Kretingos parke griūva sienos

Kretingos muziejaus teritorijoje nuo praėjusios savaitės pabaigos burzgia traktoriai – čia griaunamas sovietmečiu pastatytas Tiškevičių dvaro ansamblį darkęs baltų plytų priestatas.

Kretingos muziejaus teritorijoje nuo praėjusios savaitės pabaigos burzgia traktoriai – čia griaunamas sovietmečiu pastatytas Tiškevičių dvaro ansamblį darkęs baltų plytų priestatas.

"Penktadienį pradėjo griauti, mums tai – didžiulis džiaugsmas. Tikimės, kad rugpjūčio 1-ąją šio priestato neliks nė pėdsako. Jei nepavyks, viliamės, kad jau rugsėjo 1-ąją jis tikrai bus pašalintas", – pasakojo Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė.

Anot jos, darbininkai turėtų išgabenti gruntą, atvežti naujo, užsėti žolę, sutvarkyti takus, kuriuos veikiausiai apgadins technika, kuri dabar važinėja parke.

Ši teritorija bus sutvarkyta pagal jau parengtą techninį projektą. Numatoma atkurti parką bei rūmus, kaip čia yra buvę senaisiais laikais. Bus atnaujinti pėsčiųjų takai, atstatyta medinė pavėsinė, prie rūmų žadama prišlieti medinę verandą. Joje numatoma įrengti apžvalgos aikštelę.

Teigiama, kad ši vieta taps tinkama muzikuoti pučiamųjų orkestrui, žmonės parke galės vaikštinėti ir net rengti piknikus.

"Jau dabar pastebime, kokia graži atsivėrė erdvė, matyti didieji ąžuolai", – džiaugėsi muziejaus direktorė.

Geriausiu atveju visi šie planai turėtų tapti kūnu 2017-aisiais.

Dėl baltų plytų priestato nugriovimo buvo kovota nuo 1992 m. Kretingos rajono savivaldybė priėmė sprendimą jį nugriauti ir skyrė tam lėšų.

Tai ne vieninteliai muziejaus planai. Ateityje dar laukia Tiškevičių koplyčios sutvarkymas bei karstų perkėlimas į ją. Kultūros ministerija tam jau yra numačiusi finansavimą. Kitu grandioziniu darbu taps parko sutvarkymas. Ketinama atkurti želdinius, įrengti fontanus.

"Dar yra ką veikti. Pagaliau daroma tai, kas ir turėjo būti daroma. Nuėjome nepaprastai ilgą kelią. Džiaugiamės, kad mus parėmė kraštiečiai, žymūs Lietuvos žmonės, mokslininkai, verslininkai. Tai yra bendrų pastangų rezultatas", – pasakojo V.Kanapkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių