Krepšinio čempionato Lietuvoje kaina – 200 milijonų eurų

Visi su pasirengimo Europos krepšinio čempionatui susiję darbai Lietuvai kainuos apie 200 milijonų eurų (maždaug 700 mln. litų).

Apie tai pranešta penktadienį Vilniuje, Užsienio reikalų ministerijoje surengtame Lietuvoje po metų vyksiančių žemyno pirmenybių pristatyme.

Vyks rugpjūčio 31-rugsėjo 18 dienomis

Lietuvoje akredituotų Europos valstybių ambasadų atstovams pademonstruotas trumpas informacinis filmas apie krepšinio istoriją ir pasirengimą čempionatui. Be kita ko pranešta, kad per pastaruosius kelerius metus į arenų statybas ir rekonstrukcijas, taip pat kitus parengiamuosius bei organizacinius darbus jau investuota arba dar bus skirta iš viso apie 200 mln. eurų.

Filme cituotas premjeras Andrius Kubilius patikino, kad nepaisant ekonominių sunkumų ir krizės iššūkių, „čempionatui bus pasirengta laiku ir kuo geriausiai“. Tam Vyriausybė esą negailės pastangų.

Su premjeru penktadienį susitikęs Tarptautinės krepšinio federacijos Europos padalinio FIBA Europe generalinis sekretorius Naras Zanolinas pareiškė tikįs, kad Lietuvai pavyks organizuoti puikią krepšinio šventę: „Tai krepšinio šalis ir labai gražu, kad čempionatas vyks būtent čia“.

Į ministeriją susirinkę diplomatai informuoti, kad čempionatas vyks kitų metų rugpjūčio 31-rugsėjo 18 dienomis šešiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje. Arena Klaipėdoje turėtų būti baigta kitų metų sausį, Kaune – vasarį.

Čempionate dalyvaus 24 komandos, suskirstytos į keturis pogrupius po šešias rinktines. Burtų traukimo ceremonija, kurios metu paaiškės, kokios šalys į kokį pogrupį pateks, įvyks kitų metų sausio 30 dieną Vilniuje.

A.Sabonis tapo pirmenybių ambasadoriumi

Pogrupių rungtynės vyks Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje. Iš kiekvieno pogrupio į kitą etapą pateks po tris stipriausias komandas. Jos bus suskirstytos į du kvalifikacinius pogrupius po šešias rinktines. Kvalifikacinės rungtynės vyks Vilniuje.

Aštuonios stipriausios čempionato komandos ketvirtfinalius, pusfinalius ir finalus žais Kaune.

Planuojama, kad čempionatas bus transliuojamas 150 valstybių. Tikimasi, kad 170 milijonų žiūrovų stebės rungtynes.

Sirgaliams planuojama parduoti apie 113 tūkstančių bilietų. Jų prekyba prasidės kitų metų kovo 1 dieną Lietuvoje ir internetu – visame pasaulyje.

Tikimasi, kad organizatoriams padės iki 1600 savanorių.

Čempionato pristatymo Užsienio reikalų ministerijoje metu krepšinio legenda Arvydas Sabonis buvo paskelbtas pirmenybių ambasadoriumi. N.Zanolinas jam įteikė atitinkamas regalijas. „Mano užduotis bus nešioti štai tą ženkliuką“, - paklaustas, ką darys kaip krepšinio ambasadorius, į savo švarko atlapą parodė A.Sabonis. Surimtėjęs jis pridūrė: „Po burtų traukimo, matyt, reikės pasivažinėti po įvairias Europos šalis, reklamuojant čempionatą. Esu tikras, kad jis daug duos mūsų šaliai – ir jos reklamos, ir turizmo bei sporto vystymo prasmėmis“.

Bus daug kultūrinių renginių

Atsakingi pareigūnai tikina, kad čempionatui turėtų būti pasirengta laiku. Kol kas didžiausia problema – Prienų sporto centro rekonstrukcija. Jame vyks Alytuje žaisiančių komandų treniruotės. Tačiau pinigai sporto centro sutvarkymui jau skirti, todėl planuojama darbus užbaigti kitų metų gegužę, likus dar trims mėnesiams iki čempionato.

Klaipėdos ir Kauno arenų statybos irgi faktiškai neatsilieka nuo grafiko, todėl ir jos turėtų būti užbaigtos kaip suplanuota. Tvarkomas ir didžiausias Panevėžio viešbutis.

Valstybinio turizmo departamento atstovė Živilė Vaškytė informavo, kad krepšinio čempionato metu visuose šešiuose miestuose vyks nemažai kultūros renginių, kuriuose galės dalyvauti atvykę sirgaliai. „Kiek jų bus, sužinosime vėliau. Bet jau dabar numatyta, kad Vilniuje vyks Sostinės dienos, oro balionių ir fejerverkų festivaliai, Kaune – naktinis kultūros festivalis, taip pat Klaipėdos festivalis ir Šiaulių miesto dienos. Derinami renginiai Panevėžyje ir Alytuje. Tačiau ir čia kultūros renginių nepristigs“, - sakė Ž.Vaškytė.

Dar nežino, ar uždraus alų

Portalas pasiteiravo FIBA Europe generalinio sekretoriaus N.Zanolino, ar tikrai jau yra priimtas sprendimas kitąmet per čempionatą Lietuvoje arenose neprekiauti alumi. Pašnekovas tvirtino kol kas negalįs atsakyti į šį klausimą.

„Tai tebėra diskusijų ir derinimų objektas. Pirmadienį Vilniuje planuojame surengti spaudos konferenciją, kurioje galbūt jau galėsime atsakyti į šį klausimą“, - teigė N.Zanolinas.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis prieš kurį laiką informavo, kad svarstoma galimybė čempionato metu arenose neprekiauti alumi. Esą taip gali pareikalauti FIBA Europe, keldama tai kaip vieną sąlygų užtikrinant saugumą rungtynių metu. Lietuva, pasak ministro, pasirengusi įvykdyti šį reikalavimą.


Šiame straipsnyje: Europos krepšinio čempionatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių