Padavėjų pastangas įvertina ne kiekvienas: vietoj padėkos – pikta tirada

Visi kavinėse susiduria su aptarnaujančiu personalu, tačiau pastangas įtikti klientui įvertina toli gražu ne kiekvienas. Dažniausiai padavėjai dirba už minimalų atlyginimą, o papildomų pajamų stengiasi gauti arbatpinigiais. Visgi kartais padavėjai vietoje žodžio „ačiū“ turi išklausyti piktų tiradų, o vietoje kelių padėkos eurų gauna saują smulkių centų.

Uostamiestyje padavėju dirbantis Dominykas pasakojo, kad klientų išties pasitaiko skirtingų ir su kiekvienu reikia rasti tinkamą bendravimo būdą.

Viename prekybos centre įsikūrusiame restorane Dominykas dirba jau beveik pusę metų ir per tokį trumpą laikotarpį vaikinui teko pabūti įvairiose situacijose. Vieni atsidėkodami „išlaisvina“ savo pinigines ir palieka saujas centų, kiti vietoj arbatpinigių į grąžos padėkliukus įdeda panaudotų servetėlių.

Manoma, kad kuo geriau aptarnaujamas klientas, tuo didesnę arbatpinigių sumą gali gauti ir padavėjas. Tačiau taip nėra. Vaikinas teigė, kad iš klaipėdiečio gauti bent du eurus yra šventė.

Vis dėlto per dieną padavėjui pavyksta surinkti apie 30 eurų, geriausiu atveju – 50.

„Tie, kurie pas mus ateina dienos pietų arba tiesiog pavalgyti, dažniausiai palieka ne daugiau kaip du eurus. Bet yra ir tų, kurie užsuka išgerti ir užsisakyti užkandžių, tokie žmonės gali palikti ir tris ar keturis eurus“, – pasakojo Dominykas.

Kitose Europos šalyse priimta padavėjams palikti 10 proc. arbatpinigių nuo mokėtinos sumos, klaipėdiečiai šiuo principu dar nesivadovauja.

Uostamiesčio restoranuose taip pat aptarnaujami ir turistai ar kitataučiai, dirbantys uostamiestyje. Kaip teigė vaikinas, jie arbatpinigių visada palieka daugiau.

Tie, kurie pas mus ateina dienos pietų arba tiesiog pavalgyti, dažniausiai palieka ne daugiau kaip du eurus.

„Pas mus ateina filipiniečių, kurie veikiausiai čia dirba. Iš jų visada sulaukiame gausių arbatpinigių. O turistai užsuka paragauti lietuviško alaus, jeigu jiems patinka aptarnavimas, jie palieka ir penkis eurus, ne kartą kolegos iš kitataučių gaudavo ir 10 ar 15 eurų“, – teigė Dominykas.

Padavėjai pastebi ir tai, kad daugiau arbatpinigių palieka tie žmonės, kurie dirbo aptarnavimo srityje. Jie žino, koks tai sunkus darbas.

Senamiestyje esančių restoranų ar kavinių padavėjams pavyksta užsidirbti daugiau, nes tokiose vietose lankosi daugiau pasiturinčių asmenų.

Be padavėjo pagalbos pasimėgauti maistu ir poilsiu restorane nepavyks, todėl, kaip teigė padavėjas, jeigu atsidėkoti ketinama ne arbatpinigiais, tai bent jau vertėtų tai padaryti mandagiu elgesiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arbatpinigiai

Arbatpinigiai portretas
Tik labai gerame restorane padavėjas gali surinkti tų pinigų. Iš tos sumos kažkoks procentas paliekamas nuostoliams dengti. Būna kad juos tarpusavyje dalinasi visi tą dieną dirbantys, nes skirtingai surenka. Bet tikrai nesurenka tokių sumų, kurias kažkas komentaruose įvardina. Jeigu atrodo, kad padavėjų lengvas darbas, tai visą dieną ant kojų ir rankas nuo svorio paskausta. Alga nebūna didelė, todėl tie arbatpinigiai kažkiek pagelbėja. Dukra dirbo ne vieną vasarą. Darbas ne iš lengvųjų, dažnai pasibaigia vidurnaktį. Namo pravažiuoti reikia savo mašinos arba taxi. Kas galvoja, kad lengva, visada siūlau patiems išbandyti.

Kira

Kira portretas
Dirba 15 dienų per mėnesį tai susirenka 750 eurų, ir alga ne minimali, nes įstatymu numatyta kad kvalifikuotas darbas negali būti apmokestintas minimalia alga. Aš uždirbu mažiau už jį, kodėl turiu palikti arbatpinigių? Už ką? Kad atnešė maistą už kurį sumokėjau?

Arbatpinigis

Arbatpinigis portretas
Ateini į kurią nors "xxxx pica" kavinę. prieina mergaičiukė ir iš karto klausia: "gal kavos, arbatos?" Stop, kodėl nepasako laba diena, neklausia: Ko pageidautumėte? Paprašai bokalą alaus, ir iš karto klausimas: "IR VISKAS?" tada aš burbteliu Whiskas tai kąčių maistas. Arba dar: užsisakai alaus bokalą ir kepsnį su garnyru. Valgai neskubėdamas, kramtai... ir štai prieina "PADAVĖJA" ir klausia : 'ar jums nieko netrūksta/" aš rodau į savo pilną burną į artipilnį bokalą alaus, ir turiu "Teisintis" , kad man nieko netrūksta, dar su pilna burna nesukramtyto maisto pasiaškinu, juk matote , kad aš dabar kramtau. Padavėja : "nepastebėjau" . Ir po tokio atsiprašant "aptarnavimo" 10 procentų arbatos? Niekada! Čia toks savotiškas reketas, ai mūsų atlyginimai maži, tai reikia pinigų išsireikalauti iš kliento. Kartais neiškentęs paklausiu padavėjos: "o kiek laiko šioje kavinėje dirbate?" Atsakymas: ' savaitė, mėnuo" , o pinigų, arbatos reikalauja , lyg turėtų 5-6 metų kelnerio patirtį...
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių