Daugiabučio renovacija Klaipėdoje sekina nervus: kodėl netikėtai sustojo darbai?

Renovacija daugeliui šį procesą išgyvenusių žmonių tampa keiksmažodžio atitikmeniu. Nors gyventi renovuotame name kur kas patogiau, pats procesas neretai gyventojams ištampo nervus iki paskutinio siūlo. Tokius jausmus šiuo metu patiria ir Klaipėdoje, J. Janonio gatvėje 16-ajame name, gyvenantys žmonės.

Ilgisi statybų triukšmo

Tai yra trijų aukštų namas, 27 butų pastatas. Praėjusių metų lapkričio pabaigoje pasirašyta sutartis su bendrove "Vlastona" dėl jo atnaujinimo darbų suteikė gyventojams vilčių vasarą pasitikti naują veidą įgijusiame name.

Tačiau dar žiemą prasidėję darbai pavasarį netikėtai sustojo.

Gyventojai daugiau kaip pusmetį pro langą mato nešvarų skudurą primenantį apsauginį tinklą.

"Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, mielai lindėčiau namie prie langų, apstatytų pastoliais, net galėčiau atsisakyti vasaros atostogų ir saulės, kad tik aplink namą virtų darbas, girdėtųsi grąžtų, kaltų keliamas triukšmas. Tyla už lango ir nežinia, kuo ir kada viskas baigsis, kelia nerimą. Kai prapliumpa lietus, pro remontuojamą stogą į namus bėga vanduo. Nei skustos, nei luptos namo sienos verčia su baime galvoti apie artėjantį rudenį", – atviravo J.Janonio gatvės 16-ojo namo gyventoja Giedrė Adomaitienė.

Moteris pasakojo, kad vieną dieną darbininkai paprasčiausiai išvyko. Kai kaimynai pradėjo domėtis, kas atsitiko, sužinojo, jog rangovai nebankrutavo, jie turi darbininkų ir galimybių dirbti.

Pasirodo, darbai sustabdyti kilus konfliktui dėl to, kokiomis medžiagomis apšiltinti namo fasadą.

Nesutaria dėl medžiagų

Kai kovo viduryje atėjo laikas užsakyti apšiltinimo medžiagas, "Vlastonos" specialistai pamatė, kad projektuotojų rekomenduojamos apšiltinimo plokštės nesertifikuotos ES.

Remiantis dokumentais, tai yra nauja sistema, kurią tik kelerius metus naudoja suomių statytojai, ji išbandyta laboratorijose, bet mūsų šalyje dar nenaudota.

Todėl rangovai paprašė "Vitės valdas" pakoreguoti projektą ir leisti naudoti kitą šiltinimo medžiagą, turinčią tinkamus sertifikatus.

Kreipdamiesi į užsakovus rangovai rėmėsi Civiliniu kodeksu ir paaiškino – jei bus priversti dirbti su nesertifikuotomis medžiagomis, už darbo kokybę atsakomybės nesiims ir negalės suteikti darbams garantijos.

Namą administruojančių "Vitės valdų" pasamdytas bendrovės "Pastatų diagnostika ir statyba" specialistas ypatingų statinių statybos techninės priežiūros vadovas Gediminas Galdikas tikino esąs ne "Vitės valdų" o tikrųjų užsakovų – namo gyventojų, kurie moka pinigus už renovaciją, atstovas. Jis įsitikinęs, kad teisūs yra statybininkai, o ne projektuotojai.

Sulaukę gyventojų ir techninės priežiūros specialisto palaikymo statybininkai ėmėsi namo sienas šiltinti sertifikuotomis plokštėmis.

Taip dalis namo sienų nuo gatvės pusės buvo apšiltintos rangovų pasirinktomis medžiagomis.

Po tokių žingsnių statybos inspekciją pasiekė skundas, esą rangovai nesilaiko patvirtinto projekto.

"Vlastonos" vadovas Vladas Stonys įsitikinęs, jog skundą parašė projektuotojai, mat tik jie suinteresuoti, kad projekte minimos nesertifikuotos technologijos būtų įdiegtos renovuojant minimą namą.

Kaltina statybininkus

Projekto autorių įmonės "Tenesis" atstove susirinkimuose prisistatanti Alma Macijauskaitė gynėsi rašiusi skundą, tikino, kad jį parašė "Vitės valdos", ir piktinosi "Vlastonos" savivale.

"Rangovui duoti nurodymai pašalinti trūkumus, pateikti fasado karkaso ir fasadinės medžiagos atitikimo projektą ir tęsti darbus. Jie mums pateikė tik informacijos kratinį, o mūsų prašymus ignoruoja. Rangovas atlieka savavališkus statybos darbus, karkasą montuoja be projekto ir nereaguoja į pastabas. Per 15 metų pirmą kartą susiduriu su situacija, kai rangovas piktybiškai nereaguoja ir siunčia netinkamą informaciją, klaidindamas visus. Galbūt ten viskas gerai, bet problemai identifikuoti reikia medžiagos. Mes prašome projekto, o jie pateikia schemą. Jokio asmeniškumo čia nėra, tiesiog kartais taip atsitinka", – aiškino A. Macijauskaitė.

Situacija: kieme galima pamatyti padriką nebaigto apšiltinti namo vaizdą. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Projektavimo įmonės atstovė tikino, jog dėl šiltinimo medžiagų nėra jokios bėdos. Ji norinti, kad gyventojai gautų tai, už ką mokės pinigus, o rangovas sutikrintų, ar medžiagos atitinka projekto reikalavimus.

A. Macijauskaitė tvirtino, esą rangovams pateikė trijų tiekėjų pasiūlymus, bet "Vlastona" į tai nereagavo.

Trumpai tariant, susidarė dvi kariaujančios pusės, nesantaikos objektas – fasado šiltinimo medžiagos, o šiame kare labiausiai kenčia namo gyventojai.

V. Stonys tikino, kad visus reikalaujamus dokumentus yra pateikę Valstybinei statybos inspekcijai, o ši gautus raštus persiuntė Vartotojų teisių tarnybai. Jokių pastabų apie tai, kad trūktų kokių nors dokumentų ar paaiškinimų, rangovai negavo.

"Mes neprivalome projektuotojams kažko teikti, tai jie turi atlikti pareigą. Iš kur galime žinoti, ko ta ponia dabar nori? Mes esame atestuota įmonė, turime statybų vadovus, vykdoma darbų techninė priežiūra. Visi brėžiniai ir projektai yra suderinti, pasirašyti, dalis jų net patvirtinti", – aiškino "Vlastonos" vadovas.

Kol darbai sustabdyti, "Vlastonos" darbininkai nesėdi sudėję rankų, bendrovė turi ne vieną stambų užsakymą.

Vasarą įmonės darbininkai plušo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro statybose. Pasak V.Stonio, jau netrukus jie galės nutraukti sutartį ir nebegrįžti į J. Janonio gatvę.

Namą merkia lietus

Susirašinėjimas su projektuotojais ir kontroliuojančiomis institucijomis byloja, kad rangovai stengėsi išjudinti sustabdytus darbus.

"Laukiame užsakovo – "Vitės valdų" leidimo atnaujinti darbus. Jeigu atsakymas bus neigiamas, nutrauksime sutartį, užsakovams teks ieškoti naujų rangovų", – neslėpė V. Stonys.

Darbai nevyksta, namas merkiamas lietaus, o jo ateitis – miglota.

Šią savaitę name baigti šildymo ir vandentiekio pakeitimo darbai. Liko uždengti pusę stogo, apšiltinti fasadą. Tai yra daugiausia kainuojanti renovacijos dalis.

Renovacijos techninis prižiūrėtojas G. Galdikas tikino, kad su projektuotojais vis dar nesiseka rasti bendros kalbos.

"Kas yra ta ponia A. Macijauskaitė? Ar ji turi statybininko atestatą? Aš jos pavardės dokumentuose nematau, nežinau, kaip ji susijusi su šiuo reikalu. Mes bendraujame su projektų vadovu. Turime duomenų, kad Vartotojų teisių apsaugos tarnyba "Vitės valdoms" yra argumentuotai atsakiusi – tų plokščių, kurias siūlo projektuotojai, Lietuvoje naudoti negalima. Keliuose miestuose jų gyventojai jau atsisakė. Nežinau, kaip padaryti, kad projektuotojai pripažintų klaidą, o biurokratus išjudinti, kad pasirašytų ne aptakias išvadas, o imtųsi kategoriškų sprendimų", – vakar kalbėjo G. Galdikas.

Žmonės rinko parašus

Nors namo gyventojai yra kitos profesijos atstovai, statybų reikalai jiems jau tampa savastimi. Įsigilinę į projektuotojų ir rangovų ginčą jie ėmėsi ginti "Vlastoną".

Per Jonines 16-os butų savininkai pasirašė po raštu, kurį išsiuntė "Vitės valdoms", projektą rengusiai įmonei "Tenesis", rangovams – bendrovei "Vlastona", techninę priežiūrą atliekančiai įmonei, statybos inspekcijai ir Klaipėdos savivaldybės Statinių administravimo skyriui.

Šiame rašte gyventojai reikalavo koreguoti projektą ir leisti namą apšiltinti rangovų siūlomomis medžiagomis.

Be to, žmonės išreiškė reikalavimą, kad darbai būtų nedelsiant atnaujinti, o gyventojams užtikrintos tinkamos gyventi sąlygos.

Priešingu atveju žmonės pažadėjo kreiptis į draudimo kompanijas, reikalaudami atlyginti nuostolius.

Apie susiklosčiusią situaciją jie žadėjo informuoti Būsto energijos taupymo agentūrą, valstybinę teritorijų planavimo ir statybų inspekciją, miesto savivaldybę bei bendrovės "Civinity", kurios padalinys yra "Vitės valdos", administraciją.

Raštą pasirašė ne visi, todėl, kad dalis butų yra nuomojami, o savininkai gyvena kituose Lietuvos miestuose ar net užsienyje, keli butai paversti parduotuvėmis ar paslaugų teikimo patalpomis.

Pokyčių nesulaukia

Valdiškos įstaigos, į kurias žmonės kreipėsi raštu ir atakavo skambučiais, nedaug tenuveikė, kad situacija pajudėtų iš mirties taško.

Vasara ritasi į pabaigą. Per tą laiką, kol nevyko jokie darbai, atostogų malonumais spėjo pasimėgauti su J. Janonio gatvės 16-ojo namo problemomis ir jų sprendimais susiję valdininkai.

Nesiimsime nieko kaltinti. Dėl situacijos išaiškinimo kreipėmės į statybos inspekciją.

Įmonės "Vlastona" vadovas V.Stonys, šią savaitę gyventojų dar kartą klausinėjamas, teigė pateikęs visus reikalaujamus dokumentus, o "Vitės valdų" atstovai tikino jų neturintys.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Pirmojo statybos priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Dronseika gyventojus tikino neturintis galių priversti statybos dalyvius ieškoti ir rasti kompromisą ir susitaikyti bei tęsti darbus.

Statybų inspekcijos darbuotojai pažadėjo šią savaitę atsiųsti raštą, kuriame dėstys apie nesutarimus sukėlusių medžiagų savybes. Bet šis raštas turėsiąs tik rekomendacinį pobūdį.

"A. Dronseika aiškino, kad situacija susiklostė dėl projekto administratoriaus neveiksnumo ir nebendravimo. Lygiai taip pat nesulaukiame jokios pagalbos iš "Vitės valdų". Jie su mumis visiškai nebendrauja nei gyvai, nei raštu", – piktinosi namo gyventojų vardu įvairių įstaigų slenksčius minanti G.Adomaitienė.

"Vitės valdų" vadovas Vaidas Barakauskas, raštu bendravęs su dienraščio "Klaipėda" korespondentais, tikino priešingai – esą bendraujantis su gyventojais.

Vaidas Barauskas / Redakcijos archyvo nuotr.

Paklaustas, kas kaltas dėl gaišaties, V. Barakauskas atsakė: "Nesiimsime nieko kaltinti. Kiekvienas statybos dalyvis (rangovas, techninis prižiūrėtojas ir projekto rengėjas) turi savo tiesą, tad dėl situacijos išaiškinimo kreipėmės į statybos inspekciją. Atsakymo dar negavome."

Gyventojai tvirtino iš "Vitės valdų" nesulaukiantys jokios informacijos. Paskutinį kartą, anot G. Adomaitienės, administratorių įmonės atstovus susirinkime jie matė birželio viduryje.

"Tie susirinkimai yra kalba apie nieką. Kai norime ką paklausti, skambiname valdų darbuotojai, namo renovacijos vadybininkei Astai Kargaudienei, bet kaskart suprantame, kad ji nieko nežino. Tiesioginių V. Barakausko kontaktų neturiu ir per aplinkui jų tikrai neieškosiu", – neslėpė apmaudo namo gyventoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip yra

taip yra portretas
ta prakekta renovacija kiek ji gali zmonems nervus gadinti cia irgi klaipedoje vargas su balkonais isardyti isarde o padaryti protingai nesugeba ypac ten kur yra labai daug balkonu aplink visa nama vien balkonai juodas brokas visur

Mindaugas

Mindaugas portretas
Padaryti pakartotinę projekto ekspertizę. Projektuotojai neturi teisės projektuoti medžiagomis nesertifikuotomis ES ir Lietuvos standartizacijos biuro. Jei toks "projektas" su pagalba praslydo, reikia aktyvuoti projektavimo draudimą (visi projektai ir darbų atlikimas yra drausti) -vėl gi, LR įstatymai. Tada projektuotojams kals per pinigus ir sekanti kartą šūdinas medžiagas beprojektuos asmeninio lauko tuoleto įrengimui. Maklė aiški, numatė medžiagas. Tiekėjas vienas. Maržą kokią nori tokią taiko, o laimėjusiai įmonei belieka eit į minusą. Nežinau koks debilas gali pateisinti projektuotojų įmonę darančią atkatines makles. Snukius kažkam gerai išravėti reikia už tokius projektavimo sprendimus, biznieriai blyn.

Ta renovacija

Ta renovacija portretas
sugalvota ne zmoniu gyvenimui gerinti o kad firmos ir bankai turetu is ko pinigus lupti ir kad valdziai vaziuojanciai pro gyvenamu namu kvartalus prastas vaidzelis akiu negaditu
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių