Naujame lietuviškame miuzikle – karališka meilės istorija

  • Teksto dydis:

Gruodį Lietuvos arenas pasieks Kipro Mašanausko miuziklas „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“. Dramatiškiausia karališka meilės istorija atgims visų laikų didžiausiame ir brangiausiame lietuviškame miuzikle.

Kuria svajonių komanda

XVI a. vidurys... Jaunasis karalius Žygimantas Augustas įsimyli Barborą Radvilaitę, kilusią iš garsios Lietuvos didikų šeimos. Jaunojo karaliaus aistra nesižavi niekas. Jis privalo stiprinti dinastiją, o ne atsiduoti jausmams. Kas nugalės: šaliai politiškai palanki sąjunga ar tyra meilė? Ar pavyks Žygimantui Augustui įveikti savo šeimos ir aplinkos pasipriešinimą? Ar įžengs Barbora Radvilaitė į rūmus?..
Žygimantą Augustą įkūnys dainininkas ir aktorius Mantas Jankavičius, Barborą Radvilaitę – dainininkė ir šokėja Karina Skambinė. 

Miuziklo kūrybai jėgas suvienijo tikra svajonių komanda: režisierė ir choreografė Anželika Cholina, kompozitorius K.Mašanauskas, libreto autorius Romas Lileikis, scenografas Marijus Jacovskis, kostiumų ir grimo dailininkas Juozas Statkevičius.

Taip pat scenoje – išskirtinio talento aktoriai bei dainininkai: Sigutė Stonytė, Kostas Smoriginas, Jeronimas Milius, Rafailas Karpis, Dominykas Vaitiekūnas, Tadas Girininkas, Tadas Juodsnukis, Mindaugas Jankauskas. Jėgos projektui suteiks tarptautinių konkursų laureatas choras „Brevis“. Spektaklio masiškumo, dinamikos ir plastiškumo variklis –  A.Cholinos šokio teatras.

Tai negali nejaudinti

„Kurti miuziklą – nauja patirtis, bet gyvenime aš mėgstu tik iššūkius. Nepaprastai atsakinga ir jautru prisiliesti prie išskirtinės ir reikšmingiausios Lietuvos istorijoje didžios Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilės legendos, jos tragiškos lemties. Norisi atkurti šį mitą taip, kad jis paliestų lietuvių širdis, verstų susimastyti. Mes turime domėtis savo šalies istorija, puoselėti lietuvybę. Tauta be praeities neturi ateities”, – kalbėjo miuziklo režisierė ir choreografė A.Cholina.

„Šiai istorijai sunku atsispirti. Gerą dešimtmetį brandinau mintį apie šį kūrinį. Aš tikiu, kad mums pavyks visiškai naujai pateikti šį įkvepiantį epą ir žiūrovams ne kartą suvirpės širdys. Tai negali nejaudinti“, – tvirtino kompozitorius K.Mašanauskas, sukūręs muziką daugiau nei 30-ai kino filmų. Tarp jų – „Prieš parskrendant į Žemę“ ir „Tadas Blinda. Pradžia“.

„Viena iš vaikystėje man pasakotų istorijų, seniai virtusi legenda ar net įgavusi epo atspalvį – Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto meilės sakmė... Anapus godumo, šalto išskaičiavimo švyti derlingi jausmų sodai, gaivinantys kasdienybę prasme, tikėjimu ir kūryba. Sumanėme šiam pasakojimui suteikti pavidalą, skirtą kuo platesniam žiūrovų ratui. Nuoširdžiai tikimės, kad žmonėms patiks“ – sakė libreto autorius R.Lileikis, dar žinomas kaip dainų autorius ir legendinės Užupio
Respublikos prezidentas.

Premjera – „Švyturio“ arenoje

Projektas, kurio intensyvios repeticijos vyksta šiuo metu Vilniuje, yra vienas didžiausių, sudėtingiausiu ir brangiausių visų laikų lietuviškų miuziklų.

„Tai didžiausias ir įspūdingiausias projektas, kuriame teko dalyvauti, – džiaugėsi M.Jankavičius,  repetuojantis pagrindinį vyro vaidmenį. – Vaidinti miuzikle –  labai įdomi patirtis. Jo siužetas – mūsų istorijos dalis, ir tai man ypač svarbu. Žmonės, kurie dirba prie šio kūrinio, atiduoda jam visą širdį, todėl tikiuosi fantastiško rezultato”.

„Būti Barbora – didžiulė garbė ir atsakomybė. Džiaugiuosi, kad mano partneris scenoje – Mantas, su kuriuo visada puikiai sutarėme. Labai talentingi žmonės dirba prie šio projekto. Žaviuosi režisiere  A.Cholina ir jos nuolat stebinančiais scenos sprendimais. Esu tikra, kad žiūrovų laukia nepaprasta premjera“, – sakė K.Skambinė.

Miuziklo „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ premjera – gruodžio 12 d. Klaipėdos „Švyturio“ arenoje. Bilietus platina „Bilietai.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių