Memelio mieste – griūtis

Vienoje svarbiausių uostamiesčio vietų – Naujosios Uosto gatvės pradžioje – prasidėjo sovietmečiu pastatytų statinių griovimas. Tai yra šią vietą ryškiai pakeisiančio gyvenamųjų namų su komercinėmis patalpomis kvartalo, skambiai pavadinto Memelio miestu, atsiradimo pradžios ženklai.

Nebeliks senųjų pastatų

Naujojoje Uosto gatvėje ties 3-iuoju namu atsirado apsauginė galerija, sauganti šaligatviu einančius žmones nuo nuolaužų, dulkių ir purvo.

Į keltą skubantys klaipėdiečiai stebisi matydami, kad raudonas pastatas, kuriame veikė dviračių nuomos įmonė, nebeturi langų.

Visa tai byloja, kad jau tuoj tuoj šio ir kitų statinių čia neliks.

Buvusios Klaipėdos laivų remonto įmonės „Laivitė“ teritorijoje verslininko Martino Gusiatino šeimos valdoma bendrovė „Stemma group“ ketina sukurti „Memelio miestą“.

Žadama, jog tai bus milžiniškos vertės ir apimties projektas – gyvenamųjų ir komercinių patalpų kvartalas su restoranais, butikais, salonais, atvira poilsio ir pramogų zona.

Toks darbas „suvalgo“ daug nervų ir kainuoja daug pinigų.

Būtini ypatingi reikalavimai

Minėtos bendrovės valdomos įmonės „Stemma Management“ vadovas Nerijus Tilindis pasakojo apie jau prasidėjusius darbus.

Pavasarį turėtų paaiškėti konkurso rangos darbams rezultatai.

„Dabar ruošiamasi statyboms, tuo pat metu vyksta generalinio rangovo paieška, tiksliau – konkursas. Klaipėdoje nėra tokių rangovų, kurie galėtų „patempti“ mūsų projektą. O ir Lietuvoje jų – vienas kitas. Mūsų projekto apimtis – ganėtinai didelė, todėl ir statybos įmonių, kurios gebėtų suvaldyti tokį didelį ir brangų, yra mažai. Konkurso sąlygose nurodyta, kad įmonės apyvarta būtų ne mažesnė nei 50 milijonų eurų, didelė patirtis ir atlikti darbai rodytų jų galimybes. Tokios įmonės dažniausiai dirba Vilniuje ir Kaune. Pirmųjų konkurso rezultatų tikimės balandžio mėnesį“, – atviravo N. Tilindis.

Teks išmontuoti skirstyklą

Viename griaunamų pastatų, esančiame arčiausiai gatvės ir Pilies tilto, yra ESO nuosavybė – elektros skirstykla. Ji yra lyg pastatas pastate.

Griaunant statinį būtina užtikrinti, kad elektros skirstykla veiktų, kad nebūtų pažeisti miesto elektros tinklai. Todėl griovimas turi vykti ypač atsargiai.

„Ardyti jį teks vos ne rankomis, o elektros skirstyklą apsaugoti, kad į ją nepatektų nei dulkės, nei lietus. Todėl šio darbo ir imamės nelaukdami rangovo konkurso rezultato. Jeigu išrinksime generalinį rangovą ir viskas pavyks gerai, pakeliui į keltą jau greitai žmonės stebės aktyvų statybos darbą – judančius kranus, ekskavatorius. Jei rangovo nerasime, klaipėdiečiai matys tvorą ir nugriautus pastatus. Vyks tam tikri kiti, mažesni darbai“, – pasakojo N. Tilindis.

Mažuosius pastatus būsimo Memelio miesto teritorijoje žadama nugriauti per porą savaičių. Vieno jau nebėra, kitas nugrius šiomis dienomis.

Sumos vis keičiasi

Didysis raudonas pastatas, kuriame yra elektros skirstykla, gali būti griaunamas ilgiau – nuo kelių savaičių iki pusantro mėnesio. Viskas priklausys nuo oro sąlygų ir kitų veiksnių.

N. Tilindis teigė, kad optimistiniu variantu administracinio pastato, vadinamo Hanzos vardu, statybas tikimasi baigti 2025 m. Šis statinys iškils to paties atsargiai griaunamo statinio vietoje.

„Tai yra konversinė teritorija, paprastai tokiose vietose yra problemų – seni tinklai, kai kurie jų likę iš prieškario, kai kurie – nepažymėti žemėlapiuose. Teks susidurti su dalykais, apie juos sužinosime netikėtai. Toks darbas „suvalgo“ daug nervų ir kainuoja daug pinigų. Todėl negali iš anksto paskaičiuoti, kiek turėsi išleisti, kasdien ši suma vis keičiasi“, – kalbėjo N. Tilindis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cirkininkas

Cirkininkas portretas
Nepergyvenkit, tai tik pradžia. Kai pradės griūti Gusiatmemelis - bus linksmiau.

>drs

>drs portretas
Is kur tokie debilai dar gyvena Lietuvoje?

kaip

kaip  portretas
Kokia kaina išnuomoti žemės sklypai? Neišspręstas turistų automobilių parkavimas. Vasaros dienomis apsilanko arti 1000. . Kur dėsis šitie turistai. Kaip neįgaliesiems reiks davažiuoti iki kelto.?
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių