Į Klaipėdos turgavietes – miško gėrybių

Klaipėdiečiai įvairiausių miško gėrybių – grybų, uogų – jau gali rasti ir uostamiesčio turgavietėse. Jose pirkėjai viliojami ir voveraitėmis, ir mėlynėmis. Prekeiviai taip pat siūlo įsigyti net raudonviršių, lepšių. Pardavėjai skundžiasi, kad gamtos gėrybių derlius šiemet nėra didelis.

Klaipėdiečiai įvairiausių miško gėrybių – grybų, uogų – jau gali rasti ir uostamiesčio turgavietėse. Jose pirkėjai viliojami ir voveraitėmis, ir mėlynėmis. Prekeiviai taip pat siūlo įsigyti net raudonviršių, lepšių. Pardavėjai skundžiasi, kad gamtos gėrybių derlius šiemet nėra didelis.

Žino radvietes

Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas pasakojo, kad Lietuvos miškuose surinktomis voveraitėmis pradėta prekiauti prieš savaitę.

"Dar tik pati pradžia, vėliau bus dar daugiau. Žmonės jas  perka. Yra ir iš Lenkijos atvežtų voveraičių. Tačiau pirkėjai tikrai neapsigaus. Pardavėjų prašome nurodyti, kur yra surinkti grybai ar uogos. Tokia pas mus tvarka", – tvirtino V.Karmanovas.

Pasak Senojo turgaus vadovo Arvydo Gaudiešiaus, pajūrio prekyvietėse miško gėrybės visada pasirodo pusantros ar dviem savaitėmis vėliau nei kitoje šalies dalyje. Tačiau pajūrio gyventojai jomis ilgiau ir džiaugiasi.

Turguje už pusę litro voveraičių prašoma 4–6 litų, litro kaina svyruoja nuo 9 iki 12 litų.

Viena Senajame turguje dirbanti prekeivė pasakojo, kad šiemet voveraitės miškuose pradėjo dygti labai anksti. Grybus Šilutės rajono miškuose ji rinko pirmosiomis birželio dienomis. Įprastai voveraitės pasirodo per Jonines.
Tačiau, anot pardavėjos, šiemet voveraičių mažiau nei pernai. Todėl ir jų kaina šiek tiek didesnė.

"Reikia žinoti ir vietas, kur rinkti šiuos grybus. Vienuose miškuose yra, kituose – ne, nors šie šalia", – pasakojo pardavėja.

Miške jau galima rasti ir raudonviršių, lepšių. Senajame turguje jų siūlė viena moteris. Tačiau kur rado grybų, pardavėja neatskleidė.

Skundžiasi derliumi

Turguose gausu ir miške ar pievose augančių uogų. Už stiklinę žemuogių prašoma 4–5 litų. Pardavėja Rima tvirtino, kad šiemet šių uogų mažiau nei ankstesniais metais.

"Daug žemuogių nušalo", – konstatavo pardavėja.
Ji džiaugėsi, kad žmonės nori pasmaguriauti žemuogėmis ir jų perka.

Prekyvietėse jau yra ir Lietuvos miškuose pririnktų mėlynių. Litras šių uogų kainuoja nuo 9 iki 12 litų.
"Dar tik pati mėlynių pradžia. Uogų yra mažiau nei pernai. Pagrindinė problema ta, kad šalta, lyja. Uogos nespėja prisirpti", – pasakojo Tauragės miškuose surinktomis mėlynėmis prekiaujanti Indrė.

Pasak jos, mėlynių kainos kol kas yra tokios pat, kaip ir ankstesniais metais, kai prasidėjo šių uogų sezonas. Tačiau Indrė abejojo, kad mėlynės šiemet labai atpigs.
"Būdavo, kad ankstesniais metais mėlynės atpigdavo iki 10 litų už litrą. Sunku pasakyti, ar jų kainos kris šiemet. Uogų yra mažai", – tvirtino pardavėja.

Prekyvietėse prekiaujama ir soduose užaugintomis avietėmis. Galima rasti ir žirnių ankščių. V.Karmanovas tvirtino, jog prieš kelias dienas jam teko matyti, kad prekiaujama serbentais.

Senojo turgaus administratorė-personalo inspektorė Loreta Jasienė teigė, kad tik atsiradusių miško gėrybių kainos yra didesnės, tačiau žmonės jų perka.

"Matyt, klaipėdiečiai yra pasiilgę miško gėrybių. Vieniems kainos yra priimtinos, kiti bando nusiderėti. Prekeiviai skundžiasi, kad šiemet uogų ir grybų derlius mažas. Šiek tiek juos gelbsti iš Lenkijos atvežtos gėrybės", – sakė L.Jasienė.

Grybų negalima maišyti

Klaipėdiečiai, įsigydami miško gėrybių, turėtų būti atidūs.
Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Mačiulienė pirmiausia patarė nepirkti jų iš neaiškių pardavėjų prie prekybos centrų, pakelėse.

Tada pirkėjai negalės niekam kelti pretenzijų dėl pirkinių kokybės.

"Mūsų tarnyba kontrolę atlieka prekyvietėse, parduotuvėse, gatvėse", – teigė pavaduotoja.

Pasak J.Mačiulienės, visos parduodamos uogos ir grybai turi atitikti saugos ir kokybės reikalavimus.

Uogos turi būti nepažeistos, nesugedusios, švarios, sausos, be pašalinių kvapų ir skonio, pakankamai subrendusios. Grybai – sveiki, nepažeisti, švarūs, su kuo mažiau kirmgraužų pėdsakų.

Patariama geriau nepirkti grybų, kurie laikomi saulėje.
Draudžiama prekiauti kelių rūšių sumaišytais grybais, taip pat – konservuotais. Prekiauti džiovintais grybais galima.
J.Mačiulienė atkreipė dėmesį, kad uogos ir grybai neturi tinkamumo vartoti termino. Jei jie bus laikomi šaltai, išsilaikys ilgiau. Geriausia grybus ir uogas laikyti nulio laipsnių temperatūroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių