Teismas sumažino V. Titovui skirtą baudą už partizanų vado paniekinimą

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį sumažino uostamiesčio politikui Viačeslavui Titovui skirtą baudą už partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago paniekinimą.

Šių metų gegužę Klaipėdos apylinkės teismas V. Titovui už partizanų vado paniekinimą skyrė 12 tūkst. eurų baudą, tačiau apeliacinės instancijos teismas ją sumažino iki 10 tūkst. eurų.

„(Teismas – BNS) nustatė, kad buvo taikytas netinkamas galutinės bausmės skaičiavimo būdas“, – rašoma teismo išplatintame pranešime.

Skundus dėl žemesnės instancijos teismo sprendimo pateikė tiek prokuroras, tiek V. Titovas.

Prokuroras prašė nuteistajam skirti griežtesnę bausmę – nuteisti lygtinai.

V. Titovas prašė jį išteisinti ir iš naujo vertinti istorinius faktus bei byloje surinktus įrodymus. Jis sako, kad yra persekiojamas už nuomonę.

Teismas nusprendė atmesti abu apeliacinius skundus, tačiau sumažino politikui skirtą baudą.

Teisėjų kolegija sutiko su pirmos instancijos teismo atliktu įrodymų tyrimu ir pažymėjo, kad V. Titovo atliktų veiksmų sistemingumas, nuolat keliant V. Ramanauską-Vanagą niekinančias ir abejonių jo veikla keliančias nuorodas į asmeninę socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą, lėmė nusikalstamą tokios veikos pobūdį ir pavojingumą.

„Akivaizdu, kad V. Titovas savo veiksmais viešai niekino ir skatino neapykantą žmonių grupei – Lietuvos partizanams. (...) Dėl to teigti, kad V. Titovas šiuo atveju išsakė tik savo nuomonę, nėra jokio pagrindo“, – teigiama pranešime.

Teismas taip pat nesutiko politikui skirti lygtinę laisvės atėmimo bausmę, nes V. Titovas yra teisiamas pirmą kartą, padarytos veikos priskiriamos nesunkių nusikaltimų kategorijai.

Teisėjų kolegijos vertinimu, bausmės, susijusios su laisvės atėmimu, skyrimas būtų pernelyg griežtas ir neatitiktų bausmės tikslų.

„Teisėjų kolegijos vertinimu, bausmės, susijusios su laisvės atėmimu, skyrimas būtų pernelyg griežtas ir neatitiktų bausmės tikslų“, – nusprendė teismas.

Tyrimas dėl politiko veiksmų pradėtas pernai liepą, kai V. Titovas diskusijoje dėl A. Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimo neteisingai pareiškė, jog partizanų vado iniciatyva buvo nužudyti 8 tūkst. piliečių ir vaikų.

V. Titovas tikina pasirėmęs sovietų teismo sprendimu, tačiau istorikai pabrėžia, kad tai buvo politinė sufabrikuota byla, o tiriant partizanų veiklą negalima remtis vien jų budelių KGB bylomis.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra paskelbęs, kad savo pasisakymais V. Titovas sulaužė tarybos nario priesaiką.

Nesulaukęs balsavimo dėl apkaltos jis atsistatydino iš Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos, bet vėl į ją išrinktas per kovą vykusius savivaldos rinkimus.

Nepriklausomoje Lietuvoje teismas reabilitavo A. Ramanauską-Vanagą, po mirties jam suteikti aukščiausi valstybės apdovanojimai.

A. Ramanauskas pokario metais vadovavo lietuvių ginkluotam pasipriešinimui prieš sovietų okupaciją.

Klaipėdos apygardos teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

putinas

putinas portretas
Dar nepasodino?

jELENA

jELENA portretas
Aš prašau Generalinį prokuratūrą pradėti įkiteisminį tyrimą Klaipėdos Apylinkės teismo teisėjo Eugenijaus Antanausko atžvilgiu dėl piknaudžiavijo tarnybiniami padetimi nusikaltėlio ir jo sugyventinio naudai.

Jelena

Jelena portretas
Titovą teisę už nuomonę, Bronio Višniausko nusikaltymą - dopingo slepimą, vartojimą ir platinimą nuslepiam? Ir Bronio Vyšniausko Klaipėdos apylinkės teisme nagrinėjo tas pats teisėjas Eugenijus Antanauskas, kuris pažeidė mano teisės ir nedavė man teisme duoti paruodymus ir teikti įrodymus. Klaipėdos apygardos teismo teisėjai Remigijus Preikšaitis, Linas Paulikienas, Arvidas Daugela paslepė teisėjo Antanausko nusikaltimą.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių