Lankytojai užgulė Klaipėdos švyturį

Šeštadienį, minint Pasaulinę švyturių dieną, klaipėdiečiai ir miesto svečiai susigundė neeiline pramoga. Žmonės laukė net ir po valandą, kad įkoptų į 40 metrų bokštą ir pažvelgtų į Baltijos jūrą, Kuršių neriją bei marias.

Tai bene vienintelis kartas metuose, kai į švyturį įleidžiami visi norintieji. Įveikti beveik 200 laiptelių išdrįso paties įvairiausio amžiaus žmonės, kai kurie – ne tik su mažais vaikais, bet net ir su augintiniais. Eilėje nuolat laukė apie pusantro šimto klaipėdiečių ir miesto svečių.

Į švyturį iki 18 val. vienu metu buvo įleidžiama tik apie 30 žmonių, kad nesusidarytų grūstys, nes laiptai gana siauri ir nepritaikyti masiniams lankymams.

Šventės Klaipėdos švyturyje iniciatorius – žinomas farologas, palangiškis Aidas Jurkštas teigė, kad kasmet Klaipėdos uosto švyturį aplanko apie 1,5 tūkst. žmonių. Daugeliui ši pramoga suteikia gerų emocijų ar net adrenalino.

Vis dėlto pagrindinis renginio tikslas – informuoti visuomenę apie švyturius, atkreipti dėmesį į jų išsaugojimą, jūrinės kultūros sklaidą.

Iš viso Lietuvoje yra septyni švyturiai, keturi jūriniai – Nidoje, Juodkrantėje, Klaipėdoje ir Šventojoje bei trys skirti vidaus vandenims, bet šiuo metu jie savo funkcijų neatlieka.

Uostamiesčio švyturys yra seniausias Lietuvoje, saugios laivybos požiūriu laikomas pagrindiniu šalies švyturiu.

A. Jurkštas vylėsi, kad ateityje švyturiai bus perduoti savivaldybėms ir taps prieinamesni visuomenei.

„Planuojama, kad Neringos savivaldybė perims Juodkrantės ir Nidos švyturius, o Palanga – Šventosios švyturį. Jei taip nutiks, tikėtina, reikalai susitvarkys ir turizmas bus sezoninis. Taip, kaip yra visur aplink Baltijos jūrą“, – kalbėjo pašnekovas.

Švyturių entuziastas tikisi, kad, padedant Palangos savivaldybei, pavyks įgyvendinti idėją – pertvarkyti Šventosios švyturį į švyturių muziejų, šalia jo įrengiant ir švyturių miniatiūrų parką.

„Tada likusią gyvenimo dalį būtų ką veikti. Nes turiu sukaupęs didelę švyturių kolekciją ir visa tai įgautų prasmę“, – apie planus užsiminė A. Jurkštas.

Pasaulinė švyturių diena Lietuvoje minima septintą kartą. Pasaulyje kasmet trečią rugpjūčio savaitgalį beveik 50 valstybių atveria apie 500 švyturių.

Pasaulinė švyturių diena kildinama iš JAV Kongreso 1789 m. priimto įstatymo „Dėl švyturių priežiūros ir išlaikymo“, kurį pasirašė pirmasis JAV prezidentas George'as Washingtonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai pagulėję

Tai pagulėję portretas
galės atsikelt ir pirmadienį eit į darbą
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių