Pigesnio vaisto paieškos – it detektyvas

Gydytojo paskirto vaisto paieškos klaipėdietei tapo tikra pamoka. Nežinantieji farmacininkų gudrybių gali pakloti nemažus pinigus įsigydami ir paprastą medikamentą, nes ne visuomet farmacininkai pasiūlo pigesnio gamintojo preparatą.

Gydytojo paskirto vaisto paieškos klaipėdietei tapo tikra pamoka. Nežinantieji farmacininkų gudrybių gali pakloti nemažus pinigus įsigydami ir paprastą medikamentą, nes ne visuomet farmacininkai pasiūlo pigesnio gamintojo preparatą.

Siūlė tik brangiausią

Receptą gavusi klaipėdietė apvažiavo kone pusę šiaurinėje miesto dalyje esančių vaistinių. Lietuvininkų aikštėje esanti nedidelė vaistinė, priklausanti "Gintarinės vaistinės" tinklui, turėjo receptinį vaistą. Tačiau klaipėdietę nustebino jo kaina – 85 litai už penkių dienų kursą.

Klaipėdietei pasiteiravus, ar nėra tokio pat priešvirusinio vaisto, tačiau ne originalaus, o vadinamojo generiniu, vaistininkė iškart papurtė galvą.

Moteriai buvo paskirta operacijos diena, ji vaistą turėjo suvartoti iki tam tikros datos.

Užsiminus, kad internete galima rasti kitų, turinčių tokią pat veikliąją medžiagą medikamentų, farmacininkė puolė aiškinti, kad jei kas ir moka naudotis kompiuteriu, gal ir suras pigesnį variantą, tačiau ji esą niekuo negali pagelbėti.

Internetu pirko pigiau

Paaiškėjo, kad tos pačios vaistinės tinkle, tik perkant internetu, vaistą su recepte nurodyta veikliąja medžiaga galima rasti daugiau nei dvigubai pigiau – už 40,68 lito.

Pradėjusi domėtis, kodėl egzistuoja toks šokiruojantis kainų skirtumas, paaiškėjo, kad internetu vaistinė vis dėlto prekiauja ir kitų gamintojų preparatais. Tačiau to nežinantis yra įspeičiamas į kampą – jam pasiūlomas tik pats brangiausias – originalus vaistas.

Įmonės "Gintarinė vaistinė" rinkodaros skyriaus vadovė Linata Dvareckienė aiškino, kad labai dažnai vaistai internete yra kur kas pigesni nei vaistinėse.

"Pasižiūrėjus bet kurią prekę internete, jos kaina yra kur kas mažesnė. Net ir baldas, perkant internetu, bus kur kas pigesnis nei prekybos salėje. Įskaičiuojamos logistikos, sandėliavimo, pristatymo, vaistinių patalpų nuomos išlaidos, todėl kainos taip smarkiai skiriasi", – situaciją komentavo L.Dvareckienė.

Pasiūlyti gali, bet neprivalo

Įmonės juristė Sigita Tunkevičienė patikino, kad vaistininko pareiga pacientui pasiūlyti tik vaistinėje esančius vaistus. Juristė akcentavo, jog klaipėdietės ieškotas vaistas nėra priskiriamas prie tų, kuriuos vaistinės privalo turėti.

"Vaistininkas neprivalo informuoti apie kitus vaistus, kad ir pigesnius, jei vaistinė jų neturi. Manyčiau, čia yra žmogiškojo faktoriaus problema. Na taip, vaistininkė gal ir galėjo kitaip pasielgti, tačiau ji pasiūlė tuos vaistus, kurie yra būtent toje vaistinėje. Mes patikrinome, iš tiesų šį vaistą turi nelabai daug uostamiesčio vaistinių, tačiau tikrai galima rasti ir pigesnį, generinį vaistą", – paaiškino specialistė.

Tačiau pokalbio su kliente metu vaistininkė net nepabandė paieškoti norimo vaisto vaistinių tinklo sistemoje, kad klaipėdietė galėtų kreiptis į kitą to paties tinklo vaistinę.

"Man peršasi mintis, kad farmacininkei rūpėjo tik pelnas. Esu ištikima kitos vaistinės klientė todėl, kad ten dirbantys vaistininkai stengiasi padėti ir nebijo nukreipti net ir pas konkurentus, jei neturi reikiamų vaistų. Jie tuo tik pelno pasitikėjimą", – savo nuomonę išsakė klaipėdietė.

Rūpi tik pelnas?

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė pripažino, kad nemokantieji vaistų ieškoti internete gali gerokai patuštinti savo kišenes.

"Tai, kad farmacininkų biznis yra ketvirtas pagal pelningumą, palyginti su ginklų prekyba ir kita nusikalstama veikla, niekam ne paslaptis. Deja, šiems procesams savivalda nedaro įtakos. Manau, kad ir vaistininkas nebus suinteresuotas pagelbėti, nes jam svarbus yra pelnas", – pastebėjo J.Asadauskienė.

Paklausta, ar farmacijoje laisva rinka neiškreipia realių vaistų kainų, J.Asadauskienė patikino, jog taip ir nutinka.

"Be abejo, taip. Visa medicina yra iškreipta. Ir kam čia pasiskųsi? Vaistų antkainis negali būti didesnis vaistinėse, nei numatyta įstatyme", – priminė valdininkė.

Kainas reguliuoja įstatymas

Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė aiškino, kad vaistų kainas šalyje reguliuoja Vyriausybės nutarimas dėl nekompensuojamųjų vaistų antkainių.

"Dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių dydžių yra išleistas ministro įsakymas. Yra nustatytos vadinamosios lubos. Jokiu būdu negali būti taikomas šimto procentų antkainis", – tikino G.Krukienė.

Vyriausybės nutarime pažymėta, kad mažmeninėje rinkoje vaistas daugiausia gali pabrangti 30 proc. Ir tai jei gamintojas nustato ne didesnę nei 8,19 lito kainą už preparatą. Jei vaistas kainuoja per 500 litų, maksimalus antkainis gali būti tik 60 litų.

G.Krukienė aiškino, kad klaipėdietės įsigyto vaistinio preparato didžiausia mažmeninė kaina su PVM turėtų būti 47,59 lito.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba yra ne kartą tikrinusi, ar vaistinės laikosi Vyriausybės nutarimo ir ministro įsakymo. Grasinta nesitaikstyti ir pažeidėjams taikyti griežčiausias nuobaudas – iki vaistinių veiklos licencijų sustabdymo. Klaipėdos mieste veikia 83 vaistinės ir jų filialai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių