Studentai džiaugiasi gyvenimu Klaipėdoje net ir per karantiną

Dėl koronaviruso sukeltos sumaišties daug žmonių liko suvaržyti ir gyvena toli nuo savo namų bei šeimos. LCC tarptautinio universiteto studentai iš užsienio šalių dalijasi savo patirtimis apie mokslus karantino metu ir gyvenimą Klaipėdoje.

Pramogos – gryname ore

Visą pasaulį palietusi pandemija paveikė ir mokymosi procesus.

Studentai šiuo metu paskaitas ir seminarus lanko virtualiai, tai sukelia įvairių nepatogumų. Stengdamiesi nors kartais pailsėti nuo ekrano, LCC studentai džiaugiasi galimybe praleisti laiką gamtoje ir pasidžiaugti lietuviška žiema.

„Dėl nuotolinio mokymosi prie kompiuterio ekrano praleidžiu neįprastai daug laiko, dėl to net pradėjo skaudėti akys. Tačiau turiu daug galimybių išeiti į lauką, vaikščioti paplūdimyje. Eidavau čiuožinėti nuo kalniuko, kai buvo sniego. Taip pat dabar galiu miegoti daugiau nei anksčiau“, – dalijosi anglų kalbos ir literatūros studentė iš Hondūro Katherine Handal.

Socialinis gyvenimas smarkiai pakito, nes nebegalima laisvalaikio leisti taip, kaip būdavo įprasta. Studentai dalijosi savo patirtimi, kaip jie bando išlaikyti žmogišką kontaktą su aplinkiniais.

Stengdamiesi nors kartais pailsėti nuo ekrano, LCC studentai džiaugiasi galimybe praleisti laiką gamtoje ir pasidžiaugti lietuviška žiema.

„Kadangi gyvenu bendrabutyje, stengiuosi praleisti kuo daugiau laiko su kitais čia gyvenančiais studentais. Vakarais susirenkame žaisti stalo žaidimų ar kartu gaminti valgyti. Žinoma, besilaikydami visų saugumo priemonių. Taip pat dėl karantino turiu daugiau galimybių sportuoti lauke. Beveik kiekvieną vakarą einu pabėgioti į mišką ar palei upę“, – pasakojo šiuolaikinės komunikacijos studentė iš Albanijos Noka Evianda.

Veiklos – ir po paskaitų

„Mano nuomone, kad ir kur būtum, karantiną visur išgyvename panašiai – ėjimas į parduotuvę nusipirkti maisto tampa didžiausia savaitės pramoga. Vis dėlto, manau, man pasisekė, kad užstrigau Klaipėdoje dėl trijų priežasčių. Visų pirma, šiemet buvau prie jūros daugiau kartų nei per trejus praėjusius metus kartu sudėjus. Antra, nuomojuosi butą už universiteto ribų, todėl turiu daugiau erdvės nei bendrabutyje. Taip lengviau dalyvauti internetinėse paskaitose ir rūpintis savo emocine gerove. Trečia, gyvenu su kita studente iš mūsų universiteto. Mūsų patirtys labai panašios ir galimybė jomis dalytis tikrai palengvina kasdienybę“, – teigė šiuolaikinės komunikacijos studentė iš Ukrainos Vira Kondratyuk.

Kad studentai neprarastų motyvacijos ir turėtų užsiėmimų po paskaitų, universiteto bendruomenė rengia įvairias veiklas. Studentai džiaugiasi galimybe dalyvauti virtualiuose renginiuose ir konkursuose.

„Universitetas labai aktyvus netgi karantino sąlygomis. Laikantis visų saugumo priemonių, vis dėlto užtikrinama, kad studentai būtų užimti. Organizuojami virtualūs seminarai ir smagūs bei įdomūs renginiai, nesusiję su mokslais“, – džiaugėsi N.Evianda.

„Taip pat verta paminėti, jog universitetas užtikrino, kad visi būtume saugūs ir būtų laikomasi visų reikiamų saugumo reikalavimų ir taisyklių. Studentai sulaukia visos reikiamos pagalbos“, – teigė anglų kalbos ir literatūros studentas iš Irako Ali Haji.

Sunkiau mokytis

Paskaitos ir diskusijos po jų – esminė studijų patirties dalis. Tačiau šiuo metu studentai šiose veiklose dalyvauti gali tik per kompiuterio ekraną. Tai kelia iššūkių randant motyvacijos ir palaikant studijų kokybę.

„Šiomis sąlygomis sunkiau rasti motyvacijos mokslams, nes tiek daug laiko praleidžiama prie kompiuterio. Tiek dėstytojų, tiek studentų galimybės yra suvaržytos. Visiškai suprantu karantino svarbą, tačiau studijų galimybės tikrai buvo paveiktos neigiamai“, – dalijosi K.Handal.

„Nuotolinės paskaitos nėra labai paprastos, nes tiek studentai, tiek dėstytojai turi įdėti papildomų pastangų besimokydami ar dėstydami. Mokymasis internetu gali būti labai varginantis, reikalauja griežtos disciplinos norint būti aktyviems per paskaitą. Kasdien turiu prisiversti atsikelti anksti iš ryto ir mokytis, todėl tai gera patirtis mokantis planuoti savo laiką efektyviai“, – tikino N.Evianda.

„Namie lengviau išsiblaškoma. Kai turi atsikelti iš ryto ir fiziškai keliauti į paskaitą, lengviau nusiteikti mokslams. Dabar, kai paskaitos vos žingsnis nuo mano lovos, reikia pačiai susikurti rutiną ir jos laikytis. Seniau kelionė iki universiteto padėdavo tai užtikrinti. Taip pat svarbus faktorius – žmogiško kontakto trūkumas. Nors technologijos užtikrina, kad paskaitos ir diskusijos išlieka kokybiškos šiomis sąlygomis, ekranas visgi sukuria ribas. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad paskutinių savo studijų metų didžiąją dienos dalį praleisiu sėdėdama virtuvėje. Tačiau labai džiaugiuosi, kad turiu galimybę užbaigti savo studijas“, – tikino V.Kondratyuk.

Džiaugiasi gyvenimu Klaipėdoje

Paklausti, ką studentai labiausiai vertina Klaipėdoje, dažniausiai užsimenama apie gamtos artumą ir įvairių renginių, festivalių gausą. Mieste jie rasdavo daug jaukių kavinių ir kitų vietų, kur gera praleisti laisvalaikį, būti su draugais.

„Prieš koronavirusą man labai patiko dalyvauti festivaliuose ir kituose renginiuose Klaipėdoje. Dabar stengiuosi kuo daugiau vaikščioti po senamiestį ir aplankyti nematytas vietas. Man labai patinka būti miške, paplūdimyje ar nueiti kavos. Labai vertinu tai, kad čia galima visur nueiti pėstute ir nebūtina naudotis autobusu ar mašina. Svarbiausia, čia jaučiuosi saugiai. Vasaromis labai patogu keliauti dviračiu. Klaipėdos atmosfera yra moderni, čia taip pat gausu kultūrinių ir istorinių vietų“, – dėstė K.Handal.

„Klaipėda tapo mano namais. Aš čia jaučiuosi gerai ir tikrai grįšiu apsilankyti po to, kai baigsiu savo studijas. Mano mėgstamiausias dalykas Klaipėdoje – gamta. Bet kada galiu nueiti į mišką ar prie jūros. Vienintelis dalykas, ko galėtų būti daugiau, – renginių anglų kalba už LCC ribų. Vis dėlto daug dalykų patobulėjo nuo tada, kai čia persikrausčiau 2017-aisiais. Projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ renginiai ir iniciatyvos taip pat suteikia daugiau galimybių studentams įsitraukti į miesto gyvenimą už LCC ribų“, – pasakojo V.Kondratyuk.

„Gyvenu Klaipėdoje jau dvejus metus, ir gyvenimas čia paprastas, jei turi darbą ir moki kalbą. Galvojant apie gyvenimą bet kurioje pasaulio vietoje, visų pirma svarbiausia – saugumas, po to išlikimas ir pramogos. Visa tai galima rasti Klaipėdoje. Aš labai myliu gamtą, todėl Klaipėda man puiki vieta, ypač vasarą. Visgi manau, kad vietiniai gyventojai galėtų būti atviresni užsieniečiams, nes kartais jaučiuosi, kad nepriklausau šiai šaliai. Tačiau žmonės, vos juos geriau pažįsti, čia labai malonūs“, – pasakojo A.Haji.

„Man patinka gyvenimas Klaipėdoje. Miesto gyventojai labai draugiški ir padedantys. Būtų puiku, jei tarptautiniai studentai turėtų daugiau galimybių savanorystei ir praktikai atlikti. Taip mums būtų lengviau pažinti miestą, jo kultūrą ir įsitraukti į bendruomenės veiklas“, – sakė N. Evianda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geram Ponui

Geram Ponui portretas
Klaipėdos universiteto daugumos programų lygis - žemas. Baigiau čia politikos mokslus prieš n-metų, ir nė vienam šios disciplinos KU tikrai nepatariu studijuoti. Tie patys dėstytojai iki šių dienų nuo laikų, kuomet studijavau (vidutinybių dėstytojų katedra, kurie nepritapo nei Vilniuje, nei kitame mieste, o jaunų šviežių mokslininkų įsileisti nelabai nori), menka orientacija į praktiką ir t.t. Nežinau, galbūt kitose profesijose KU stiprus. O LCC labai geras universitetas, labai gerai paruošia savo absolventus realiam gyvenimui, ko apie KU dažnai tikrai nepasakysi...

Jo

Jo portretas
Klaipėdoje NĖRA nei vieno BŪTENT UNIVERSITETO. Ir būti negali, nes mūsų bažnytkaimyje tam nėra kritinės intelekto masės.

Mantas

Mantas portretas
Trečiuju saliu pilieciu tas universitetas, nors kiek gabesni mokosi Kaune arba Vilniuje.Ir jei jiems Klaipėda didelis miestas tai iš kokio kaimo jie cia atvarė?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių