Lietuvos ir Latvijos ginčas Vokietijos jūrų arbitraže

Teismuose pripažinta Lietuvos žvejų skola Latvijos laivų remontininkams ir jų teisių perėmėjui.

Arbitražas pripažino skolas

Bankrutuojanti žvejybos bendrovė "Arctic Fishing" Latvijos bendrovei "Vervo" privalės sumokėti beveik 300 tūkst. eurų už laivo "Jūrų vilkas" remontą ir dėl kitų išlaidų.

Lietuvos žvejybos bendrovės skola latviams buvo pripažinta ne tik dėl laivo remonto, bet ir už laivo inkaravimą Latvijos uoste nuo 2016 m. gruodžio iki 2017 m. gegužės. Taip pat priteista ir per 131 tūkst. eurų delspinigių. Solidžią per 37 tūkst. eurų sumą sudarė ir arbitražo mokestis.

Laivas "Jūros vilkas", kuris krevetes gaudydavo Norvegijos žvejybos zonoje Šiaurės ir Barenco jūrose, Latvijoje remontuotas dar 2016 m. Už jo remontą sumokėjusi 50 tūkst. eurų, likusios beveik 300 tūkst. eurų dalies bendrovė nemokėjo.

Ginčą tarp Lietuvos žvejų bendrovės ir Latvijos laivų remontininkų ėmėsi spręsti Vokietijos jūrų arbitražas. Sprendimas, kad Lietuvos bendrovė turi sumokėti Latvijos laivų remontininkams likusią skolos dalį Vokietijos jūrų arbitraže buvo priimtas 2017 m. gruodžio 22 d.

Lietuvos apeliacinis teismas šį galutinį Vokietijos jūrų arbitražo sprendimą patvirtino tik 2022 m. gruodžio 6 d. O Latvijos Kuršo rajono teismas Vokietijos jūrų arbitražo sprendimą buvo patvirtinęs dar 2019 m. birželio 7 d.

Ginčą tarp Lietuvos žvejų bendrovės ir Latvijos laivų remontininkų ėmėsi spręsti Vokietijos jūrų arbitražas.

Restruktūrizaciją pakeitė bankrotas

Kyla klausimas, kodėl Vokietijos jūrų arbitražo sprendimui galutinai patvirtinti prireikė beveik penkerių metų.

Įprasta, kad atrodytų iš pirmo žvilgsnio lyg ir aiškios ekonominės bylos teismuose kartais sukasi ilgai.

Kai jau buvo priimtas ir įsigaliojo Vokietijos jūrų arbitražo sprendimas dėl lietuvių skolos Latvijos laivų remonto bendrovei "Tosmares Kugubuvetava", Lietuvos žvejų skolą 2020 m. pradžioje perėmė administruoti "Tosmares Kugubuvetava" teisių perėmėja, Latvijos ribotos atsakomybės bendrovė "Vervo".

Iki tol Latvijos laivų remonto bendrovė "Tosmares Kugubuvetava" nesikreipė į Lietuvos teisinę sistemą, kad ši patvirtintų Vokietijos jūrų arbitražo sprendimą. Į Lietuvos teisinę sistemą kreipėsi skolą perėmusi "Vervo". Tai ji padarė 2022 m. vasarą.

2022 m. rudenį jau vyko su žvejybos bendrove "Arctic Fishing" susiję procesai. Šią bendrovę buvo bandoma restruktūrizuoti, tačiau Vilniaus apygardos teismas 2022 m. rugsėjo 5 d. nutraukė restruktūrizavimo bylą ir iškėlė bankroto bylą.

Šis procesas šiek tiek sulaikė Vokietijos jūrų arbitražo sprendimo pripažinimą Lietuvos teismuose. Sprendimo priėmimas kuriam laikui buvo atidėtas. Vokietijos jūrų arbitražo sprendimas galutinai patvirtintas tik 2022 m. gruodžio 6 d.

Rusijos pasieniečių auka

Informacija apie "Arctic Fishing" krabų žvejybos laivą "Jūrų vilkas" pirmą kartą plačiau nuskambėjo 2014 m. rugsėjį.

Tuomet buvo pranešta, kad Rusijos pasienio tarnybos centrinėje Barenco jūros dalyje sulaikė krabų žvejybos laivą "Jūrų vilkas", kuris plaukiojo su Lietuvos vėliava. Laivo įgula buvo kaltinama, kad Rusijos vandenyse sugavo per 15 tonų krabų, kurie buvo rasti laivo triumuose.

Laivą "Jūros vilkas" Rusijos pasieniečiai privertė plaukti į Rusijos Murmansko uostą. Lietuvos žvejai laikėsi nuostatos, kad tai yra Rusijos savivaliavimas, nes laivas buvęs sulaikytas ne Rusijos, o Norvegijos vandenyse. Lietuvos valdžia buvo paskelbusi oficialią poziciją, jog ginkluoti Rusijos pasieniečiai Barenco jūroje savivaliavo užgrobdami Lietuvos žvejybos laivą.

Tuometinis Lietuvos žuvininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojas Aidas Adomaitis tvirtino, kad laivas "Jūros vilkas" pagal jų turimus laivų sekimo duomenis nebuvo įplaukęs į Rusijos vandenis. Dėl incidento su laivu "Jūros vilkas" Lietuva Rusijai buvo pateikusi notą.

Nepaisant to, Murmansko teisme laivas buvo areštuotas kaltinant brakonieriavimu Rusijos vandenyse. Iš pradžių jam buvo skirta 113,8 mln. rublių (apie 1,5 mln. eurų) bauda. Po to suma sumažinta iki 36,6 mln. rublių (beveik 482 tūkst. eurų).

Laivo "Jūros vilkas" sulaikymas Rusijoje turėjo įtakos tolesnei "Arctic Fishing" ekonominei veiklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
Tai ir yra pagrindis klausymas žurnalistui.. kodėl apie tai neparašyta? Norvegija susitarė su Rusija tiesiogiai. Prie ko čia Adomaičio žinios? Piratai turi būti baudžiami

Kai rašot, tai tiesą iki galo

Kai rašot, tai tiesą iki galo portretas
Laivo "Jūros vilkas" sulaikymas Rusijoje buvo teisėtas nes tie vandenys pagal susitarimą su Norvegija priklausė Rusijai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių