Kuršių nerijoje – Voro metai

Atgrasus, nuodingas ir labai pavojingas. Šiuos stereotipus šiemet sieks paneigti Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai, 2017-uosius Neringoje paskelbę Voro metais.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos darbuotojams kilo idėja kiekvienais metais supažindinti visuomenę su kokiu nors Kuršių nerijos gyvūnu. Šie metai skelbiami Voro, kadangi Kuršių nerijoje šių gyvių yra labai daug ir dauguma žmonių jų bijo.

Lietuvoje suskaičiuota per 400 rūšių vorų. Ar tiek jų yra Kuršių nerijoje, esą sunku pasakyti. Dauguma vorų yra nuodingi, bet jų išskiriamų nuodų kiekis žmogui nepavojingas.

"Kai kurie skelbia Senjorų, Tautinio kostiumo ar Lietuvių kalbos metus, mes šiuo atveju savotiškai išsišokome, 2017-uosius paskelbdami Voro metais, nes Neringa – vorų žemė. Tikriausiai Lietuvoje niekur nerasime tiek vorų, kiek pas mus. Jų pilna ne tik rudenį, bet ir vasarą, kai tik oras įšyla. Jie yra patys geriausi gero oro indikatoriai", – tikino Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė Aušra Feser.

Pasak direktorės, siekiant supažindinti su šiuo gyviu išsamiau ir moksliškiau, bus bandoma paneigti stereotipą, kad voras – tai kažkas negražaus ir grėsmingo. Todėl per šiuos metus bus organizuojamas ir skelbiamas renginių, susijusių su vorais, ciklas – mokslininkų paskaitos, gamtinės ekskursijos, protų mūšiai, edukacijos lauke, parodos bei konkursai.

Didžiausia mūsų pažiba – briedis, bet ateis ir briedžiui eilė.

"Gana rašyti apie tuos skandalus ir tas statybas, nes baigiame pamiršti Kuršių nerijos gamtą. Norime, kad atsirastų siekis geriau pažinti gyvūnus. Voras yra tas gyvis, kuris reprezentuoja šį kraštą. Žinoma, didžiausia mūsų pažiba – briedis, bet ateis ir briedžiui eilė", – šypsojosi A.Feser.

Kovo 20 d. Nidos mokykloje rengiama pirmoji paskaita apie vorus. Mokslininkė Marija Biteniekytė iš Vilniaus universiteto skaitys paskaitą apie vorus, jų nuodus, elgesį, keistus įpročius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių