Gyventojai kviečiami į virtualų Klaipėdos Užgavėnių turą

  • Teksto dydis:

Ar galite patikėti, kad Užgavėnes galima švęsti neiškeliant kojos iš namų? Klaipėdos etnokultūros centras kviečia visus į siautulingą virtualų Užgavėnių turą, kuriame bus galima pajusti šios šventės dvasią, papildyti turimų žinių bagažą ir prisiminti jau įvykusias Klaipėdos miesto šventes.

Paroda ir instaliacija

Vasario 2-ąją Klaipėdos etnokultūros centre atidaryta tautodailininko Stanislovo Meškausko Užgavėnių kaukių paroda. Paroda gyvai veiks iki vasario 28 d. Ją galima pamatyti Meno kiemo dirbtuvių vitrinoje (Daržų g. 10). Paroda pristatoma ir virtualiai: https://youtu.be/KOnOr25TIZA.

Etnokultūros centras iki vasario 16-osios kviečia apžiūrėti netikėtą instaliaciją „Užgavėnių ŪŽkampis“. Tai Užgavėnės, saugiai uždarytos už stiklinių pastato durų (Bažnyčių g. 4). „Užgavėnių ŪŽkampio“ aktualijas galima išvysti ir „Facebook‘‘ paskyroje @etnocentras.lt. Nuotaikingas instaliaciją pristatantis filmukas: https://youtu.be/WykRj6gAFF4.

Iki vasario 15-osios Etnokultūros centras rengia edukacinius užsiėmimus moksleiviams „Užgavėnių išdaigos“. Jie vyksta iš anksto suderintu laiku „Zoom“ platformoje. Užsiėmimai sulaukė netikėtai didelio vaikų dėmesio. Rengėjai atsiprašo, kad nebeturi vietų, naujų dalyvių registracija sustabdyta.

Į Šiupinio vakarą Šaulių namuose 1933-iaisiais kvietė Klaipėdos lietuvių moterų draugija. (Klaipėdos etnocentro archyvo nuotr.)

Filmo „Šiupinys“ premjera

Šį penktadienį 16 val. bus rodomas filmas „Šiupinys“ (rež. dr. Dalia Kiseliūnaitė).

Pusvalandžio trukmės filmas „Šiupinys“ iš ciklo „Ką mes bevalgėm? Klaipėdos krašto tradiciniai valgiai“ pasakoja apie unikalaus klaipėdietiško Užgavėnių šiupinio ruošimą. Recepto paslaptį atskleis Ieva Toleikytė-Biržienė, jai vadovaujant, patiekalą pagamins jos marti Ilona Stanevičiūtė ir filmo režisierė D.Kiseliūnaitė.

Jų darbą lydės autentiški pasakojimai apie tarpukariu rengtą Šiupinio šventę, karo ir pokario laikus Klaipėdoje, Šilutėje ir Svencelėje. Bus galima sužinoti įdomių detalių apie Ievos tėvo bankininko Martyno Toleikio veiklą, jo draugystę su žymiais šio krašto lietuvininkais, pavartyti Hugo Šojaus muziejaus istorijos puslapius.

Filme skambės kunigo Jono Liorančo skaitomos Kristijono Donelaičio eilės, Prūsijos lietuvių dainos ir muzika, akį džiugins gražūs Klaipėdos krašto vaizdai.

Filmo premjera bus rodoma Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt. Prisijungimo nuoroda: https://cutt.ly/hkwxmCi.

Apie linksmąjį sezoną

Vasario 9 d. 16 val. vyks etnologės prof. dr. Linos Petrošienės nuotolinė paskaita „Linksmasis sezonas. Apie Užgavėnių karnavalus tarpukario spaudoje“.

Ar esate girdėję, kad tarpukario Kretingoje per mėsiedą pasilinksminimo vakarai vykdavo kas trečią dieną? Ar galite įsivaizduoti, kad Kauno restoranuose ir valgyklose per Užgavėnes būdavo „blynų spūstis“, kauniečiai iškepdavo iki vieno milijono blynų, o Klaipėdos paštininkų šiupinio šventėje, vykusioje garsiojoje „Fischerio veinstubėje“, paštininkės šoko tautinius šokius ir giedojo sutartines?

Šiais laikais Šiupinio vakarai rengiami Klaipėdos etnokultūros centre. (Etnocentro archyvo nuotr.)

„Linksmasis sezonas“, „balių epidemija“, „karnavalo pamišimai“ – taip tarpukario spauda apibūdino to meto miestiečių Užgavėnių karnavalus. Apie tai, kaip karikatūrose, komiksuose, eiliuotuose satyriniuose tekstuose buvo vaizduojamas Lietuvos miestiečių gyvenimas su „karnavalo ženklu“, papasakos etnologė prof. dr. L.Petrošienė.

Jos paskaita bus transliuojama Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt. Prisijungimo nuoroda: https://cutt.ly/UkaK6Hh.

Kaukių gaminimo dirbtuvės

Vasario 10 d. 18 val. nuotoliniu būdu vyks edukacinis užsiėmimas „Kaukės iš odos“. Tautodailininkė, odinių aksesuarų kūrėja Jūratė Mierkienė mokys, kaip sukurti Užgavėnių kaukę iš seno odinio rūbo ar nusibodusios rankinės. Registracija vyksta iki vasario 8 d., užpildant anketą nuorodoje https://cutt.ly/IjFSDOx.

Vasario 12 d. 17 val. – edukacinis užsiėmimas „Kaukės iš audinio skiaučių“. Etninės kultūros entuziastė, tautinio kostiumo detalių kūrėja Ilona Tulabienė mokys sukurti raguoto Užgavėnių personažo kaukę, panaudojant audinio atraižas, siūlus, kailio gabalėlius. Registracija į šį užsiėmimą vyksta iki vasario 10 d., užpildant anketą nuorodoje https://cutt.ly/djFSYSR.

Mokami (2,90 Eur) edukaciniai Užgavėnių kaukių gaminimo užsiėmimai vyks „Zoom“ platformoje, priemonėmis reikės pasirūpinti patiems. Užsiėmimai skirti visiems, jau mokantiems naudotis adata ir žirklėmis.

Švęsti negalima atsisakyti

Vasario 11 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centras kviečia į etnologės dr. Kristinos Blockytės-Naujokės paskaitą „Lietuvininkų šiupinio vakaras: švęsti negalima atsisakyti“.

Kur dėtumėte skyrybos ženklą paskaitos pavadinime? Ne vienas greičiausiai atsakytų: švęsti negalima, atsisakyti – tai juk atgyvena! Koks dar riebus šiupinys, kai aplink visi ragina laikytis sveikos mitybos principų? Tačiau etnologė ragina neskubėti dėlioti ženklų ir atsisakyti senųjų tradicijų, verčiau paanalizuoti šios šventės ištakas... Juk Šiupinio vakaras – išskirtinis lietuvininkų Užgavėnių šventės elementas, kuriame vyravo dainos, šokiai, improvizacija bei šiupinio valgymas, o gautas pelnas būdavo skiriamas šalpai ir pan.

Apie „linksmąjį sezoną“ – Užgavėnių karnavalus tarpukario spaudoje pasakos etnologė L.Petrošienė. (Iliustracija iš laikraščio „Diena“, 1937 02 07)

Paskaitos metu etnologė dr. K.Blockytė-Naujokė kvies keliauti laiku ir išsiaiškinti, nuo ko prasidėjo šis mažlietuvių kultūros reiškinys, kaip šventės tradicijos puoselėjamos išeivijoje ir kodėl šiais laikais vis dar verta išsaugoti Šiupinio vakarą.

Paskaita bus tiesiogiai transliuojama „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt. Prisijungimo nuoroda: https://cutt.ly/kki9Tw1.

Nuotraukose – šventės prisiminimai

Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centras Užgavėnėms ruošia dar tris virtualias parodas ir ragina klaipėdiečius prisijungti, dalyvaujant akcijoje „Menu Morę“.

Akcijai tereikia atsiųsti savo užfiksuotą uostamiesčio Užgavėnių šventės akimirką, kurioje būtų matoma Morė – Klaipėdos miesto Užgavėnių šventėje dalyvavusi ir joje sudegusi pamėklė. Nuotraukas, nurodant savo vardą, pavardę ir šventės metus, parodos rengėjai prašo siųsti iki vasario 8-osios e. paštu: akcija.menumore@gmail.com. O vasario 13 d. 10 val. numatytas virtualios Užgavėnių nuotraukų galerijos „Menu Morę“ pristatymas „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt.

Be to, vasario 14 d. 10 val. Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt bus atidaryta pačių šventės organizatorių fotoparoda „Klaipėdos Užgavėnių epizodai“ iš serijos „Archyvai pasakoja“, o vasario 15 d. 10 val. ten pat ją pratęs fotoparoda „Liepsnojančios Klaipėdos Morės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių