Saugaus eismo dieną – neblaivių vairuotojų „puokštė“

  • Teksto dydis:

Šeštadienį, balandžio 6-ąją, kai visoje Lietuvoje minima Saugaus eismo diena, Klaipėdoje Vilniaus plente iš pat ryto pareigūnai fiksavo net tris neblaivius vairuotojus, vienas jų mikroautobusu vežė keleivius.

Į kelionę – be pažymėjimo

Saugaus eismo diena Klaipėdoje iš pat ryto prasidėjo policijos pareigūnų reidu, kuriame dalyvavo 8 ekipažai.

„Sustabdėme tris vairuotojus, kuriems fiksuotas lengvas girtumas. Vienas jų vairavo mikroautobusą ir vežė keleivius. Dar du sustabdytieji vairuotojai neturėjo teisių. Vienas – iš Joniškio, jis sakė, nesitikėjęs, jog jį kas stabdys pagrindiniame kelyje“, – pasakojo Klaipėdos kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika.

Anot M.Džermeikos, kelių policijos patruliai dirbs iki pat šeštadienio vakaro. Saugaus eismo dieną eismo dalyvių kontrolė sustiprinta, tikrinami ir krovininiai automobiliai.

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Ramūno Šideikio pasiteiravus, ar uostamiestis saugus eismo atžvilgiu, juokaudamas prasitarė: „Žiūrint, su kuo lygintume, jei su Afrikos valstybių miestais, tai Klaipėdoje eismas – saugus, taip pat Klaipėdos gatvėse gana saugu ir lyginant su kitais Lietuvos didmiesčiais. Džiugina tai, jog pas mus per pastaruosius 10 metų perpus sumažėjo žuvusių eismo įvykiuose skaičius. O pažeidžiamiausi eismo dalyviai ne tik mūsų mieste, bet ir visoje Lietuvoje, tebėra pėstieji. Dalis jų nukenčia tamsiu paros metu, kai vaikšto nedėvėdami šviesą atspindinčių priemonių. Kiti nukenčia ties pėsčiųjų perėjomis.“

Žiūrint, su kuo lygintume, jei su Afrikos valstybių miestais, tai Klaipėdoje eismas – saugus.

Pareigūnai pasidžiaugė, kad įstatymai yra kur kas griežtesni neblaiviems vairuotojams, tačiau esą situacija dar negerėja taip, kaip norėtųsi.

Statistika vis dar šiurpina

Saugaus eismo diena skirta skatinti kiekvieną eismo dalyvį atkreipti dėmesį į žmogaus gyvybę, sveikatą, būti atsakingam už savo elgesį kelyje.

Saugaus eismo diena Lietuvoje minima daugiau nei dešimt metų. Ši diena į atmintinų dienų sąrašą įtraukta 2006 metais ir minima kiekvienų metų balandžio pirmą savaitę.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, 2018 metais buvo užregistruota 3211 eismo įvykių – 5 proc. daugiau nei 2017-aisiais.

Jų metu žuvo 170 asmenų (11 proc. mažiau nei 2017 m.) ir 3783 buvo sužeisti. Daugiau nei 71 proc. eismo įvykių buvo sukelta dėl vairuotojų kaltės.

2018 metais eismo įvykių metu žuvo 61 vairuotojas, 68 pėstieji ir 31 keleivis, buvo sužeista 1398 vairuotojai, 902 pėstieji ir 1124 keleiviai.

Bėda – greitis ir alkoholis

Nors eismo įvykių dinamika per pastaruosius 20 metų rodo teigiamus pokyčius, tačiau kol per metus žus bent vienas asmuo eismo įvykių metu, tol esą bus kur tobulėti.

Pasaulyje kasmet keliuose žūva maždaug 1,25 milijono žmonių. Nors žemo ar vidutinio išsivystymo šalims priklauso tik pusė pasaulyje esančių transporto priemonių, apie 90 proc. mirčių keliuose įvyksta būtent jose.

Daugiausia keliuose žūsta jaunų žmonių – nuo 15 iki 29 metų amžiaus. Europoje šis rodiklis yra mažiausias, Afrikoje – didžiausias.

Greičio viršijimas ir alkoholis yra vienos pagrindinių eismo įvykių priežasčių. Šiemet Klaipėdos apskrityje eismo įvykiuose jau žuvo 8 žmonės, Klaipėdos mieste – 4, tarp jų pėsčiųjų nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
"Zenonas Priekuliškis" - tai ne mano komentaras.

,, kurtkė "

,, kurtkė " portretas
tai Klaipėdos viltis ir mėlynasis rinkiminis proverzis

patarimas

patarimas portretas
jau pats laikas mėlynąjai žibutei pasikeisti "kurtkę". Kiek gi galima ją nešioti?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių