Situacija Klaipėdoje kaista: ligoninės beveik užpildytos

Klaipėda pagal sergančiųjų COVID-19 statistiką Lietuvoje atsidūrė tarp lyderių. Iškilo klausimas, kur teks guldyti pacientus, nes pagrindinė užsikrėtusiuosius priimanti Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) beveik užpildyta.

Vadovas pateikė planą

KUL vadovas Vinsas Janušonis numatė, kaip spręsti minėtą problemą. Jo parengtas planas vakar pristatytas Klaipėdos ekstremalių situacijų komisijai.

Šiuo metu pačioje KUL jau užpildyta 115 lovų, Reanimacijos skyriuje yra 15 koronavirusu sergančių ligonių, 12 jų yra ventiliuojami plaučiai, 74 pacientams reikia deguonies.

Ligoninėje COVID-19 pacientams yra likusios dar penkios lovos. KUL galėtų parengti dar 30. Tačiau akivaizdu, kad artimiausiu metu to veikiausiai nepakaks.

"Didžiausia problema yra Reanimacijos skyrius, kuriame lovos beveik užpildytos. Daugiau nei 18 pacientų ten priimti negalime. Būtent todėl ir parengėme šį planą", – Klaipėdos ekstremalių situacijų komisijos posėdyje kalbėjo V. Janušonis.

Ruošiasi būsimam protrūkiui

KUL šiuo metu serga 21 medikas, tačiau situacija esą dar nėra kritiška.

Pavyzdžiui, Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje serga ar izoliacijoje yra net 163 medikai (iš jų 21 – Skuodo ligoninės padalinyje).

Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Zigmas Juzumas teigė, kad jų ligoninėje šiuo metu yra 83 koronavirusu užsikrėtę pacientai, 39-iems tiekiamas deguonis, trys ligoniai buvo gydomi Reanimacijos skyriuje, vienas jų mirė.

Ligoninė yra parengusi 40 lovų, kur galėtų paguldyti COVID-19 ligonius, artimiausiu metu bus paruošta dar 12 lovų.

"Iš viso galime kalbėti apie 80 lovų COVID-19 pacientams mūsų ligoninėje", – pabrėžė Z. Juzumas.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga taip pat patikino, kad įkurs 50 lovų COVID-19 ligoniams, 8 – Intensyvios terapijos skyriuje.

Dar diskutuojama su padaliniais Palangoje dėl papildomų 50 lovų.

Jūrininkų ligoninėje koronavirusu serga 27 darbuotojai, keturi gydytojai ir 23 slaugytojos, dar šeši darbuotojai yra izoliacijoje.

Posėdyje kilo ginčų, kad šių lovų esą gali nepakakti, kai kurios gydymo įstaigos turėtų parūpinti daugiau vietų COVID-19 ligoniams.

"Siūlyčiau niekam neskaičiuoti svetimų lovų. Šiandien svarbu sutarti apie rezervo parengimą, kai ligoninėse visos vietos bus užimtos", – pastebėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Beje, Klaipėdos vaikų ligoninėje serga vienas gydytojas, keturios slaugytojos ir du kiti darbuotojai.

COVID-19 buvo nustatyta 22 vaikams, tačiau jų būklė, išskyrus vieno, buvo nesunki ir juos išleido gydytis namo.

Pikas – jau sekmadienį?

COVID-19 atvejų Klaipėdoje 100 tūkst. gyventojų skaičius auga.

Pirmadienį buvo 150, antradienį – jau 175. Manoma, kad iki savaitės pabaigos skaičius dar padidės.

Prognozuota, kad artimiausiomis dienomis skaičius per parą gali viršyti 200.

"Turėtų išryškėti to "linksmojo penktadienio" padariniai, kai prieš pat antrąjį karantiną nemažai žmonių linksminosi baruose, nuo to laiko kaip tik praėjo dvi savaitės", – sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas.

Manoma, kad susirgimų pikas bus pasiektas lapkričio 22 d.

Klaipėdos ekstremalių situacijų komisija tikisi, kad suplanuotų lovų ligoninėse pakaks ir nereikės statyti sergantiesiems palapinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ren

Ren portretas
tai jau ir tą naująją karščiavimo kliniką užpildė?Kur prie senojo turgaus

Tai gal

Tai gal portretas
tie katri sako kad korona niekai yr priima pas save i namus?

pensininkė

pensininkė portretas
šitokios ligoninės o ligonių nėra nė dviejų šimtų ir jau dejuoja kad trūksta vietų atiduokime Janušonio ligoninę covido logoniams ir viskas bus gerai tilps daug bet kažkaip mėto po visas ligonines gal taip patogiau daugiau užkrėsti ir kelti panieką
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių