Klaipėdos pašonėje apsigyveno reti asiliukai

Klaipėdos zoologijos sodas pasipildė dviem neįprastos išvaizdos prancūziškos veislės asiliukais. Pusės metų amžiaus jaunikliai – patinas ir patelė – viena rečiausių asilų rūšių.

Iš Čekijos zoologijos sodo atvykę Luisas ir Šantel jau apsiprato Lietuvoje. Uostamiesčio zoologijos sode jie dūksta kartu su kitais keturiais čia gyvenančiais asilais.

Prancūziškos veislės Puatu (Baudet de Poitou) asilai – itin reti. Klaipėdos zoologijos sodo vadovo Edvardo Legecko žodžiais, pasaulyje jų tėra vos keli šimtai.

"Patikėkite, tai didžiausi ir aukščiausi asilai visoje Lietuvoje. Kai kurie jų būna net iki metro aštuoniasdešimties aukščio. Mūsiškiai – mažiukai, dar augs apie trejus metus. Pasaulyje jų labai nedaug, tik iki dviejų šimtų", – pasakojo pašnekovas.

Anot jo, šios rūšies asilų neturi net Latvijos ir Estijos zoologijos sodai.

Vikrūs rudos spalvos jaunikliai nėra išrankūs maistui – ėda įvairias daržoves, vaisius, ypač mėgsta kopūstus, šieną, grūdus. Yra neagresyvūs ir su malonumu kramsnoja morkas iš žmogaus rankų.

"Reiklumu asilai nepasižymi, jiems labai tinka Lietuvos klimatas. Tiesa, po metų šie gyvūnai labai išgražės, turės tokią neįprastą šukuoseną. Mat kuo patinas didesnis, tuo ilgesni dredai jam pinasi, karčiai užauga iki žemės. Tuomet jie netgi tampa panašūs į "bomžiukus", – šmaikštavo E.Legeckas.

Paklaustas, ar ateityje galima tikėtis palikuonių, pašnekovas juokiasi: "Žiūrėsime, čia jau kaip asilai sugalvos, taip ir bus".

Du nauji atvykėliai yra tokie reti, kad apie juos beveik niekas nežino. Internete sklando mitai, kad kadaise tarp Prancūzijos didikų turėti tokį asilą buvo tas pats, kas mūsų laikais – naują "Bentley". Sulig aukštuomenės nuosmukiu prasidėjo tamsūs laikai ir asilai neteko tokių entuziastų, galėjusių išlaikyti šios rūšies grynumą. Esą bėgant metams Puatu veislė išsigimė.

Šiuo metu Klaipėdos rajone, Jonušų kaime, įsikūrusiame Klaipėdos zoologijos sode lankytojai gali iš arčiau apžiūrėti ir paglostyti du vietoje nestygstančius asiliukus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALISA

ALISA portretas
CHALTŪRA - E.LEGECKO ŽVĖRYNAS "MENT V ZAKONE" , O ASILIUKAI TOP,....

Taip

Taip portretas
Graži meilė gyvūnams. Labai mieli asiliukai, ir ta prižiūrėtoja graži, važiuosiu akių paganyt.

Zoologas

Zoologas portretas
Na, jei tai Equus asinus 'Poitou' arba naminis Puatu asilas, kurio tėvynė yra Egiptas, tai Rygos zoologijos sode šių asiliukų yra ne vienas. Gaila, kad ponas Legeckas vežasi savo zoologijos sodan retus gyvūnus, o paskui laiko juos klaikiomis sąlygomis. Pernai teko apsilankyti tame Klaipėdos zoo, tai kauniškis, nors irgi gana stipriai nustekentas, atrodė kaip rojus gyvūnams...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių