Klaipėdos meno kiemo vitrinoje – velykaičių paroda

  • Teksto dydis:

Nuo balandžio 8 d. iki gegužės 8 d. Klaipėdos meno kiemo dirbtuvių (Daržų g. 10) vitrinoje bus galima apžiūrėti velykaičių parodą „Džiugus margumas“. Jungtinėje ekspozicijoje – net trijų kartų liaudiškąją marginimo tradiciją puoselėjančių kūrėjų – Angelės Rauktienės, Astos Grušelionienės, Petro Armono – darbai.

Šis bei tas įdomaus – apie parodos darbų autorius.

A.Rauktienė – margučių ir kraičio skrynių margintoja, novelistė, Lietuvos liaudies meno tradicijų puoselėtoja. Angelė kuria kartu su savo vyru Vytautu Raukčiu, bet kiekvienas dirba tai, ką geriausiai sugeba ir išmano. Vytautas gamina medžio skulptūras, tekina medinius indus ir kitus namų apyvokos daiktus, meistrauja kraičio skrynias ir medinius kiaušinius, kuriuos margina Angelė. Raukčiai pirmieji pažvelgė į margučius kaip į mūsų kultūros paveldą ir pradėjo puoselėti šią tautodailės tradiciją.

A.Grušelionienė irgi žinoma kaip talentinga velykaičių margintoja. Taškelis, brūkšnelis, du taškeliai, penki brūkšneliai... Nesibaigiantis šokis ant kiaušinio lukšto. Taip gimsta paukščio pėdelės, saulutės, žalčiukai, rūtelės sūkuriukai ir paprastas vištos, anties ar žąsies kiaušinis tampa margučiu. O kiekvienas ženklelis neša savo žinią: linkiu Tau sveikatos, laimės, skalsos...

P.Armonas – jaunosios kartos margintojas, jau spėjęs pasižymėti kaip etninės kultūros puoselėtojas ir išmanytojas. P.Armonas 2021 m. tapo trečiosios Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiados nugalėtoju. Nepaisant jauno amžiaus (šiemet 14 m.) jis – jau patyręs liaudiškosios kiaušinių marginimo tradicijos meistras. Nuo 2017 m. kasmet aktyviai dalyvauja Lietuvos mokinių liaudies dailės konkurse „Sidabro vainikėlis“, pristatydamas savo margučius, bendraamžių grupėje laimi prizines vietas.

Parodą rengiantis Klaipėdos etnokultūros centras kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius ateiti prie Meno kiemo dirbtuvių (Daržų g. 10) vitrinos ir pamatyti džiugų velykaičių šokį, tarytum spalvotą margumą, suvytą net iš trijų kartų talentų kūrinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių