Žvejai trypia iš nekantrumo: laukia stintų

Savaitgalį klaipėdiečiai jau mėgino laimę stintų žvejyboje. Tačiau net ir kantriausi žvejai kol kas giriasi kukliu laimikiu – per kelias valandas vyrai sugauna vos kelias stintas ir keletą strimelių.

Šiemet stintautojai dar nesulaukė šaltesnio oro masės, kuri dažniausiai pajūrį pasiekdavo spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje. Orų atšalimą dažniausiai atnešdavo šiauriniai vėjai, kurių taip laukia žvejai.

"Šiaurinis vėjas pakelia šaltą vandenį iš gilumos, o kartu su juo atkeliauja ir stintos. Pirmieji kibimai būdavo jau spalio pabaigoje. Bet šiemet to nebuvo. Tiesa, šiek tiek buvo atšalę, nedidelius būrelius stintų šalto vandens srovės atnešė. Bet kibimai kol kas neįspūdingi", – pasakojo Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Tokių blogų metų, kaip praėjusieji, nemačiau 45 metus.

Socialiniuose tinkluose žvejai diskutuoja, kada šiemet prasidės stintmetis.

"Reikia laukti šiaurinių krypčių vėjų. Pirmieji stintas mėgina gaudyti žemyninėje dalyje. Smiltynė – ne ta vieta gaudymui, jei stintos dar tik pradeda kibti. Į Smiltynę verta keltis tuomet, kai stintos jau būriais traukia į Kuršių marias", – patikino R.Dailidė.

Jis pažymėjo, kad srovės uosto akvatorijoje – pasikeitusios.

Remigijus Dailidė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Jau kelerius metus pastebiu, kad stintos juda toliau nuo Smiltynės kranto. Dabar verta gaudyti tik uosto įlankėlėse, miesto pusėje. Jei bus kibimų Smiltynės pusėje, tai jų galima tikėtis tik prie jachtklubo. Šiemet mačiau gal tik tris žvejus per visą rudenį. Čia gaudo tik tie, kurie atvažiuoja iš toliau ir nežino pasikeitimų", – sakė R.Dailidė.

Biologas priminė, kad pirmiausia stintas pradeda gaudyti ne klaipėdiečiai, o Palangos gyventojai.

"Patys pirmieji stintų žvejybos pradžią skelbia palangiškiai. Jie gaudo nuo tilto. O, va, latviai mačiau, kad gaudo. Nedaug, bet Liepojoje žvejai pagauna stintų", – tikino R.Dailidė.

Jis aiškino, kad praėjusių metų sezonas buvo labai prastas stintautojams.

"Tokių blogų metų, kaip praėjusieji, nemačiau 45 metus. Tiek, kiek gyvenu Klaipėdoje. Pernai buvo prasčiausi metai stintų žvejybos istorijoje. Gal bus taip, kad ne tik menkes, bet ir stintas išgaudėme? Pernai gerai gaudė tik tie žvejai, kurie žvejojo ties Kiaulės Nugara iš valtelių", – stebėjosi žvejys.

Pasak biologo, pačios stintos nėra prisirišusios prie geolokacijos.

"Joms nėra būtina grįžti į tą upelį, kuriame jas išneršė. Jos tokios savybės neturi, keliauja tik į gėlą vandenį ir ten neršia. Tačiau neršia tik ketverių metų amžiaus stintos, kai pasiekia 12–14 cm ilgį. Pastebiu, kad stintų sugaunama vis mažiau", – tikino specialistas.

R.Dailidė mano, kad veikiausiai stintmetis prasidės prieš Kalėdas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriausiai kimba prie heso

geriausiai kimba prie heso portretas
turbinu-uzsidedi hitleri ir nezinai kas uzkibs-arba kuoja arba samas

Paulius

Paulius portretas
"Trypia" tai manau tik zurnaliste Asta, kad kuo daugiau kliku straipsnis gautu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių