Jubiliejiniame renginyje padėka – ir klaipėdietei

  • Teksto dydis:

Spalio 18-ąją jau dešimtus metus iš eilės buvo pagerbti organų donorai, jų artimieji, medikai ir aktyviai donorystės idėją skleidžiantys žmonės.

Padėkos už kilnius sprendimus

Jubiliejiniam asociacijos "Gyvastis" padėkos renginiui duris atvėrė prezidentūra, o šalies vadovas Gitanas Nausėda išreiškė didžiulį palaikymą organų donorystei.

Kasmetinio asociacijos "Gyvastis" organizuojamo renginio siekis ir yra padėkoti už kilnumą, drąsą priimti itin sunkius sprendimus bei ryžtą juos įgyvendinti. Norima įvertinti didžiulį medikų atsidavimą darbui bei nekuklų kuklių žmonių indėlį į donorystės idėjos sklaidą.

Apkabinu savo mirštantį sūnų ir verkiu, kad sūnus miršta, bet žinau, kad kita mama verkia laukdama savo vaikui organo transplantacijos. Tai man padėjo apsispręsti.

Renginyje už nepaprastus poelgius buvo įteiktos 24 padėkos. Viena jų atiteko močiutei iš Klaipėdos dalį savo kepenų padovanojusiai anūkei Barborai.

Dvi Vyriausybės padėkos renginyje buvo įteiktos mirusių donorų artimiesiems. Viena iš jų – Edgaro mama Aldona. Pasakodama apie sūnų moteris nesulaiko ašarų, jo netektis sukrėtė visą mažo miestelio bendruomenę: "Edgaras buvo mūsų visų. Jo netekome, kai jį mirtinai sumušė per Jonines. Jis buvo labai geras visiems".

Mama prisimena, kad Edgaras buvo minėjęs, jog po mirties galėtų tapti organų donoru.

"Apkabinu savo mirštantį sūnų ir verkiu, kad sūnus miršta, bet žinau, kad kita mama verkia laukdama savo vaikui organo transplantacijos. Tai man padėjo apsispręsti", – apie savo apsisprendimą pasakoja Edgaro mama Aldona.

"Skaudu, kad netekome mylimo vyro, geriausio tėčio, bet guodžia mintis, kad kažkam galėjome pratęsti gyvenimą", – apie savo apsisprendimą pasakoja Gitana, prieš 7 metus pritarusi donorystei.

Organus dovanoja ir gyvieji

Visi atsistoję išreiškė pagarbą donorų artimiesiems, kurie savo apsisprendimu dovanojo gyvenimą, laukiantiems transplantacijų.

Susirinkę prezidentūroje reiškė nuoširdžią padėką ir gyviesiems donorams – dviem vyrams, padovanojusiems inkstus savo žmonoms, tėčiui, sugražinusiam gyvenimą paaugliui sūnui, bei dalį kepenų sūnui bei anūkei padovanojusioms mamai ir močiutei.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė, teikdama padėkas gyviesiems donorams, sakė, kad mes turime donorystės ir transplantacijos sistemą, kad mūsų medicina yra paties aukščiausio lygio, bet svarbiausia, kad šiandien mes turime žmonių, kurių vertybės yra neišmatuojamo gylio, kurių meilė žmogui yra begalinė, kurių jausmai yra patys tauriausi.

Dažnas transplantaciją išgyvenęs pacientas didžiausią padėką reiškia slaugytojoms – visada buvusioms šalia, padėjusioms atsistoti ant kojų, išgyventi sunkiausias dienas.

14 padėkų už pasiaukojantį darbą, nešantį gyvenimą ir viltį, joms ir įteikė Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Stebuklus kuria žmonės

Dažnai donorystės tema jautriausiai paliečia sergančiuosius, jų šeimas ir bičiulius, artimame rate klausimo apie donorystės palaikymą nebelieka – jis tampa savaime aiškus. Tačiau daliai visuomenės šis klausimas ilgus metus net nekyla, nesuvokiama, kad jis gali netikėtai ir skaudžiai pasibelsti bet kurią minutę.

Būtent todėl asociacija "Gyvastis" dėkojo ir individualioms iniciatyvoms, kurios didina donorystės idėjos sklaidą įvairiomis formomis.

"Kalbėdami apie organų donorystę tuo pat metu kalbame, regis, apie kontrastingus dalykus – mirtį, skausmą, netektį, sunkius sprendimus, bet ir apie lūkesčius, laukimą, tikėjimą ir patį gyvenimą.Sakoma, kad gyvenimas matuojamas ne pagal tai, kiek turi, o kiek pavyko duoti kitiems", – sakė Lietuvos asociacijos "Gyvastis" prezidentė Aušra Degutytė. – Gyvenimo stebuklus iš tiesų kuria daugybė žmonių. Viso to nebūtų be dar vienos svarbios grandies – donorytės idėjos skleidimo".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių