Kadetai mokysis Žvejybos uosto rajone

Rugsėjo 1-ąją uostamiestyje duris turėtų atverti Jūrų kadetų mokykla. Galiausiai paaiškėjo, kad ši ugdymo įstaiga įsikurs Naikupės gatvėje, buvusios I.Simonaitytės pagrindinės mokyklos patalpose, o ne Sportininkų gatvėje, kaip planuota iki šiol.

Sėkmingai formuoja klases

Jūrų kadetų mokykla Klaipėdoje pradės veikti tik šiemet, nors šios mokyklos steigimo idėja pradėta judinti dar prieš keliolika metų.

Registracija į šią mokyklą tebevyksta. 2019–2020 mokslo metais 5–8 klasėse mokytis kviečiami berniukai ir mergaitės iš visos Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijos.

"Situacija nėra prasta. Dabar jau užsiregistravę virš 70 vaikų. Keturios ar penkios klasės susidarys", – patvirtino Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Su vaikais dirbs pedagogai iš I.Simonaitytės mokyklos (kuri nuo rugsėjo naikinama), o jūrų sampratos ir viso neformaliojo ugdymo dalykus dėstys grupė specialiai tam parengtų lektorių. Šiuo metu tikslinamos ugdymo programos.

Lektoriai mokys laivybos, skautavimo pradmenų, karinės savigynos, rikiuotės pagrindų.

Taip pat nemažai dėmesio bus skiriama lyderystės ugdymui, etiketo mokymui, ne tik jūriniams ir karybos dalykams.

Bendrojo lavinimo dalykai esą tikrai nenukentės. Čia vaikai bus lavinami visapusiškai.

Ketinama maitinti nemokamais pietumis, nes mokiniai bus užimti visą dieną.

Teks keisti planus?

Pradinė idėja buvo Jūrų kadetų mokyklą steigti buvusio Tęstinių studijų centro pastate, Sportininkų gatvėje.

Ten patalpos esą yra labai geros. Du trečdaliai jų suremontuotos europinėmis lėšomis. Tik kai kurie koridoriai ir kai kurie flygeliai dar nesutvarkyti, bet tai yra mažiau nei trečdalis viso pastato.

Vis dėlto savivaldybės džiaugsmas buvo pernelyg ankstyvas, nes pastatas priklauso Klaipėdos universitetui (KU), kuris, kaip paaiškėjo, jų niekam perleisti neketina.

"Mes visada tą pastatą norėjome parduoti, apie kokius atidavimus gali būti kalba? Universitetas juk turi savo vystymosi planus, mes niekada apie atidavimą už dyką nesame prasitarę. Visada kalbėta, kad už pastatą turi būti atsiskaityta pagal jo vertę. Jokių mainų nenorime. Pastatas nepriklausomų turto vertintojų įvertintas apie 2 mln. eurų. Ir mes tikimės tuos pinigus, kuriais vykdysime universiteto investicinę programą, gauti", – patvirtino KU Infrastruktūros ir plėtros prorektorius Benediktas Petrauskas.

Tačiau Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas nepraranda vilties. Jis mano, kad idėjos mokyklą įkurti adresu Sportininkų g.13 atsisakyti nereikėtų.

Universitetas turi savus tikslus, miestas – savus, bet tikiu, kad ateityje galima rasti abipusius lūkesčius atitinkančią, teisiškai nepriekaištingą formą.

"Situacija dėl šio pastato gana vingiuota. Tos patalpos yra reikalingos miestui ir, bent jau susivokiantiems procese, jokių klausimų dėl to nekyla. Universitetas turi savus tikslus, miestas – savus, bet tikiu, kad ateityje galima rasti abipusius lūkesčius atitinkančią, teisiškai nepriekaištingą formą", – įsitikinęs V.Grubliauskas.

Svarbiausia – startuoti

Tad veikiausiai Jūrų kadetų mokyklą teks nuo rugsėjo 1-osios kurti ne Sportininkų g. 13, kaip planuota, bet Žvejybos uosto rajone, I.Simonaitytės mokyklos patalpose.

Tačiau neseniai atliktos techninės ekspertizės išvados liudija, kad patalpos yra prastokos, kai kurios mokyklos sienos beveik avarinės būklės.

Viso pastato būklė nėra avarinė, bet – kritiška. Tad reikėtų papildomų investicijų, kad mokykla būtų tinkama organizuoti mokymo procesą.

"Tikrai nebegalime laukti, reikia ruoštis mokslo metams. Juolab Jūrų kadetų mokyklos populiarumas, jai net nepradėjus veikti, auga. Todėl dabar reikia ieškoti sprendimų ne ilgalaikių ir ilgaamžių, kalbant apie pastovią buveinę, bet svarbiausia – kaip startuoti. Nors šis sprendimas gal ir nėra išoriškai patrauklus, bet teisiškai ir juridiškai saugus", – kalbėjo V.Grubliauskas.

Jūrų kadetų ugdymo tikslas – formuoti mokinių jūrinį mentalitetą, ugdant patriotišką Lietuvos, kaip jūros valstybės, pilietį, puoselėjantį jūrinės kultūros tradicijas ir jūreivystės istoriją.

Pagrindinio ir vidurinio ugdymo dalykų bendrąsias programas papildys Jūreivystės, laivybos ir karybos pagrindų ugdymo programa.

Jūrų kadetų mokyklą pasirinkę vaikai galės baigti 12 klasių ir įgyti vidurinį išsilavinimą.

Mokinių atostogų metu numatyta organizuoti stacionarias stovyklas, tarptautinius jaunimo mainus, jūrų kadetų praktiniams įgūdžiams ugdyti skirtas veiklas mokomuosiuose laivuose.

Mokykla turės Jūrų kadeto garbės kodeksą, savo simboliką: vėliavą, priesaiką, devizą, uniformą, asmeninius skiriamuosius ženklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ligita

Ligita portretas
Nei sportininkuos nei naikupej pastatai nera puikus, sportoninkuos tik sako kad daug suremontuota, bet nuvaziuokit ir paziurekit ka reiskia 2/3 pastato. Naikupes visgi yra mokykla, ji pritaikyta ugdymui, bus sutvarkytas kiemelis rytiniam veliavos pekelimui, himno giedojimui, o kur tai vyktu sportininkuos? Lokacija irgi gera, tiek pietiniam raj tiek siauriniam raj gyvenantiems. Vadovaus mokyklai Simonaitytes direktore. Tik idomu kaip su mokytojais bus, speju kad bus antraeilininkai, juk su 5klasem pilnu etatu nesukurs. Taciau tikiuos ugdymo kokybe del to nenukentes

Anonimas

Anonimas portretas
Svarbu geri mokytojai ir paruošimas

Jurate

Jurate portretas
Jeigu svajone vaiko tikra ir noras tarnauti tevynei yra tikslas, tai mokyklos adresas neturetu buti kliutis.naikupes adresas yra labai geras susisiekimo atveju tai yra mokyklai pritaikyta vieta tiek adresu tiek aplinka.i kaimynines mokyklas vyduna ir gilija vaikai suvaziuoja is viso miesto ir uzmiescio.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių