Teismas: Eglės ir Gintaro vaikai buvo paimti teisėtai

Kauniečių Kručinskų vaikams, kurie buvo paimti iš šeimos, buvo kilusi reali grėsmė, patvirtino apeliacinės instancijos teismas, išnagrinėjęs šeimos skundą.

Praėjusią savaitę Eglės ir Gintaro skundą dėl Kauno apylinkės teismo nutarties, kuria buvo leista iš šeimos paimti du vaikus, išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas nutartį paliko nepakeistą, BNS patvirtino apygardos teismo atstovė Joana Daubataitė.

„Grėsmės vaikams lygio nustatymo metu susidariusios aplinkybės leido spręsti apie kilusį realų pavojų vaikų fiziniam, protiniam, dvasiniam, doroviniam vystymuisi ir saugumui, vaikų tėvams naudojant netinkamas vaikų auklėjimo priemones, Eglei esant sulaikytai dėl smurtavimo prieš mažametį sūnų, o Gintarui savo elgesiu keliant jam grėsmę, todėl pirmosios instancijos teismas turėjo pagrindą išduoti teismo leidimą paimti vaikus iš suinteresuotų asmenų“, – teigiama BNS atsiųstame teismo komentare.

Vaikai šeimai buvo grąžinti spalio pabaigoje po to, kai šis atvejis sulaukė didelio visuomenės pasipiktinimo, kaltinant tarnybą neproporcingais veiksmais.

Vaikai paimti po to, kai šių metų rugsėjo 29 dieną praeivis kreipėsi į Bendrąjį pagalbos centrą ir pranešė, kad Kauno Panemunės parke pastebėjo moterį, kuri sudavė mažamečiui vaikui. Dėl įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, šiuo metu byla dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo mažamečiui ir viešosios tvarkos pažeidimo perduota teismui.

Vaikų teisių specialistai sako, kad mažamečiai iš šeimos paimti dėl jiems grėsusio pavojaus, šeimai nesutikus bendradarbiauti su policijos pareigūnais, vaiko teisių apsaugos darbuotojais, tačiau pripažįsta, kad reaguojant į situaciją buvo padaryta klaidų.

Šeimai, Vaiko teisių specialistų duomenimis, teikiamos intensyvios socialinės paslaugos.

Atėmė vaikus

Kaip jau buvo rašyta, visuomenę sukrėtė Panemunėje gyvenančių Eglės ir Gintaro istorija, kuomet po pasivaikščiojimo Panemunės šile, šeima neteko dviejų vaikų – trejų metų mergaitės ir dvejų berniuko.

Viskas vyko praėjusį mėnesį, kai mama su vaikais išėjo į šilą pasivaikščioti, tačiau berniukas staiga pradėjo bėgti. Mama norėdama jį sudrausminti, pliaukštelėjo per rankas. Tai matęs praeivis paskambino policijai ir mama buvo sulaikyta, o tėvui teko vežti vaiką į ligoninę tam, kad būtų patikrinta, ar nėra smurtinių žymių. Nieko neradus, vaikų teisių specialistai vis tiek atėmė vaikus.

Paimtų vaikų istorija sukrėtė ne tik tėvus, bet ir įvykį mačiusius kauniečius. Atsitiktinai pro šalį važiavę žmonės baisėjosi vaikų teisių specialistų veiksmais ir matytą vaizdą apibūdina kaip vieną baisiausių, kokį tik yra matę. „Kauno diena“ primena, kad tėvas tuo metu su vaiku jau buvo po gydytojų apžiūros ir su pareigūnais važiavo į namus. Tačiau jam pasidarė bloga, o automobilyje pradėjo verkti sūnus, todėl pareigūnams sustojus, jis paėmė vaiką ant rankų ir apimtas streso, šaukė žmonių pagalbos. Tai tarnybos įvertino, kaip pasipriešinimą, todėl ir atėmė vaikus.

VVTAĮT specialistai prabilo tik po kelių dienų. Surengtoje spaudos konferencijoje jie tikino, kad vaikai iš kauniečių šeimos paimti ne dėl to, jog mama pliaukštelėjo, o dėl to, kad vaikams tuo metu šeimoje nebuvo saugu.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, šiemet nuo liepos iki spalio 22-osios buvo 513 atvejų, kai vaikai perduoti  laikinajai globai, pernai per liepą–gruodį tokių atvejų buvo 710.

Šiemet, nuo liepos 1-osios įsigaliojus Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms, gauta 6 tūkst. pranešimų, iš jų 64 proc. nepasiteisino, t. y. nenustatytas joks grėsmės vaikams lygis.

66 proc. atvejais pareigūnai nustato, kad šeimoms reikalinga pagalba, 14 proc. atvejų nustatoma grėsmė vaikams ir kreipiamasi į teismą dėl vaikų paėmimo iš šeimos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elena

Elena portretas
Man ta šeima nepatinka ten kažkas ne taip...

Anonimas

Anonimas portretas
Skundikus visais laikais mušdavo. O kai kada ir po velėna pakišdavo. Nes per juos daug žmonių nukentėjo nekaltai.

Anonimas

Anonimas portretas
Tegul greičiau skiria apsaugą tam skundikui, nes kai jis išaiškės, atsiims savo.
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių