams "Kokteilis" pateikia kelis praktiškus patarimus, kurie gal pravers ruošiant pietus šeimai.

Troškinti ar apkepti kopūstai nebus per riebūs, jei pirmiau juos patroškinsite įpylę truputį vandens, o tik paskui įdėsite riebalų.

Troškindami kopūstus, įpilkite truputį acto – tada jie nebus per daug minkšti.

Žiedinius kopūstus troškinkite piene.

Neberkite druskos ant kopūstų, paruoštų įdarui, nes tuomet išsiskirs daugiau skysčio ir įdaras bus šlapias.

Išvirtų daržovių nepalikite vandenyje – jos taps vandeningos, neskanios. Išimtis – žiediniai kopūstai.

Sveikesnė tamsi ar šviesi?

Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad tamsi duona sveikesnė už šviesią. Duonkepiai įsitikinę, kad yra ne visai taip – tamsią spalvą duonai gali suteikti degintas salyklas, karamelės dažiklis ar maistiniai pelenai.

Ruginė viso grūdo miltų bemielė duona itin tinka žmonėms, besilaikantiems dietos – turėdama panašų kalorijų kiekį, kaip įprasta duona, ji yra lėčiau virškinama, tad ilgiau jaučiamas sotumas. Skaičiuojantiesiems kalorijas taip pat vertėtų atsisakyti duonos su mielėmis, ją keisti į natūralaus raugo produkciją – tokia duona bus tankesnė, tad ir kietesnė bei sotesnė.

Gyvuojantis mitas

Visuomenėje gajus mitas – miltiniai produktai kenkia figūrai, todėl duoną racione vis dažniau keičia ryžiai ar net bulvės, kurios nėra tokios sočios ir turi gerokai mažiau naudingųjų medžiagų – sveikųjų riebalų rūgščių, sodos, ląstelienos, baltymų, vitamino A, kalcio, magnio.

Miestiečiai išrankesni

Kaimuose gyvenantys žmonės duoną valgo dažniau nei miestiečiai. Todėl, kad miestuose, palyginti su kaimais, praktikuojamas sveiko gyvenimo kultas, atidžiau renkamasi, ką valgyti, ir daugiau paisoma įvairių maitinimosi tendencijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų