Į spaudą – naudos sau

Savo uždirbtų pinigų taikiai atgauti negalėjusi kavinės darbuotoja ant kojų sukėlė ir žurnalistus, ir Darbo inspekciją. Maža to, moteris teigė norinti atskleisti didelėje įmonėje besikartojančias negeroves. Tačiau vos tik jai pavyko išsireikalauti atlyginimą, teisybės paieškos pasirodė nebe tokios ir svarbios.

"Prieš didelę įmonę nepapūsi"

Šio mėnesio pradžioje į dienraščio redakciją kreipėsi jauna mama. Esą, prieš įsidarbinant vieno didelio Lietuvos restoranų tinklo padavėja, jai buvo žadamas valandinis atlygis.

Atėjus algų metui, paaiškėjo liūdna realybė – užmokestis už išdirbtas valandas, priešingai nei nurodoma darbo sutartyje, tik iš piršto laužtas pažadas.

Pasikalbėjus su kavinės vadove, paaiškėjo, kad alga darbuotojams skaičiuojama nuo surinktos apyvartos. Vadinasi, jei mažai pardavei, nedaug ir uždirbsi.

Esą taip atsiskaitoma ne tik su ja, bet ir kitais bendrovės darbuotojais.

"Buvo nuimamos darbo valandos ir gaudavau ne tokį atlyginimą, kokį turėjau. Yra įrodymų, garso įrašas, algalapiai, galiausiai įrengtos vaizdo kameros, kurios fiksuoja, kada aš ateinu ir kada išeinu iš darbo vietos. Noriu išplatinti informaciją apie darbovietę. Noriu teisingumo – esu jauna vieniša mama, iš kurios buvo pasityčiota. Tiesa ta, jog negaudavau ir man priklausiusios pietų pertraukos, net 15 minučių poilsio. Labai prašau pagalbos", – rašoma laiške.

Žurnalistai pradėjo domėtis šia situacija, akis į akį susitiko su moterimi, kuri viską dar kartą paliudijo. Taip pat pateikė įrašą, kuriame kavinės direktorė įtikinėja darbuotoją išeiti taikiai, esą "tokia įmonės politika ir nieko čia nepadarysi".

"Niekuo negaliu padėti. Esi ne pirma tokia. Prieš didelę įmonę nepapūsi. Jei kažkur eisi, atsitrenksi kaip į sieną", – kalbėjo vadovė.

Siekia tik finansinės naudos?

Tas pats balso įrašas buvo perduotas ir Valstybinei darbo inspekcijai. Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Ročys žurnalistams patvirtino, kad buvo pradėtas tyrimas. Tai – nebe pirmas darbuotojo skundas, susijęs su šia įmone.

Šiandien jis turėjo būti nagrinėjamas Darbo ginčų komisijoje.

Tačiau posėdis neįvyko, nes, iki jo likus kelioms dienoms, moteris atsiėmė skundą ir raštiškai pareiškė, kad neturi jokių pretenzijų.

Argumentai labai paprasti. Jos žodžiais, ieškoti teisybės ir bandyti keisti ydingą sistemą neapsimoka.

Darbdavys su ja atsiskaitė, maža to, dėl asmeninių problemų tai netinkamas laikas konfliktams.

Tokių atvejų, kai inspektoriams pradėjus judinti darbdavį, pastarasis pinigais užtildo teisybės ieškantį darbuotoją – ne pirmas. Ir įmonių vadovai tuo sėkmingai naudojasi.

Ne tvarkos siekia, o naudos sau.

"Kartais labai aiškiai jauti, kad žmogus turi savų kėslų dėl atitinkamų išmokų. Ne tvarkos siekia, o naudos sau. Negražu. Čia toks negeras lietuvių bruožas – svarbu man gerai, o dėl kitų vienodai šviečia", – neslėpė V.Ročys.

Nors pareiškėjos skundas nebus tiriamas, anksčiau apskųsta bendrovė inspektorių vizito neišvengs.

"Jeigu pareiškėjas, nurodydamas visus savo duomenis kreipiasi su prašymu nenagrinėti skundo, mes jo nenagrinėjame. Tokia tvarka. Bet kuriuo atveju, gautą informaciją turime ir įmonę vis tiek patikrinsime", – tikino pašnekovas.

Diktuoja savo sąlygas

Jau tapo įprasta, kad pakliuvę į, kaip jiems atrodo, neišsprendžiamą bėdą, žmonės kreipiasi į žurnalistus tarsi į paskutinę instanciją.

Taip nutiko ir Olgai (vardas pakeistas – red. past.). Garbaus amžiaus moteris norėjo atsikovoti sodo sklypą, kuris esą be jos žinios buvo parduotas kitiems asmenims.

Kelias valandas moteris žurnalistams pasakojo savo painią istoriją, kaip ji gavo sodo sklypą dar nepriklausomybės pradžioje, kaip ji ten dirbo, vežė statybines medžiagas, ketino statytis vasarnamį, paskui susirgo ir kurį laiką žemė dirvonavo.

Galiausiai, atvažiavusi ten bemaž po 20 metų, neberado savo suvežtų plytų ir blokelių, dar baisiau pasijuto, kai pradėjusi aiškintis, kas nutiko, sužinojo, jog sklypas jai nebepriklauso.

Pradėjus žurnalistinį tyrimą, paaiškėjo, jog buvusi savininkė iš dalies pati kalta, nes deramai neįteisino nuosavybės, todėl jos ir neteko. Paaiškėjus šiems faktams, Olga staiga pareikalavo, kad žurnalistai nelįstų, kur nereikia, ir pareiškė, kad neleidžia apie tai rašyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fetisistas

Fetisistas portretas
Geras cia...valdininkeliai dabar iskrypeliskai malonus,tampa tavo biciuliu,tave guodzia.nusluosto asaras(geras,blogas policajus pazaidzia) ir paskui nubaudzia zmogiukus represine bauda..Tikriausiai mokymuose valdininkelius to moko,kaip KGB medotais,buk tovaricus nukentejusiam zmogiukui,o paskui nieko neispresk ir dar nubauduok ,o geriausiai pasodink.Iskrypeliska santvarka su savo teisiais valdinikeliais Lietuvoje,geriau jau savo metodu nepasakotu,geriau jau sakytu menulio fazes,nes prie sovietu raudonsnukiai i psichuske igrusdavo,dabar naujas trendas-menulio faze pas lietuviuka-zmogiuka.Fetisizmas.

Bruto Neto

Bruto Neto portretas
Ir teisingai. A, nafiga, stengtis dėl kitų? Pirmiausia, kiekvienas turi pasirūpinti savimi. O kas negali to padaryti (pvz. žmogus neįgalus) tokiam būtinai turi padėti valstybinės struktūros ir tos nevyriausybinės organizacijos, kurios gauna pinigus už tokią veiklą iš ES, plius to neįgaliojo šeima, artimiausi giminės. O mes kiekvienas, kas įgalus, rūpinkimės savo reikalais patys. Siekime sau naudos ir kur tik galime naikinkime žmonių išnaudojimą. Turiu omenyje, vergiškas darbo sąlygas. Nepasiduokime KKV (komsomolo kooperatyvų veteranams) ala verslininkams, kurie Gorbio laikais turėjo legalią teisę spekuliuoti, tai yra susišluodavo per partkomus iš bazių visą deficitą ir targavodavo kosminėmis kainomis (iki 10 kartų brangiau nei tokia prekė kainavo atsidūrusi rajkoopsąjungos krautuvėje). Taip jie susikaupė pradinį kapitalą, kad dabar būtų didieji verslininkai: brukantis mums per antrą galą cepelinus su Katunskyte ir alumi (porcija - 10 eurų).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių