Vulkanas Lietuvos sportininkus pavertė bastūnais

Pelenų pliūpsnis už trijų tūkstančių kilometrų Lietuvos sportininkus nubloškė keliolika metų į praeitį: atletai iš lėktuvų salonų persėda į automobilius, traukinius, autobusus.

Laimingas bilietas

Vieni keiksnoja, kiti juokauja, treti kantriai laukia pragiedrulių vulkaninių pelenų debesies užtemdytoje Europos padangėje. Dešimttūkstantinėje Islandijos ugnikalnio belaisviais tapusių žemyno keliautojų armijoje įstrigo ir nemažai Lietuvos sportininkų, kuriems skrydžiai į užsienį yra kasdienė duona.

Praėjusį ketvirtadienį dėl Europos oro erdvėje pasklidusių vulkaninių dalelių ėmus masiškai uždarinėti oro uostus, lietuviams teko prisiminti praėjusio amžiaus patirtį, kuomet sportininkai iš skurdžios Rytų Europos valstybės į tarptautines varžybas atvykdavo keletą parų prasikratę nusenusiais autobusais.

Bene paskutinis iš Lietuvos sporto atstovų patogiu lėktuvo skrydžiu spėjo pasinaudoti Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidentas Ramūnas Grušas, praėjusią savaitę Airijoje tikrinęs areną ir viešbučius, kuriuose liepą apsistos Deviso taurės mačą žaisianti Lietuvos rinktinė.

Ketvirtadienį Dublino oro uoste LTS vadovas ištraukė laimingą bilietą tiesiogine žodžio prasme. Lėktuvas su R.Grušu nuo Airijos žemės atsiplėšė likus vos valandai iki šios šalies oro erdvės uždarymo. Daugeliui kitų Lietuvos sportininkų pasisekė mažiau.

Skersai išilgai Europą

Šeštadienį iš Mančesterio (Didžioji Britanija) į Lietuvą turėjo parskristi Europos pirmenybėse dalyvavusi badmintono rinktinė: Kęstutis Navickas, Akvilė Stapušaitytė ir treneris Juozas Špelveris. Bet badmintonininkų planai virto ištisu turnė po Europą.

Lietuviams teko važiuoti 160 km į Anglijos uostamiestį Halą, iš kurio badmintono komanda keltu pasiekė Belgijos pakrantę. Po to sekė dar viena kelionė autobusu į Briugę, kurioje lietuvių keliai išsiskyrė.

Rinktinės lyderis K.Navickas planavo apsilankyti Lietuvoje, bet dėl didelės gaišaties sportininkui teko pasukti tiesiai į Sarbriukeną (Vokietija). Šio miesto klubui atstovaujantis lietuvis savaitgalį rungtyniaus badmintono Bundeslygos finale.

Tuo tarpu J.Špelveris ir A.Stapušaitytė nusprendė keliauti į Amsterdamą. “Važiuosime traukiniu - ko gero, reikės bent du kartus persėsti”, - pirmadienį dienraščiui sakė J.Špelveris.

Olandijos sostinėje badmintonininkai planavo sėsti į A.Stapušaitytės, rungtyniaujančios Amsterdamo klube, automobilį ir juo važiuoti į gimtinę. ”Teks varyti 1,5 tūkstančio kilometrų autobanais. Kiek girdėjau, jie irgi užkišti transportu. Ką darysi, bus labai sudėtinga. Gal antradienį iki nakties parsibastysime, o gal ir ne”, - atsiduso J.Špelveris.

“Juokaujame, kad vulkanas paskutinį kartą išsiveržė prieš 200 metų ir veikė dvejus metus. Vadinasi, gali ir dabar tekti dar kelerius metus traukiniais baladotis”, - šyptelėjo treneris, tačiau surimtėjęs pabrėžė, kad skųstis visą Europą paralyžiavusia stichija nėra prasmės. - Reikia kvailam būti, kad pradėtum dabar nagus kramtyti. Yra kaip yra - tiesiog gamta apie save priminė.”

Spėjo tik į varžybas

Dar piktesnį pokštą Islandijos ugnikalnis iškrėtė Lietuvos ledo ritulio rinktinei. Komanda į Olandiją, kur pirmadienį prasidėjo pasaulio čempionato I diviziono A grupės turnyras, turėjo sekmadienį skristi lėktuvu. Tačiau, oro sąlygoms nepagerėjus, teko persėsti į autobusą.

Prailgusi kelionė sumaišė kortas ledo ritulininkams: į pirmąją dvikovą su ukrainiečiais lietuviai žengė net nesitreniravę ir pralaimėjo 5:12.

“Smarkiai vėlavome, todėl komanda tris dienas nebuvo iščiuožusi ant ledo, pavyko tik trumpai pasimankštinti. Išvakarėse nuėjome miegoti gal pusę pirmos nakties, o kitą dieną jau reikėjo eiti tiesiai į varžybas”, - pasakojo Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentas Petras Nausėda.

“Dovanėlė” iš Islandijos sugriovė ir geriausio šalies žiedinių automobilių lenktynių atstovo Kazimiero Vasiliausko pasirengimą sezono startui. “Formulės 2” lenktynininkas pirmajam čempionato etapui “Silverstone” (Didžioji Britanija) trasoje ruošėsi ne sėdėdamas savo bolido kokpite, o prie išsinuomoto automobilio vairo.

K.Vasiliauskas į Didžiąją Britaniją turėjo atskristi ketvirtadienį. Tačiau sportininkui lėktuvu pavyko pasiekti tik Frakfurtą (Vokietija), iš kurio kelionę teko tęsti automobiliu. Varžybų vietoje K.Vasiliauskas buvo penktadienio rytą.

“Norėjome į trasą atvykti anksčiau, pasikalbėti su inžinieriais, surinkti daugiau informacijos. Bet tam paprasčiausiai nebeliko laiko”, - apmaudžiai kalbėjo lenktynininkas.

Po varžybų sekmadienį K.Vasiliauskui teko vėl laužyti galvą, kaip grįžti į Lietuvą. Vilnietis pirmadienį automobiliu važiavo į Amsterdamą, kur tikėjosi išsinuomoti kitą transporto priemonę kelionei iki tėvynės. Sportininkui beliko pasiguosti tuo, kad viso kelio jam vienam vairuoti nereikės: kartu su Kazimieru važiuoja jo tėtis Kastytis Vasiliauskas ir treneris Darius Jonušis.

Pavežėjo komandos draugus

Kelių į Lietuvą ieškojo ir imtynininkai. Europos čempionate Azerbaidžane dalyvavusi šalies rinktinė su bronzos medalį pelniusiu Mindaugu Mizgaičiu priešakyje pirmadienį leido Baku ir svarstė galimybes kitą dieną skristi į Maskvą.

Lietuvos imtynių federacijos atstovas Valdas Malinauskas, žinias iš Kaukazo gaudęs Vilniuje, dienraščiui tvirtino, kad oro susisiekimas tarp Baku ir Maskvos funkcionavo įprastu režimu, tačiau tolesnis lietuvių kelias namo buvo miglotas, mat per pastarąsias dienas Vilniaus oro uostas sulaukė vos kelių lėktuvų iš Rusijos.

“Iš Maskvos lėktuvai į Vilnių lyg ir skraido, bet turbūt yra sudarytas kažkoks skrydžių eiliškumas. Nežinau, kaip ten bus, reikės rinktinei vietoje (Maskvoje - red. past.) spręsti, ką daryti”, - sakė V.Malinauskas.

Atvirkštinėje situacijoje atsidūrė Lietuvos rankininkai. Praėjusią savaitę į rinktinės stovyklą Klaipėdoje susibūrusiems žaidėjams reikėjo skubėti grįžti į savo klubus užsienyje.

Bene mažiausiai krimtosi Vokietijoje rungtyniaujantis Robertas Paužuolis: TSV “Hannover-Burgdorf” legionierius į Lietuvą atvažiavo savo automobiliu, kuriuo pirmadienį pasuko atgal. Rankininkas sutiko pavežėti ir Šveicarijoje žaidžiančius komandos draugus, likusį kelią iki bankininkų šalies planavusius įveikti traukiniais.

Kitokį maršutą pasirinko taip pat Šveicarijos klubui atstovaujantis Julius Marcinkevičius, iš Klaipėdos keltu išplaukęs į Kylį (Vokietija).

“Be abejo, žaidėjams iškilo sunkumų. Bet kažkaip visiems reikia suktis iš padėties. Bent jau tiek gerai, kad dabar, skirtingai nei anksčiau, lietuviai nebežaidžia pačioje Islandijoje, kur visos problemos ir prasidėjo”, - pastebėjo rinktinės strategas Gintaras Savukynas.


Kenčia visi

Dėl Islandijos ugnikalnio išmestų vulkaninių pelenų sutrikęs oro susisiekimas Europoje išmušė iš įprastinių vėžių ir žemyno sporto žvaigždžių planus.

UEFA sekmadienį nusprendė neatidėti šią savaitę vyksiančių Čempionų lygos pusfinalių mačų. Todėl titulą ginančiai “Barcelona” ekipai į Italiją, kur antradienį bus žaidžiamas mačas su Milano “Inter”, teko išvykti dviem autobusais. Katalonijos klubo žvaigždynas turės įveikti apie tūkstantį kilometrų.

“Žinoma, tai vargina labiau nei skrydis lėktuvu, bet Ispanijos antrojoje lygoje daugelis klubų autobusais keliauja po 16-17 valandų”, - pernelyg nesiskundė “Barcelona” treneris Pepas Guardiola.

Autobusu važiuoti į Miuncheną planuoja ir Liono “Olympique” komanda, kurios laukia akistata su “Bayern” futbolininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių