Aferos atsklinda ir iš užsienio

Daugelis mūsų šalies žmonių žino, kad mėgėjų pasipelnyti svetima sąskaita mūsų šalyje yra labai daug, todėl manosi žinantys, kaip apsisaugoti nuo sukčių. Melagių ir apgavikų, siekiančių apmulkinti mūsiškius Lietuvoje, esama ir užsienyje. Šie gerai išmano psichologiją ir tikisi, kad esame neišmanėliai bankiniuose reikaluose.

Mohamedas "susidomėjo" namu

Klaipėdietė Aldona, tapusi pensininke, nusprendė, kad laikas parduoti brangius ir nebereikalingus daiktus. Todėl pirmiausia internete pasiskelbė parduodanti namą.

Porą savaičių jos skelbimu niekas nesidomėjo.

Vieną dieną moteris nustebo sulaukusi trumposios žinutės į savo mobiliojo ryšio telefoną, labiausiai nustebino tai, kad ji buvo parašyta anglų kalba.

Siuntėjas rašė, jog susidomėjo jos namu, ir paprašė su juo susisiekti elektroniniu paštu.

"Pamačiau, kad elektroninio pašto adresas yra kažkokio Mohamedo, ir jam nerašiau laiško. Pirmiausia pamaniau, kad joks Mohamedas nerašys man angliškai, o jeigu ir sugalvos kas pirkti namą, tai bus lietuviškai kalbantis žmogus. Žodžiu, man ši žinutė pasirodė nerimta, todėl nesusisiekiau su tuo asmeniu. Ta istorija tuo baigėsi, bet pasėjo mano galvoje abejonių", – pasakojo klaipėdietė.

Ragino parduoti greitai

Praėjo nedaug laiko ir moteris sumanė parduoti jai nebereikalingą priekabą laivui vežioti.

Apie savo ketinimą jos atsikratyti moteris taip pat pranešė internetiniame tinklalapyje.

Ir vėl kelias savaites šiuo daiktu niekas nesidomėjo, kol vieną dieną Aldona gavo žinutę į telefoną, kurioje vėl angliškai buvo teigiama, kad tas asmuo susidomėjo priekaba.

Moteris iškart pastebėjo, kad vietoje siuntėjo telefono numerio buvo parašyta: "Bella".

Nurodytame elektroniniame pašte buvo nurodyta "Bella Wiliamson". Klaipėdietę tai privertė įtarti klastą, bet ji vis dėlto pradėjo susirašinėti.

"Iškart supratau, kad tai nesąžiningas žmogus ir veikia jis lygiai taip pat, kaip mūsų telefoniniai sukčiai. Minėjo, kad labai skuba, kad mano priekabos jai labai greitai reikia, sutiko su visomis sąlygomis ir mano prašoma kaina. Ji pažadėjo sumokėti pas mus veikiančiu ir gana populiariu elektroninių apmokėjimų bei pinigų pervedimų būdu. Be to, ji patikino, kad jau po poros dienų atvažiuos jos agentas ir su jos įgaliojimu paims priekabą", – apie susirašinėjimą su menama pirkėja pasakojo Aldona.

Po prašymo paskambinti – tyla

Kadangi moteris yra dirbusi banke ir išmano, kur jos gali tykoti pavojai, paprašė atsiųsti jos asmens dokumento kopiją, nurodyti savo adresą bei telefono numerį.

Atsakyme buvo paaiškinta, kad atvyks pirkėjos, gyvenančios Dubline, agentas ir sutvarkys visus formalumus.

"Galiausiai matau, kad į mano prašymus nereaguojama, visos kalbos panašios į mulkinimą. Tada parašiau, jei jau taip skuba, tegu paskambina man ir pasikalba gyvai. Tuo viskas ir baigėsi, nebebuvo nei elektroninių laiškų, nei žinučių, o juo labiau nesulaukiau skambučio", – prisiminė Aldona.

Kadangi moteris gerai moka angliškai, pastebėjo, kad laiškuose būta klaidų, tiesa, nelabai šiurkščių.

Jai tapo visiškai akivaizdu, kad su ja bendravo sukčiai. Klausimas tik vienas – ar tai sukčiai iš Lietuvos, o gal ją pasiekė tarptautinių nusikaltėlių laiškai.

Moteris svarstė, ar apie tai pranešti policijai, bet suprato, jog nėra patyrusi žalos, tad vargu ar pareigūnai imsis ieškoti, kas ketino ją apmulkinti.


Šiame straipsnyje: aferossukčiaipavedimaiapgaulė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių