Priesaika jūrai iš pirmakursių lūpų

  • Teksto dydis:

2016 m. gegužės 14 d. Smiltynėje, prie „Albatroso“ paminklo, susirinkę klaipėdiečiai ir svečiai išgirs Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) pirmakursių ištartus priesaikos jūrai žodžius.

Išsirikiavę prie „Albatroso“ LAJM pirmakursiai pirmiausiai tylos minute pagerbs žuvusius jūrininkus, paminklo papėdėje padės gėlių vainikus žuvusiems jūrininkams. Po to pirmakursiai tars iškilmingos priesaikos jūrai žodžius - prisieks stiprinti Lietuvą kaip jūrų valstybės prestižą, tikslingai panaudoti aukštojoje mokykloje įgytas žinias, vykdyti patikėtas pareigas, užduotis, būti dorais ir garbingais jūrininkais, jūrų verslo atstovais.  „Šiandien aš prisiekiu tau, jūra. Aš ir mano vaikai bus tau per amžius ištikimi. Tepadeda man Dievas“, - vienu balsu ištars daugiau kaip du šimtai Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos pirmakursių. Po tokios priesaikos jie taps lygiaverčiais jūrų bendruomenės nariais.

Priesaika jūrai nėra visiškai nauja tradicija: Kai Lietuva tarpukariu pradėjo veidu gręžtis į Baltijos platybes, Klaipėdoje 1936 metais įvyko Akademinio jaunimo diena. Tada prie Melnragės švyturio sugūžėję apie 1500 patriotiškai nusiteikusių studentų panašiai išreiškė savo meilę ir ištikimybę Lietuvos krantus skalaujančiai Baltijai. Tada nuskambėjo rašytojo Igno Šeiniaus rašytos priesaikos jūrai žodžiai.

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla šią tradiciją atnaujino 2006 metais, įvedusi uniformos dėvėjimą studentams, o nuo 2012 metų  priesaikos žodžiai skamba prie pastatyto Albatroso paminklo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Praeivis

Praeivis portretas
Lajm tradicijos šiuo metu baisios.Einanat pro mokyklą, jus pasitinka dūmų debesys prie pat įėjimo į mokyklą. Traukia dūmą, kad net nosis nuo dūmų tamsėja. Rūko būreliais, palydėdami procesą spjiūviais ir "riebiais" žodžiais(daugiausiai rusiškais). O pats didžiausias siaubas- MERGINOS, traukiančios dūmą, kaip seni pypkoriai. Įdomu, ar mokyklos direktorius, pedagogai, ateinantys į mokyklą, vos prasibraunantys per pypkorių gretas mato tai ir ar jiems tai neatrodo šlykščiai. Iš šono atrodo, kad jie čia sustatyti , kad reklamuotų rūkalus. Gėda tokias puikias tradicijas turėjusiai mokymo įstaigai, o labiausiai turi gėdytis įstaigos vadovas, pedagogai. Jeigu jau rūkoriai negali apsieiti be rūkymo demonstravimo, turite vidinį kiemą- įrenkite rūkyklą. GĖDA, GĖDA mokyklai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių