Dumpiuose – unikali kvapus mažinanti sistema

Bendrovė "Klaipėdos vanduo" įdiegė naują nemalonius kvapus malšinančią sistemą, kuri smarvę sugeba panaikinti dar tik į valymo įrenginius atitekančiose nevalytose nuotekose.

Pokyčiai – akivaizdūs

Lietuvoje analogų neturinti kvapų mažinimo sistema sumontuota į Dumpius atitekančių nevalytų nuotekų sistemoje, kur smėliagaudėse vyksta pirminis nuotekų valymo procesas. Tačiau šis technologinis taškas daugiausia ir kėlė bėdų dėl išsiskiriančių kvapų koncentracijos.

Nemalonių kvapų naikinimui bendrovė pasitelkė aktyvios oksidacijos technologiją.

Tai – ozono kaukė miestui, jos poveikį jaučia visa pietinė Klaipėdos dalis.

Tai, kad sistema veikia puikiai, galėjo įsitikinti ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

"Gali net suabejoti, ar esi ant molo Melnragėje, ar Dumpiuose. Dar visai neseniai iš toli buvo galima užuosti nemalonius kvapus. Šiandien reikėtų kalbėti ne apie tai, ką matai, o ką gali užuosti", – apžiūrinėdamas naujus technologinius įrenginius stebėjosi V.Grubliauskas.

Klaipėdos meras pabrėžė, kad investicija į tokią technologiją tikrai yra labai prasminga.

"Tai – ozono kaukė miestui, jos poveikį jaučia visa pietinė Klaipėdos dalis", – džiaugėsi V.Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas: gali net suabejoti, ar esi ant molo Melnragėje, ar Dumpiuose.

Pasitelkė ozoną

Jau pirmieji technologijos bandymai parodė, kad kvapų smėliagaudėse sumažėjo keliskart.

"Naudojant aktyvios oksidacijos technologiją, jau pirmajame nuotekų valymo etape iš nuotekų išsiskiria daug mažesni nemalonūs kvapai, nes ozonas, kuris tiekiamas per smėliagaudžių oro tiekimo sistemą, skyla ir nuotekos yra papildomai prisotinamos deguonies. Tokiu būdu nuotekose esantys sieros ir azoto junginiai yra papildomai oksiduojami ir nemalonaus kvapo išsiskyrimas yra slopinamas, o nuotekos iš dalies dar yra ir dezinfekuojamos", – tikino bendrovės "Klaipėdos vanduo" generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Ozonavimo įranga telpa nedideliame moduliniame pastate, ozonas yra gaminamas čia pat ir į nuotekų valymo procesą patenka uždaromis sistemomis.

Aktyvios oksidacijos technologija Dumpių nuotekų valykloje įdiegta per pusmetį.

Efektyvumas – 99 proc.

Mažindami kvapų sklaidą įdiegėme ne tik aktyvios oksidacijos technologiją smėliagaudėje, bet modernizavome ir ventiliacinę sistemą.

Į Klaipėdos nuotekų valyklą, įsikūrusią Dumpiuose, kas valandą atkeliauja apie 2 tūkst. kubinių metrų nuotekų. Nuotekos slėgine linija atiteka iš uostamiesčio, Gargždų, Priekulės ir dar kelių gyvenviečių.

Iš buitinių nuotekų pirmiausia šalinamos stambios šiukšlės, atliekos, įvairios priemaišos. Joms pašalinti įrengtos automatinės grotos, smėlio separatoriai, aeruojamos smėliagaudės, kurios naudojamos smėliui, riebalams ir kitoms panašioms medžiagoms atskirti.

Tad nenuostabu, kad būtent grotų ir smėliagaudžių pastate, kuriame visų pirma valomos nuotekos, iki šiol susidarydavo didžiausia nemalonių kvapų koncentracija.

"Klaipėdos vandens" vadovas B.Jonikas pripažino, kad įmonės technologai laukia vidurvasario, kai kvapų koncentracija ore dėl karštų orų būna itin didelė. Įmonės specialistai tuomet galutinai įsitikins, kaip naujoji sistema susitvarko su užduotimis.

Sprendimas: Klaipėdos merui V.Grubliauskui (kairėje) bendrovės "Klaipėdos vanduo" vadovas B.Jonikas pristatė naujausią kvapų mažinimo technologiją Dumpiuose. Įmonės Technologinių procesų priežiūros tarnybos vadovė Kristina Bereišienė pasakojo, kaip veikia ozonavimo sistema.. Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Mažindami kvapų sklaidą įdiegėme ne tik aktyvios oksidacijos technologiją smėliagaudėje, bet modernizavome ir ventiliacinę sistemą. Kadangi grotų patalpoje iš atitekančių nevalytų nuotekų išsiskiria sieros vandenilis, patalpoje oras turi gerai cirkuliuoti. Iš grotų patalpos ištraukiamas kvapais užterštas oras dabar yra nukreipiamas į biofiltrą", – teigė įmonės generalinis direktorius.

Vengiant biofiltro apkrovų, iš grotų patalpos ištraukiamas oras ateityje galėtų būti nukreipiamas į ant stogo esantį atnaujintą oro išvalymo reaktorių, deozonatorių, pritaikytą efektyviam oro išvalymui.

"Atlikti kvapo koncentracijos matavimai parodė, kad įgyvendintos sistemos efektyvumas siekia 99 proc.", – patikino B.Jonikas.

Diegs naujas sistemas

Aktyvios oksidacijos įdiegimas įmonei kainavo 178 tūkst. eurų be PVM.

"Klaipėdos vanduo" dar šiemet planuoja įrengti kvapų stebėjimo sistemą – keturias elektronines "nosis", kurios realiuoju laiku galėtų matuoti kvapus skirtinguose miesto nuotekų valyklos teritorijos taškuose.

Bendrovė per dvejus metus į kvapų mažinimo technologijas investavo beveik pusę milijono eurų.

Nuotekų valykloje Dumpiuose nemalonūs kvapai sumažėjo nuo 3 iki 16 kartų, skaičiuojant europiniais kvapo vienetais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsargus

Atsargus portretas
Kazkodel as prisimenu kaip miesto liberalas lyg pries metus leke uostyti kvapu del naftos giruliuose, dumpiu smarves mieste, blynu kvapu ir nieko neuzuode. Nieko. Pauosto ir vel nieko neuzuodzia. Nieko keisto - liberalas. Ir uz ka baudzia liberalais musu zeme...

Anonimas

Anonimas portretas
Na kaip čia dabar taip gerai padarė, nebebus ką kalbėti apie kvapus vienai poniai..., teks retoriką keisti...

jis

jis portretas
Šaunuoliai. Suprantama, kad tai neatsiperkanti investicija, bet toks gyvenimas, gyventi norime švariai, tam reikia planuoti tokias investicijas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių