Studentų pusėn stojo garsus advokatas

Taip netyčia sutapo, kad antradienio rytą, būtent Tarptautinę studentų dieną, į Kauno apylinkės teismo salę gausiai rinkosi studentai. Čia buvo svarstoma, ar Rugsėjo 1-ąją Laisvės alėjoje buvo surengta nesankcionuota akcija, ar ne.

Palaiko studentus

Susirinkimo įstatymo pažeidimu kaltinamo Vidurio Europos universiteto (CEU) doktoranto Tado Janušausko bylos posėdyje šįkart pageidavo dalyvauti dar daugiau žmonių nei praėjusiame svarstyme spalio pabaigoje. Palaikyti kaltinamojo atėjo ne tik įvairių universitetų studentai, bet ir grupelė moterų, apie bylą sužinojusių iš „Kauno dienos“ publikacijų. Dėl gausaus dalyvių skaičiaus teko ankštą teismo kabinetą pakeisti į erdvesnę salę.

„Atėjome palaikyti studentų Tarptautinės studentų dienos proga. Studentai yra teisiami, o tai, mūsų požiūriu, yra Konstitucijos pažeidimas, nes jiems nebuvo leista reikštis“, – teigė su bendramintėmis į posėdį atėjusi Rūta Zabielienė.

Anot jos, patys studentai jokio įstatymo nepažeidė, tiesiog jiems buvo draudžiama išsakyti savo nuomonę. „O ką jie blogo pasakė? Jie pasakė tiesą, o tiesa daug kam bado  akis, tai jau nusikaltimas“, - R.Zabielienė tikino studentus palaikysianti ir kituose bylos svarstymuose.

Gina piliečių laisvę

Pirmame bylos posėdyje save gynęs pats, T.Janušauskas sulaukė ir teisinės pagalbos – jį nemokamai ginti pasisiūlė žinomas Kauno advokatas Gintaras Černiauskas, bene labausia išgarsėjęs gindamas Laimutę Stankūnaitę per Kauno pedofilijos skandalą. Anot jo, nors ši byla nėra baudžiamoji, ji yra be galo svarbi.

„Iš principo esu laisvas žmogus, esu laisvos profesijos žmogus ir man ne tas pats, kas mūsų visuomenėje vyksta. Ši byla yra akivaizdus pavyzdys, kaip mes sunkiai suvokiame žmogaus teises ir laisves, kaip stengiamasi tam tikrų grupių  teises ir laisves pažeisti, suvaržyti ir mus padaryti priklausomais, negalinčiais reikšti, netgi turėti savo nuomonės ir negalinčiais jaustis laisvais piliečiais savo šalyje“, – teigė G.Černiauskas.

Advokatas džiaugėsi, kad į posėdį susirinko pilna salė žmonių, nes teismo procesai turėtų būti viešinami ir žinomi visuomenei. „Pati byla aiškiai rodo, kad mūsų visuomenė, ypatingai jaunimas, teisingai supranta savo teises ir laisves, ir jiems ne tas pats, kas vyksta mūsų šalyje. Iš kitos pusės, teismo sprendimas mums aiškiai pasakys, ar mes esame laisvų piliečių visuomenė, pripažįstanti virš mūsų tik įstatymą ir gyvenanti pagal nustatytas taisykles, ar vis dėlto mes esame ta visuomenė, kuri yra priklausoma nuo atskirų žmonių nuomonės ir valios, negalinti reikšti savo nuomonės ir dėl to galinti nukentėti“, – sakė G.Černiauskas.

Nurodymą davė viršininkas

Teismo posėdyje antradienį buvo toliau aiškinamasi, ar studentų, pasivadinusių „Aukštojo Moxlo fakultetu“ akcija, vykusi per Vytauto Didžiojo universiteto Rugsėjo 1-osios šventę, buvo bendro renginio dalis ar ne. Byla buvo iškelta dėl dviejų Kauno policijos pareigūnų, Tomo Juozapavičiaus ir Neringos Basevičiūtės, protokolo, kuriame rašoma, kad akcija vyko neteisėtai.

Liudyti iškviesti pareigūnai iš pradžių tikino, kad renginyje Rugsėjo 1-ąją jie atsidūrė planuodami užtikrinti viešąją tvarką, nors protokole T.Juozapavičius rašė, kad pareigūnai reagavo į gautą pranešimą.

Vėliau jie abu patikslino, kad vis dėlto buvo telefonu informuoti apie galimą nesankcionuotą protesto akciją. Jų informatorius esą buvo Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Remigijus Stukas. Teisėjui paklausus, iš kur informaciją sužinojo R.Stukas, T.Juozapavičius atsakė, kad jie viršininko tokių klausimų neklausinėja. Dėl to į kitą posėdį liudytoju teisėjas iškvietė ir patį R.Stuką.

Rūpinosi scenarijumi?

Advokatui G.Černiauskui paklausus pareigūnų, kuo konkrečiai prasikalto T.Janušauskas, šie galėjo tik įvardinti susirinkimo įstatymo pažeidimą. Nors Rugsėjo 1-ąją studentai teigė, kad jie įstatymo nepažeidė, nes buvo bendro renginio dalis, T.Juozapavičius sakė jais nepatikėjęs, nes jaunuoliai išsiskyrė apranga ir protestavo.

„O mes ką – Šiaurės Korėjoje gyvename?“, – retoriškai paklausė advokatas G.Černiauskas. Jis suabejojo, kuo renginyje užsiėmė pareigūnai – ar jų tikslas buvo aiškintis ir prižiūrėti šventės scenarijų, ar vis tik rūpintis viešąja tvarka.

„Kodėl nesiėmėte priemonių prieš sakančius kalbas asmenis?“, – G.Černiauskas uždavė gluminantį klausimą pareigūnei N.Basevičiūtei, nes ši šventės dalis taip pat nebuvo įrašyta į scenarijų, pateiktą savivaldybei. – Kodėl prieš vienus ėmėtės priemonių, o prieš kitus – ne?“

Anot pareigūnų, jie vadovavosi VDU rektoriaus Juozo Augučio žodžiais, esą „Aukštojo Moxlo“ studentai nebuvo šventės dalis, tačiau pats rektorius, liudydamas pirmame bylos posėdyje, pabrėžė, kad akciją Rugsėjo 1-ąją surengę studentai buvo renginio dalis, nes VDU organizuojama šventė nėra uždara – prie jos gali prisijungti kiekvienas kaunietis ar miesto svečias.

Kitas teismo posėdis įvyks gruodžio 1 dieną.


Šiame straipsnyje: studentaiVDUbylateismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

upė

upė portretas
Kiek spauda rašė,tai jis stoja ti neteisiųjų pusėn?Nuo jo nukenčia teisieji?

ww

ww portretas
Na,man Cerniauskas visada liks L.Stankunaites advokatas,kitaip sakant,zmogus,nekeliantis pasitikejimo.

garbe

garbe portretas
taip ir liks vadinamas stankunaites advokatas
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių