Uostamiesčio turgavietėse pasirodė pirmieji baravykai Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiesčio turgavietėse pasirodė pirmieji baravykai

2014-08-20 13:57

Klaipėdiečiai vis aktyviau turgavietėse ieško taip ilgai lauktų grybų. Kol kas baravykų, raudonikių galima rasti tik pas vieną kitą prekeivį. Jų kiekiai nedideli, tačiau tikimasi, kad po savaitės turguose miško gerybių bus daugiau.

Derlius: kol kas grybų prekyvietėse galima rasti tik vienoje kitoje vietoje.
Derlius: kol kas grybų prekyvietėse galima rasti tik vienoje kitoje vietoje. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdiečiai vis aktyviau turgavietėse ieško taip ilgai lauktų grybų. Kol kas baravykų, raudonikių galima rasti tik pas vieną kitą prekeivį. Jų kiekiai nedideli, tačiau tikimasi, kad po savaitės turguose miško gerybių bus daugiau.

Reikia ir mistikos

Senajame turguje jau pasirodė pirmieji baravykai, raudonikiai. Šiais grybais, kurie buvo ūgtelėję ir išdygę kiek anksčiau, negausiai prekiauta vakar ir užvakar.

„Tai pirmieji grybai šį sezoną. Manau, kad dabar jie turėtų pradėti derėti. Yra pakankamai šilta, drėgmės, atrodo, irgi pakanka. Gal reikia kažkokio trečio faktoriaus, kad grybai augtų. Gal trupučio mistikos“, – svarstė Senojo turgaus vedėja Lilijana Leparskaitė.

Naujajame turguje kol kas prekiaujama tik voveraitėmis. Raudonikių ir baravykų čia dar nebuvo.

„Tikiuosi, kad po lietingų orų grybai pasirodys. Gal po savaitės jų jau bus. Žmonės ieško miško gėrybių ir nori jų paskanauti“, – sakė Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas.

Prekeiviai tvirtino, kad miškai dar yra pakankamai sausi. Grybams augti neleidžia ir gana šaltos naktys.

Nepataria pirkti pakelėse

Specialistai įspėja, kad grybais pasmaguriauti norintys klaipėdiečiai nepirktų šių miško gėrybių iš neaiškių pardavėjų pakelėse ar prie prekybos centrų.

Visi turguose parduodami grybai turi atitikti saugos ir kokybės reikalavimus. Jie turi būti sveiki, nepažeisti, švarūs ir su kuo mažiau kirmgraužų pėdsakų.

Patariama geriau nepirkti grybų, kurie laikomi saulėje. Juose gali susidaryti blogai įsisavinama medžiaga, kuri gali žmogui turėti šalutinį poveikį.

Draudžiama prekiauti kelių rūšių sumaišytais grybais, taip pat konservuotais. Parduoti džiovintas miško gėrybes yra leidžiama.

Būtina išlikti budriems

Ir patys grybauti į mišką susiruošę žmonės turėtų išlikti budrūs. Vienas nuodingas grybas puode gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Laikinai Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vedėjos pareigas einanti toksikologė Jūratė Margerienė grybautojams pirmiausia patarė apžiūrėti grybo kotą giliau samanose ir tik tada pjauti.

„Dažniau būna, kad samanos yra aukštos. Pjaunant grybą yra nupjaunamas sijonėlis, parodantis, kad jis yra nuodingas“, – įspėjo vedėja.

Taip pat rekomenduojama įdėmiai apžiūrėti grybo kepurėlės apačią. Gerieji grybai paprastai yra su kempinėmis. Jei kepurėlės apačia dryžuota, būtina pažiūrėti, ar nėra sijonėlio. Būtent taip galima atskirti ūmėdę nuo blyškiosios musmirės.

„Geriausia yra rinkti baravykus, raudonikius, voveraites. Šie grybai yra gerai visiems pažįstami“, – patarė vedėja.

Mirtis – nuo vieno grybo

Grįžus iš miško, J.Margerienė patarė pirmiausia perrinkti grybus. Jei bent vienas kelia abejonių, jį reikia išmesti.

„Vienas nuodingas grybas puode gali būti mirtinas visai šeimai. Pasitaiko, kad žmonės suabejoja, bet vis tiek verda. Tokius grybus reikėtų iš karto išmesti“, – pabrėžė vedėja.

Pernai Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuras sulaukė 59 skambučių iš skirtinguose Lietuvos miestuose gyvenančių žmonių, kurie norėjo pasikonsultuoti dėl apsinuodijimų grybais. Šiemet tokių buvo jau 26.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, pernai Lietuvos ligoninėse buvo gydoma 60 žmonių, kurie apsinuodijo grybais. Vienas jų mirė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų