Klaipėdoje – japoniška kultūra persmelkta išskirtinė inauguracijos ceremonija

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią japonų kultūrą pagerbiančius akcentus.

Šių metų pradžioje Klaipėdoje oficialiai buvo atidarytas pirmasis Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centras „Seito San“. Jo įkūrėjai – Klaipėdos licėjus ir pranciškonų vienuolių bendruomenė. Naujajame centre yra ne tik mokoma japonų kalbos, bet yra galimybė susipažinti su unikalia tekančios saulės šalies kultūra.

Kovo 12 d. vyko pirmoji iškilminga Japonų kalbos centro narių-mokinių inauguracijos ceremonija. Japoniškos kultūros akcentais persmelkto renginio metu į Japonų kalbos centro narius buvo inauguruota beveik 30 narių, kurie pirmieji panoro mokytis japonų kalbos ir kultūros naujajame „Seito San“ centre.

Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyne (Savanorių g. 4) įsikūrusiame „Seito San“ centre renginio dalyvius pasitiko Klaipėdos licėjaus absolventas, pianistas Jokūbas Žvaliauskas, kuris atliko įvairias žinomas japonų kultūros muzikines kompozicijas.

Iškilminga ceremonija prasidėjo garsaus visame pasaulyje japoniško Kabuki teatro motyvais paremtu Klaipėdos licėjaus abiturientės Anelijos Slabenko šokiu, kurį režisavo choreografas ir režisierius Taurūnas Baužas.

Vakaro metu susirinkusiems sveikinimo žodį tarė centro steigėjai – Klaipėdos licėjaus direktorė dr. Regina Kontautienė ir pranciškonų vienuolis-kunigas Sigitas Benediktas Jurčys.

Iš centro steigėjų rankų naujiesiems nariams buvo įteiktos ir specialios dovanos, simbolizuojančios jų japonų kultūros pažintinio kelio pradžią.

Ceremoniją vedė režisierius Tomas Jašinskas, kuris renginio vakarą įsikūnijo į samurajaus (japonų karžygio) vaidmenį.

Inauguracijos ceremonijos dalyviai turėjo unikalią galimybę išvysti ir išskirtinį LCC universiteto studentės ir „Seito San“ centro mokytojos iš Japonijos Yaya Yamashita pasirodymą, kurio metu ji atliko muzikinį numerį tradiciniu japonų instrumentu – shamisen.

Ceremonijos dalyviai buvo sutikti japoniškos arbatos puodeliu, renginio metu surengta tradicinė japoniškos arbatos gaminimo ir gėrimo ceremonija, kurią vedė „Seito San“ mokytoja iš Japonijos Y. Yamashita. Apie japoniškas tradicijas ir procesus lietuviškai susirinkusiems pasakojo centro mokytojas ir japonų kultūros ekspertas Vytautas Dumčius.

„Jau daugiau nei dešimtmetį licėjus ir pranciškonai bendradarbiauja įgyvendinant įvairius reikšmingus projektus. Japonų kalbos centras yra vienas iš šios gražios draugystės rezultatų. Tad, neatsitiktinai, vos pradėjęs savo veiklą centras sulaukė labai didelio dėmesio.

Japonų kultūra, būdama visiškai priešinga Vakarų kultūrai, yra išskirtinė savo rytietiška samprata, gyvenimo būdu, estetika bei tūkstančius metų skaičiuojančiais menais. Ji išties paslaptinga ir kupina įdomybių. Todėl su šia tekančios saulės šalimi ir egzotiška jos kultūra susipažinti ir jos išmokti nori vis daugiau žmonių. Labai džiaugiamės, kad galime suteikti tokią galimybę Vakarų Lietuvos žmonėms ir jau supratome, kad šis centras yra labai reikalingas“, – po ceremonijos sakė Klaipėdos licėjaus direktorė dr. R. Kontautienė.

Pranciškonų kunigo ir vienuolio B. S. Jurčio teigimu, šio centro misija – klaipėdiečiams ir miesto svečiams plačiau atverti galimybes susipažinti su viena unikaliausių pasaulio kultūrų: „Kiekvienas mūsų narys iš šio centro išsineš ne tik japonų kalbos žinias, bet ir daug platesnį pasaulio matymą. Jie išeis turtingesni ne tik žinių, bet ir dvasinio, kultūrinio ir pasaulietiško pažinimo prasme. Ateityje norime, kad šis centras taptų ne tik kalbos, bet ir japonų kultūros centru, kuris po savo stogu burtų Japonijos kultūros gerbėjus ir mylėtojus“, – mintimis dalijosi brolis Benediktas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vėgėlė aiškiaregis

vėgėlė aiškiaregis portretas
pasirodo populistas vėgėlė neklydo,pavadindamas pranciškonų vienuolyną "azijiečių"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių