Dėl brangių pleistrų – byla

Klaipėdos miesto apylinkės teisme narpliojama neeilinė byla – Stonaičių socialinės globos namų vyriausioji slaugytoja kaltinama netinkamu pareigų atlikimu, o drauge teisiamas didmeninės, prekiaujančios tvarsčiais įmonės atstovas – sukčiavimu.

Nustebino pleistrų kiekiai

Byloje minimi faktai, kai trijų Plungės gydytojų išrašomais kompensuojamaisiais receptais vienoje uostamiesčio vaistinėje buvo perkami ar bent imituojama, kad pirkti tvarsčiai, skirti gydyti opas.

Už juos iš Ligonių kasų per kiek ilgiau nei metus sumokėta apie 170 tūkst. eurų.

Įtarimas, kad Stonaičiuose sunaudojama pernelyg daug brangių tvarsčių, kilo Šiaulių teritorinių ligonių kasų darbuotojams.

Tokie pleistrai buvo perkami ir kitų slaugos namų, bet tokiais milžiniškais kiekiais jų neįsigijo nė viena įstaiga.

Plungės rajone Stonaičiuose esančiuose socialinės globos namuose gyvena psichikos ligoniai.

Pasak teisme liudijusių šios įstaigos darbuotojų, globos namų gyventojai opų neturėjo.

Jie tik retkarčiais susižeisdavo, bet būdavo gydomi paprasta tvarsliava ir vaistais. O ir apie 15 tūkst. pleistrų niekas iš darbuotojų nematė.

Atlikę patikrinimą Šiaulių teritorinės ligonių kasos darbuotojai pranešė nustatę galimą lėšų grobstymo atvejį, kai pasinaudojant psichinę negalią turinčiais pacientais buvo pasisavinami kompensuojami tvarsčiai ir lėšos už juos.

Tokių pleistrų nereikėjo

Tyrimo ėmėsi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Šios tarnybos pareigūnai nustatė, kad kažkas apgaule gavo per 174 tūkst. eurų privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų.

Baigus tyrimą prieš teismą stojo Stonaičių socialinės globos namų vyriausioji slaugytoja Vida Pučkočumienė.

Ji įtariama perduodavusi kompensuojamųjų vaistų pasus tvarsčiais prekiaujančios įmonės vadybininkui Tomui Šimkūnui, kuris taip pat sėdi teisiamųjų suole.

Pasak kaltinimo, įmonės atstovas veždavo pasus gydytojams, šie išrašydavo valstybės kompensuojamus receptus tvarsčiams, tada vadybininkas važiuodavo į vieną uostamiesčio vaistinių.

Pacientams praguloms ir ilgai negyjančioms žaizdoms gydyti tvarsliavą skirdavo Plungės sveikatos centro medikai, bet pleistrai Stonaičių nepasiekdavo.

Kaip teigė kaltinimą palaikantis prokuroras Arvydas Navickas, privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokėta per 174 tūkst. eurų už tvarsčius, kurių Stonaičiuose gyvenantiems psichikos ligoniams nereikėjo.

Prisipažino ir nenukentėjo

Nuo 2014 m. vasario iki 2015 m. rugsėjo tvarsčių platinimu besiverčiančios įmonės atstovas iš vyriausiosios slaugytojos gavo 32 globos namuose gyvenančių žmonių kompensuojamųjų vaistų pasus.

Iš liudytojų apklausos aiškėja, kad globos namuose ypatingųjų, brangiai kainuojančių pleistrų niekas nematė.

Kaltinime teigiama, kad tūkstančius tvarsčių vaistinėje gaudavo įmonės atstovas.

Trys gydytojai, išrašę receptus neapžiūrėję pacientų, smarkiai nenukentėjo – jie pripažinti kaltais dėl netinkamo pareigų atlikimo ir atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Plungės gydymo įstaiga, kurioje dirba šie gydytojai, atlygino valstybei 72 tūkst. eurų.

Vyriausioji slaugytoja nesijautė nusikaltusi, neprisipažino kalta, todėl atsidūrė teisiamųjų suole kartu su tokios pat pozicijos besilaikančiu T.Šimkūnu.

Šiaulių teritorinė ligonių kasa yra pripažinta civiline ieškove, ieškinys siekia kiek daugiau nei 100 tūkst. eurų.

Teismas vis dar aiškinasi, kokią naudą iš tokios suktybės galėjo turėti V.Pučkočumienė ir kur nukeliavo valstybės lėšomis apmokėti pleistrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Tai gal rišdavo ir klijuodavo burnas, kad nerėkautų?

Ilythiiri

Ilythiiri portretas
to na: o kam reikalinga sportinė žvejyba?

na

na portretas
o kam reikalingi tokie straipsniai para6o, o po to visus išteisina.Ne pirmas toks straipsnis...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių