Dėl eilių kompensacijoms – įniršis

Nedideles pajamas gaunantys gyventojai piktinasi eilėmis kompensacijoms už šildymą gauti. Vien uostamiestyje prašymus gauti kompensacijas pateikė 13,8 tūkst. gyventojų.

Siūlo išdėlioti sąskaitas

Daugiausia emocijų kyla dėl to, kad prašymus šildymo kompensacijoms teikę klaipėdiečiai kol kas priversti mokėti visą būsto šildymo kainą.

Tačiau savivaldybės specialistai pabrėžia, kad kompensacijas gaus visi, kuriems bus nustatyta tokia teisė.

„Niekur nedingsime, vis tiek viską padarysime. Tik tai užims laiko. Suprantama, žmonėms kyla pyktis, kai jie turi mokėti sąskaitas be kompensacijų. Tačiau egzistuoja praktika, kai šildymo sąskaitas galima apmokėti visus metus, išdėliojant sumas ir vasaros mėnesiams. Tik mūsų žmonės nemėgsta tokios tradicijos“, – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Audronė Liesytė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tokia praktika taikoma net ir įstaigoms, kad nesusidarytų skolos.

Eilėje – tris mėnesius

Sprendimas dėl kompensacijos priimamas per mėnesį nuo prašymo registracijos bei visų reikalingų dokumentų gavimo dienos.

Šiuo metu registruojami ir nagrinėjami spalio pradžioje internetu Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje (SPIS) pateikti prašymai.

Pastaruoju metu prašymų nagrinėjimo procesas tapo dar sudėtingesnis, nes jau beveik dvi savaites yra fiksuojami nuolatiniai (SPIS) trikdžiai. Todėl pateiktų prašymų nagrinėjimo terminas savivaldybėje pratęsiamas.

Savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėja Gina Vilimaitienė tikino, kad Klaipėdoje prašymams nagrinėti skiriamos papildomos darbuotojų pajėgos.

Prašymai praėjusį rudenį buvo pradėti priiminėti visu mėnesiu anksčiau.

Niekur nedingsime, vis tiek viską padarysime.

„Nuo rugsėjo priimami prašymai. Jei nustatoma, kad gyventojas turi teisę į kompensaciją, pinigai bus grąžinami už visą šildymo sezoną. Yra tik viena sąlyga – prašymas turi būti parašytas šildymo sezono metu“, – paaiškino G. Vilimaitienė.

Pavyzdžiui, jeigu gyventojas kreipsis 2023 m. balandį, kompensacijos galės būti grąžinamos už 2022 m. spalio, lapkričio, gruodžio ir 2023 m. sausio, vasario ir kovo mėnesius.

2022 m. rugsėjį SPIS yra pateikta apie 17,8 karto daugiau prašymų nei 2021 m. rugsėjį, per 2022 m. spalį gauta apie 4,3 karto daugiau prašymų nei 2021 m. spalį.

Socialinių išmokų poskyrio specialistai aptarnauja asmenis ir pagal išankstinę registraciją, kai atvykstama tiesiogiai į padalinius.

Tačiau šiuo metu registracija vyksta tik balandžio mėnesiui.

Jau išnagrinėta apie 75 proc. gautų prašymų kompensacijoms.

Klausimai dėl užmokesčio

Iš viso savivaldybė yra gavusi 13 878 prašymus šildymo išlaidoms kompensuoti, 2021 m. tuo pačiu laikotarpiu gauta tik 7 540 prašymų.

„Žmogus turi du mėnesius, per kuriuos privalo pateikti trūkstamus dokumentus. Tai dažniausiai yra darbo užmokesčio klausimai. Jei žmogus dirba individualiai, reikia pateikti pajamų žurnalus. Prašymai labai dažnu atveju yra tušti, net be darbo užmokesčio pažymų. Kaip mums apskaičiuoti, ar turi žmogus teisę į kompensaciją, jei jis neteikia darbo užmokesčio pažymos?“ – akcentavo G. Vilimaitienė.

Specialistė pažymėjo, kad besikreipiančiojo turto vertė nėra vertinama, žiūrima, ar iš to turto nėra gaunama pajamų.

„Mes juk galime patikrinti tik „Sodros“ duomenis, draudžiamąsias pajamas, o kompensacijai gauti skaičiuojamos faktinės žmogaus pajamos. Laikas dėl to ir gaištamas, kad tenka siųsti raštus, prašyti papildomų dokumentų“, – sakė G. Vilimaitienė.

Yra buvę atvejų, kad du mėnesius specialistai gaišo tam, kad gyventojui būtų apskaičiuota kelių eurų kompensacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>E

>E portretas
Pritariu. Kauno rajone taip pat stengiasi, kaip tik neskirti. Jei šildaisi namus malkomis, tai turi tik jomis- jokių briketų, ir atvirkščiai. O katilas turi būti naujas, su didesniu už 0,7 naudingumo koeficientu, būtinai jo instrukciją nusiųsti. O ką tada daryti tam, kas šildosi Petro sumūryta krosnimi, kur jos naudingumą rasti? Žodžiu, moterėlės aktyviai taupo biudžetą mūsų sąskaita ir apsirūpina sau darbo vietas ilgam.

Niekam

Niekam portretas
nekompensuoja,o pinigu biudzete - mazeja! Ai,gi algos neblogos,tu kompensaciju skirstytoju...

Dauguma

Dauguma portretas
tose eilese - be reikalo! Visaip stengiamasi tu kompensaciju neduoti ir retas jas gaus,jei be pazinciu ir dovanu! Panevezyje neskyre kompensacijos pensininkui ir neigaliajai,nes name registruotas ir ju sunus,nors negyvena. Nepadejo nei sunaus darbo ir nuomos sutartis ir pazyma apie ten sumokamus mokescius!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    5
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
  • Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus
    Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus

    Debreceno kvartale gyvenantys klaipėdiečiai pavargo, kaip patys įvardija, nuo nepilnamečių skleidžiamo triukšmo ir nepagarbaus elgesio. Esą jie ne tik šūkauja, bet ir keikiasi, spardo šiukšles ir net puola praeivius. ...

    5
Daugiau straipsnių