Uostamiestyje antrąkart vyks Tarptautinis žydų kultūros festivalis (programa)

  • Teksto dydis:

Antrąsyk uostamiestyje vyks tarptautinis festivalis „Šalom visuos kraštuos“, skirtas žydų tautos istorijos, kultūros, meno, tradicijų pažinimui. Šiemet jis dedikuotas Klaipėdos miesto 770-ajam jubiliejui ir yra jo renginių programos dalis. Gausi renginių, graži ir prasminga šventė rugsėjo 2 – spalio 15 d. kvies visus susitikti koncertuose, pokalbiuose, kino filmų peržiūrose, parodose, kūrybinėse dirbtuvėse, žydų tradicinių šokių pamokose, ekskursijose.

Pradės knygos ženklų paroda

Šiemet į festivalį atvyks svečių iš JAV, Izraelio, Švedijos, Lenkijos, Vokietijos, bus įdomių susitikimų ir su festivalio dalyviais iš Lietuvos.

Festivalį pradės būtent šiam festivaliui atrinktų knygos ženklų (ekslibrisų) paroda „Žydų kultūros pėdsakai“. Parodą, kurioje bus eksponuojami skirtingais laikotarpiais sukurti žydų ir lietuvių tautybės menininkų ekslibrisai, atrinko ir pristatys Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Knygos grafikos centras ir Gerardo Bagdonavičiaus ekslibriso fondas. Pasak Lolitos Putramentienės, Knygos grafikos centro vyr. metodininkės, bibliotekos ir fondo archyvuose yra maždaug 200 ekslibrisų, kuriuos sukūrė tiek žydų kilmės autoriai, tiek lietuvių menininkai, domėjęsi žydų istorijos, kultūros temomis. Šio rinkinio ekslibrisai yra metaforiškai taiklūs ir įvairūs, užfiksavę asmenybių įvairovę, galintys mums atskleisti dar ne vieną juose slypinčią paslaptį.

Klaipėdoje bus eksponuojami skirtingomis technikomis, įvairioms progoms, įžymiems asmenims nuo praėjusio amžiaus vidurio iki 2022-ųjų sukurti knygos ženklai, kurių didžiąją dalį sudaro ekslibrisai iš Josifo Šapiros kolekcijos.

Lietuvos ekslibriso istorijoje tai bus pirmoji žydų ekslibrisams skirta paroda.

Parodos atidaryme dalyvaus Povilo Višinskio viešosios bibliotekos darbuotojai, kurie apie jų turimą ir puoselėjamą ekslibrisų kolekciją žino daug įdomaus.

Užsimezgus bendradarbiavimui su Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejumi ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi, atsirado galimybė pristatyti pasaulyje žinomo litvako menininko Samuelio Bako kūrybą. Pirmą kartą klaipėdiečiai turės progą susipažinti su pasaulyje žinomo menininko darbais. Parodoje „Alegorijos“ eksponuojamose litografijose atsispindės visi svarbiausi menininko kūryboje naudojami simboliai. S.Bako kūrybos objektas – žmonija, jos praeitis ir klystkeliai, išreikšti postmodernistiniu alegorinio realizmo stiliumi.

Parodą pristatys Samuelio Bako muziejaus vedėja Ieva Šadzevičienė ir muziejaus parodų kuratorė Aleksandra Jacovskytė.

Susitikimai ir ekskursijos

Šių metų festivalyje klaipėdiečių lauks susitikimas su žydų liaudies muzika. Jos koncertą padovanos iš Lenkijos atvyksiantys atlikėjai Urszula Makosz, Pawełas Pierzchała, Michałas Półtorakas. Jie trimis žydų tautos kalbomis atliks poeto, dainų kūrėjo Mordecai Gebirtigo (1877–1942) ir kitų liaudies kompozitorių kūrinius.

Garsinio pasivaikščiojimo „Neegzistuojanti knyga“ metu festivalis kvies atrasti istorinį Klaipėdos sinagogų garso paveldą seniausiais jų gyvavimo laikais, įsiklausyti į garsinę realybę, supančią, deja, jau nebeegzistuojančių sinagogų vietas šiandien. Garso menininkas iš Vokietijos Rochusas Austas ir jo vadovaujama muzikos grupė „Re-load futura“ lydės klausytojus garsinio pasivaikščiojimo metu buvusių sinagogų pėdsakais Klaipėdos senamiestyje.

Viešnia iš Švedijos Urszula Chovaniec supažindins su žydų tautybės moterų literatūriniu palikimą XX a., feministine perspektyva jų kūryboje, moterų rašytojų gyvenimu kovojant, pasitelkus literatūrą, už pripažinimą „vyriškame pasaulyje“.

Susitikime su talentingu jaunosios kartos rašytoju Iddo Gefenu (Izraelis) bus proga ne tik kalbėtis apie šiuolaikinę literatūrą Izraelyje. I.Gefenas, tyrėjas ir rašytojas, turintis disleksijos sutrikimą, pasakos apie smegenų ir disleksijos ryšį, apie strategijas ir įrankius, kurie jam padėjo įveikti sunkumus, susijusius su šiuo sutrikimu.

Klaipėdiečiams pažįstama gidė, turistinių maršrutų kūrėja Laurencija Budrytė-Ausiejienė kvies į ekskursija „Žydai XIX–XX a. Klaipėdoje“. Ekskursijos dalyvių lauks ir skanieji žydiškieji beigeliai. O kaip gi be jų?!

Komiksų kūrimo dirbtuves paaugliams „Mėmelio žydų istorijos: pasakoti vaizdais“ ves žinoma komiksų autorė, judaikos tyrėja, jidiš kalbos vertėja Miglė Anušauskaitė. Šios kūrybinės dirbtuvės – unikali proga šiandienos Klaipėdos jaunimui detaliau pažinti Mėmelyje gyvenusius, kūrusius, mylėjusius, atostogavusius, linksmai leidusius laiką, sportavusius bendraamžius – tarpukario žydų jaunimą.

Lietuvos ekslibriso istorijoje tai bus pirmoji žydų ekslibrisams skirta paroda.

Paskaitos, kinas ir šokiai

Apie tai, kaip kito žydų aprėdo tradicijos, kokią įtaką žydų tradicinei aprangai turėjo kitos kultūros ir ar tradicinis kostiumas gyvuoja šiais globalizacijos laikais, bus galima sužinoti Šolomo Aleichemo gimnazijos Vilniuje mokytojo, VDU lektoriaus Algio Davidavičiaus paskaitoje „Žydiško kostiumo istorija“. Po paskaitos bus unikali proga gyvai susipažinti su tradiciniais žydų tautos ir šiuolaikiniais izraelietiškais šokiais ir net patiems pasimokyti juos šokti. Edukacinį užsiėmimą „Žydų liaudies šokiai“ ves Šolomo Aleichemo gimnazijos šokių būrelio „Simcha“ vadovė Natalja Rapoport. Renginyje taip pat dalyvaus Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Alkiukai“ (vad. Elena Šalkauskienė).

Kino gerbėjų festivalyje lauks Izraelio režisierių filmai, kuriuose – ir karčios istorinės tiesos, ir jaunos moters gyvenimas etninių, religinių, socialinių konfliktų fone.

Ar daug yra žinančiųjų, jog 1896 m. balandžio 26 d. Klaipėdoje buvo įkurta Žydų istorijos ir literatūros draugija (Verein für jüdische Geschichte und Literatur), kurios veikla ilgainiui tapo pastebima ir už Lietuvos ribų? Klaipėdoje veikusios Žydų istorijos ir literatūros draugijos veiklos tinklas ir įtaka išaugo vieno iš šios draugijos steigėjų – pirklio, literato, mecenato ir aktyvaus visuomenės veikėjo, Mėmelyje gyvenusio Leono Scheinhauso (1865–1935) dėka. Apie tai bus galima daugiau sužinoti istoriko Hektoro Vitkaus paskaitoje „Žydų istorijos ir literatūros draugija ir jos centrinė figūra Leonas Scheinhausas“.

Festivalio uždarymo renginys – Olgos Šardt-Žorovos, Sauliaus Šaučiuliio ir Rimos Tamo koncertas „Auksinė Jeruzalė.“ Jame skambės ypač gražios, jautrių emocijų kupinos dainos apie Jeruzalę, apie tikėjimą ir viltį, apie išmintį ir begalinę meilę mamai. Dainos bus atliekamos hebrajų ir jidiš kalbomis.

Festivalio renginiai – nemokami. Laukiami jaunimas, suaugusieji, šeimos, nepriklausomai nuo amžiaus, išsilavinimo, pomėgių.

Festivalio programa

Rugsėjo 2 d. 17 val. – ekslibrisų parodos „Žydų kultūros pėdsakai“ atidarymas Klaipėdos miesto savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J.Janonio g. 9). Paroda veiks iki rugsėjo 20 d.

Rugsėjo 15 d. 18 val. – S.Bako litografijų parodos „Alegorijos“ atidarymas Klaipėdos pilies muziejaus Rytinės kurtinos salėje (Priešpilio g. 2). Paroda veiks iki lapkričio 10 d.

Rugsėjo 16 d. 17 val. – filmo „Testamentas“ peržiūra I.Kanto bibliotekos Pempininkų filiale (Taikos pr. 81 A).

Rugsėjo 22 d. 17.30 val. – filmo „Obuoliai iš dykumos“ peržiūra I.Kanto bibliotekos Pempininkų filiale (Taikos pr. 81 A).

Rugsėjo 23 d. 17 val. – Štetluose sukurtų dainų koncertas „Vakaro daina“ Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10). Atlikėjai: U.Makosz, P.Pierzchała, M.Półtorakas (Lenkija).

Rugsėjo 24 d. 19.30 val. – garsinis pasivaikščiojimas „Neegzistuojanti knyga“ dingusių Klaipėdos sinagogų pėdsakais su R.Austu (trimitas), F.Perinti (balsas, trombonas), F.Zwissleriu (sintezatorius, trombonas), V.Barie (fleitos).

Rugsėjo 28 d. 17 val. – dr. U.Chovaniec (Švedija) paskaita ir diskusija „Atraskime žydų moteris rašytojas iš naujo“, 19 val. – pokalbis „Kaip aš tapau rašytoju? Mano asmeninė kelionė į Lietuvą“ su rašytoju I.Gefenu (Izraelis) Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25).

Rugsėjo 30 d. 15 val. – rašytojo I.Gefeno paskaita ir diskusija „Apie istorijas ir smegenis“ Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25).

Spalio 1 d. 11 val. – gidės L.Budrytės-Ausiejienės ekskursija „Žydai XIX–XX a. Klaipėdoje“ ir skanieji žydiškieji beigeliai. Ekskursijos pradžia – prie miesto rotušės (Danės g. 17). Anketa registracijai: www.zydukulturosdienos.lt.

Spalio 3–7 d. – M.Anušauskaitės komiksų kūrimo dirbtuvės paaugliams „Mėmelio žydų istorijos: pasakoti vaizdais“ KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4, II a.).

Spalio 7 d. 17 val. – dr. H.Vitkaus paskaita ir diskusija „Žydų istorijos ir literatūros draugija ir jos centrinė figūra Leon Scheinhaus“ I.Kanto bibliotekos Pempininkų filiale (Taikos pr. 81 A).

Spalio 8 d. 14 val. – A.Davidavičiaus paskaita „Žydiško kostiumo istorija“ ir tradicinių žydų tautos šokių pamokos su N.Rapoport Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10). Dalyvaus Etnokultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Alkiukai“ (vad. E.Šalkauskienė).

Spalio 15 d. 17 val. – atlikėjų O.Šardt-Žorovos, S.Šaučiulio ir R.Tamo koncertas „Auksinė Jeruzalė“ Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno koplyčioje (Savanorių g. 4).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių