Iškreiptų vertybių era

Pokario Klaipėdos laikraščio "Raudonasis švyturys" pirmuosiuose puslapiuose šlovinami sovietinės santvarkos privalumai bliūkšta atsivertus paskutinįjį šio dienraščio lapą. Aplaidumas, neūkiškumas ir vagystės, jau nekalbant apie nepagarbą dirbančiam žmogui, buvo ypač slogi pirmųjų pokario metų kasdienybė mieste.

Pokario Klaipėdos laikraščio "Raudonasis švyturys" pirmuosiuose puslapiuose šlovinami sovietinės santvarkos privalumai bliūkšta atsivertus paskutinįjį šio dienraščio lapą. Aplaidumas, neūkiškumas ir vagystės, jau nekalbant apie nepagarbą dirbančiam žmogui, buvo ypač slogi pirmųjų pokario metų kasdienybė mieste.

Įjungė propagandos mašiną

Pokario Klaipėdoje sovietinė ideologinės propagandos mašina vos įžengus Raudonajai armijai įsijungė visu jėga. Pradėjus gaivinti miestą, dar tais pačiais metais imta leisti ir dienraštį "Raudonasis švyturys".

Pirmuosiuose laikraščio puslapiuose, kaip įprasta tiems laikams, – smegenis plaunantys oficialūs pranešimai iš Kremliaus, tolesniuose – partijos direktyvos, ką ir kaip reikėtų daryti keliant karo sugriautą šalies ūkį, o paskutiniame dienraščio lape jau galima rasti ir tokių žinučių, kurios aiškiausiai atspindi, kuo alsavo miesto žmonės pirmaisiais pokario metais Klaipėdoje.

Maisto ir kitų elementariausių buitinių daiktų stygius slėgė klaipėdiečius.

Tačiau buvo tokių, kurie prieidavo prie gėrybių ir tuo piktnaudžiavo. Tokius piktadarius anuomet viešino spaudoje.

To meto viešas informacijos srautas liudija, kokie buvo vagysčių, aplaidumo ir neūkiškumo mastai pačioje laimingiausioje pasaulio valstybėje.

Griovė, kas dar nesugriauta

Kritika ir savikritika į partijos struktūrą buvo įtraukta dar nuo jos įkūrimo laikų. Taigi kritikuoti niekdarius ir juos bausti buvo netgi privaloma.

Todėl tam buvo skirta nemaža dienraščio "Raudonasis švyturys" paskutiniojo puslapio dalis.

Sovietmečio epochą garbinantys asmenys mėgo deklaruoti, kad miestą po karo rado visiškai sugriautą ir jį naujai atstatė. Tačiau ilgainiui įrodyta, kad jau gerokai po to buvo sunaikinta keli šimtai visiškai sveikų pastatų senamiestyje, taip pat ir Klaipėdos prieigose.

Štai ką 1946 m. rašė "Raudonasis švyturys" (kalba šioje ir kitose citatose netaisyta – A.D.):

"Kaip ir daugelis įstaigų bei įmonių, taip ir Klaipėdos Ryšių kontora yra gavusi sau pagalbinį ūkį. Ryšininkams ūkis buvo atleistas Jakų kaime, Sendvario valsč., kur kitados yra buvusi Klaipėdos radijo stotis. Ten pat yra didelis 3 aukštų radijo stoties pastatas, per karą nedaug tenukentėjęs. Klaipėdos Ryšių kontoros viršininkas Jarochinas savaip suprato pagalbinio ūkio uždavinį. Jo manymu, Jakų pagalbinis ūkis turi aptarnauti Ryšių kontorą malkomis ir statybine medžiaga. Ir tuo metu, kai Klaipėdos krašte verda didelis atstatymo darbas, viršininkas Jarochinas imasi griovimo darbo. Jis įsako išplėšti Jakų radijo stoties rūmų lubas ir grindis, langus ir duris ir juos pargabenti į Klaipėdą. Suskaudo širdį kaimo ir apylinkės gyventojams, išvydus naikinamąjį darbą."

Maisto grobstymas – norma

Pirmaisiais pokario metais ypač aktualus buvo maisto klausimas, tad "Raudonajame švyturyje" dažnai pasitaikydavo klaipėdiečių pasipiktinimų, kad kai kurie "draugai" piktnaudžiauja savo užimama padėtimi.

"Maitinuos Klaipėdos apskrities kooperatyvo valgykloje ir dažnai susimąstau. Pas mus visada kitaip, nei kitur. Jei, pav., Kauno valgyklose iš kruopų nors čiučelas lipink, tai mūsų valgykloje jų visai nematyti. Vandenėlis toks grynas ir balzganas, o kruopelės nė su ranka, ne tik su šaukštu, nepagausi. Nedaduotų valgyklai kruopų skaičius vis auga ir auga. Šiandien galima tiksliai pasakyti, kad 166, 4 kilogramų kruopų Klaipėdos valstybinė Prekyba taip ir neatidavė valgyklai", – rašė pokario dienraštis.

Tiesa, apsivogusius veikėjus, jei tik išsiaiškindavo, bausdavo ir jų atvejus viešindavo.

"12-osios Amatų Mokyklos Klaipėdoje direktorius Stasys Skeivys, išnaudodamas savo padėtį, sistemingai apvaginėjo mokyklos mokinius, atiduodamas valgyklon mažesnes produktų normas, o užrašinėjo didesnes, iš sąrašų neišbraukdavo mokinių, išstojusių iš mokyklos, ir jiems išiminėjo aprūpinimą, gautuosius produktus pasiimdamas sau. Tuo būdu susidarė asmeninę atsargą: 150 kg sviesto, 100 kg augalinio sviesto, 200 kg miltų, 50 kg slyvų vaisių, 150 kg cukraus, 40 kg kiaušinių miltelių, 40 kg kavos ir t.t. Už visą tai St.Skeivio laukia sunki ir pelnyta bausmė", – rašė "Raudonasis švyturys".

Dienraštyje aprašytas ir kitas skandalingas atvejis, kai Klaipėdos mašinų traktorių stotyje po maisto kortelių išdavimo patikrinimo išaiškintas duonos grobstymo faktas.
Per mažiau nei pusmetį iš valstybinio fondo pasisavinta apie 4 tonas duonos. Vėlesniuose laikraščio numeriuose informuojama, kad kaltieji surasti ir jiems iškelta baudžiamoji byla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KP

KP portretas
Iškreiptų vertybių era - dabartinis laikas!

ne pagarba

ne pagarba portretas
klientui.bet jo piniginei....

Konoret

Konoret portretas
Juk pirm jie issaude zydus,ju vaikus ir senelius,ateme uzuolaidas,rubeliusus,kedes ir veidrodzius,suvoge aukso trupini ir susidejo i burnas.O cia,Memelanddem juk ruskeliai viska padovanojo,tik plesk ir esk.Tai jau genetika-laukine,amzina,buka,zema ir jau amziams islikes prakeiksmas-sventas ir neatsaukiamas-isnyks kaip dumas - "visi tie,ju sunus ir dukros,zmonos ir broliai"sues nenumaldomas gobsumas ir nebeisnyksiantys veziai menkavertes gyvastis gviesis....???
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių