Autobusais važiuoti gali ne visi

Autobusų vairuotojai patys priima sprendimą, ar keleivis gali važiuoti, ar ne. Į transportą neįleidžiami neblaivūs, asocialūs asmenys arba tie, kurių rankinis bagažas neatitinka nustatytų normų. Tačiau ar vairuotojas gali skirstyti žmones ir spręsti apie jų socialinę padėtį?

Liko stovėti stotelėje

Viena klaipėdietė pateko į neįprastą situaciją. Ji laukė paskutinio autobuso Antrosios Melnragės stotelėje, bet vairuotojas nesustojo ir nuvažiavo toliau.

Vėlų vakarą klaipėdietė negalėjo grįžti namo, išsikrovė ir jos telefonas. Pasak moters, teko ieškoti žmonių, kurie galėtų pavežti iki kitos stotelės, kur ji vėl galėtų laukti autobuso ar maršrutinio taksi.

Kaip teigė klaipėdietė, vairuotojas nesustojo, nes veikiausiai pamatė, kad ji turi kelis maišus taros.

„Taip, buvau su dviem maišais depozito, tačiau mano pinigai niekuo nesiskiria nuo kitų“, – kalbėjo įskaudinta moteris.

Įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ Transporto infrastruktūros skyriaus vadovas Tadas Mėžinys priminė, kad maršrutinių autobusų vairuotojams numatytos ne tik teisės, bet ir pareigos, kurių privalo laikytis.

„Vairuodami maršrutinį autobusą, jie turi tik keletą sekundžių įvertinti, ar stotelėje laukiantis keleivis atitinka Tvarkos apraše nurodytus reikalavimus – ar rūbai švarūs, ar bagažo matmenų suma didesnė už leidžiamą, todėl galimos individualių situacijų įvertinimo klaidos“, – paaiškino T. Mėžinys.

Ar vairuotojas į tokią situaciją turėtų žiūrėti atlaidžiau? Galbūt.

Tai, ko taisyklėse nėra

Kaip teigė vadovas, maršrutinio autobuso vaizdo įraše matoma, kad bagažas, kurį turėjo klaipėdietė, neatitinka keliamų reikalavimų. Be to, tara dažnai skleidžia nemalonų kvapą ar net varva.

„Daugelis keleivių, renkančių pajūryje depozitą, vairuotojams yra žinomi, tikrai ne visi jie įsigyja ir tinkamai pasižymi bilietus. Todėl, mūsų nuomone, vairuotojas, priimdamas sprendimą keleivės nevežti, taisyklių nepažeidė“, – teigė vadovas.

Ar galima buvo atsižvelgti į situaciją ir bent jau sustoti įsitikinti, kad žmogus iš tikrųjų negali vykti autobusu?

„Ar vairuotojas į tokią situaciją turėtų žiūrėti atlaidžiau paskutiniame reise? Galbūt. Tačiau čia jau žmogiškasis faktorius, kuris taisyklėse nėra aprašytas, ir sprendimą šiuo atveju priėmė pats vairuotojas“, – aiškino T. Mėžinys.

Gali ir išlaipinti

Vairuotojo pareigas ir atsakomybę apibrėžia Keleivių ir bagažo vežimo vietinio susisiekimo autobusais ir maršrutiniais taksi Klaipėdos mieste tvarkos aprašas.

Jame numatyta, kad vairuotojas turi teisę nepriimti ar net išlaipinti neblaivius, nešvariais drabužiais, su draudžiamu vežti bagažu arba kitaip pažeidžiančius reikalavimus keleivius artimiausioje bet kurio tipo stotelėje, taip pat ten, kur nedraudžia Kelių eismo taisyklės.

Vairuotojas privalo nepriimti ir išlaipinti artimiausioje bet kurioje stotelėje bilieto neturinčius, neblaivius, trikdančius kitų keleivių ramybę ir trikdančius ekipažų darbui keleivius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietė

Vilnietė portretas
Užtai Vilniuje autobusuose gali važinėti bomžai apsimyžę, neblaivūs agresyvūs asmenys.

nepateisinamas poelgis

nepateisinamas poelgis portretas
nesustojo ne todel kad zmogus su maisais stovejo o todel kad jie dazniausiai ir pravaziuoja pro visas stoteles net mieste vairuotojai ant tiek nagli ir tingyniai kad net baisu ziureti o transporto vadovas idiotas negi nezino kad autobusais rohfeleriai nesivazineja nors bilieto kaina kaip taksi

transporto vadova melnragej kabint ant sakos

transporto vadova melnragej kabint ant sakos portretas
kokia nesamone as paskaiciau pamates stotelej zmogu su dviem maisais tuscios taros nesustojo ir nuvaziavo tai tam debilui reikia pendeli i snuki ir tegu eina velniop is darbo keleivis gi ne su kulkosvaidziu ir granatom apsikarstes stovejo alio idiotai jus su savo taisyklemis ir nenoru dirbti vairuotojais greit is vis isnyksit kaip aptarnaujantis personalas
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių