Kodėl Klaipėdos valdininkai ignoruoja savivaldybės kontrolierės rekomendacijas?

Klaipėdos savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba, patikrinusi, kaip savivaldybės administracija koreguoja auditorių jiems nurodytas klaidas, pastebėjo, kad dalies jų per pastaruosius metus taisyti visai neskubama. Kodėl valdininkai ignoruoja savivaldybės kontrolierės rekomendacijas, bandys aiškintis ir Kontrolės komiteto nariai.

Neskuba taisyti klaidų

Anot savivaldybės kontrolierės Daivos Čeporiūtės, tarnyba dukart per metus tikrina, kaip savivaldybės administracija po kiekvieno audito įgyvendina jų pateiktas rekomendacijas.

Audituojamieji esą patys parenka, suplanuoja ir su audito institucija aptaria terminus bei priemones teiktoms rekomendacijoms įgyvendinti.

Audito institucija pastebėjo, kad šįkart savivaldybė neskuba taisyti nurodytų klaidų.

Kitaip tariant, šį kartą kone trečdalis kontrolierės rekomendacijų taip ir liko popieriuje.

2020–2021 m. pirmąjį ketvirtį, atlikus 11 auditų ir patikrinimų, pateiktos 125 rekomendacijos.

69 proc., arba 86 rekomendacijos įgyvendintos ir stebėsena baigta, 28 proc., arba 35 rekomendacijos neįgyvendintos, iš jų 22 rekomendacijas vėluojama įgyvendinti, 13 rekomendacijų įgyvendinimo terminas nepasibaigęs, keturios rekomendacijos neįgyvendintos dėl aktualumo netekimo ar kitų priežasčių.

Nesusitvarko turto apskaitos

Per 2020 m. suformuota 36 žemės sklypai po vietinės reikšmės keliais ir gatvėmis, 2021 m. pradžioje pateiktas atnaujintas grafikas, kuriame įtraukta 100 kelių ir gatvių, po kuriais buvo suplanuoti darbai – kadastriniai matavimai, įregistravimas Nekilnojamojo turto registre, numatomas perdavimas savivaldybei, tačiau tai nepadaryta.

Pavyzdžiui, gamybinis pastatas, sandėlis ir negyvenamasis pastatas Bangų g. 7 yra įtraukti į apskaitą, nors faktiškai nugriauti 2006–2007 m. ir Nekilnojamojo turto registre neregistruoti.

Transformatorinė Šilutės pl. 48 savivaldybės apskaitoje užregistruota ir 2019 m. inventorizuota kaip atskiras turto vienetas, nors atskiro tokio pastato Nekilnojamojo turto registre nėra, tai yra pastato-maniežo dalis.

Nepadaro namų darbų

Poilsio pastatas Smiltynės g. 13 įtrauktas į ne kultūros vertybių apskaitą, o viešasis tualetas Smiltynės g. 13C, nors pripažintas nenaudojamu, nebuvo parduotas ar likviduotas ir taip pat neužregistruotas apskaitoje.

Garažas Gintaro g. 1, dirbtuvės K.Donelaičio g. 5A, sandėlis Laukininkų g. 56, kiemo rūsys Debreceno g. 24, kiemo rūsys Baltijos pr. 55 – visi šie objektai pripažinti nereikalingais arba netinkamais naudoti, o jiems surašytas turto nurašymo ar atliktų nugriovimo darbų aktas, tačiau jie užregistruoti apskaitoje.

Nustatyti dar penki atvejai, kai statiniai yra nugriauti, tačiau tebėra registruoti Nekilnojamojo turto registre.

Šiuos formalumus, anot savivaldybės kontrolierės, turėjo atlikti Turto skyriaus specialistai.

„Nežinau, kaip tai įvertins Kontrolės komitetas, nes dalis rekomendacijų neįgyvendinta, o kitas įgyvendinti vėluojama. Dauguma – turto apskaitos klaidos, kurias reikia tik prisėsti ir ištaisyti, o šių namų darbų tiesiog nepadaroma. Kodėl taip yra, atsakymo neturime, o tokie dalykai juk iškraipo savivaldybės turto apskaitą“, – paaiškino D.Čeporiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Gaila, kad tokius, kurių nagai naglai į save lenkti, nepakrato - nepaaudituoja auditai iš Vilniaus. Galbūt tikrai įdomių dalykų rastų? Jei pavyktų atsekti, žinoma.

Jums sakoma

Jums sakoma portretas
kad pažeidimų randama bet už juos nebaudžiama. Kadangi pati savivaldybė save gaudo ir pagauna, apie juos išklauso ir išgirsta :D).Kas ta savivaldybės muselė vadinama kontroliere kad jos rekomendacijas ar siūlymus miesto mafija priimtų?Tupi poste, dirba, gauna algą, atsiskaito vieną kart metuose ir puiku...va čia - viename iš savivaldybės apmokamų portalų, netgi gavo pasisakyt.. Kas negerai?Gerėkitės runkeliai:D)

G

G portretas
Siūlau kontrolierei pasikeisti akinius, jeigu tik tokių smulkmių problemas mato savivaldybėje.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių