Miške pasiklydusi grybautoja: darėsi negera, teko ir iš balos atsigerti

  • Teksto dydis:

Lietuvos miškuose jau prasidėjo grybų sezonas. Grybautojai grįžta grybų kupinomis pintinėmis. Kartu su šiuo džiaugsmu pasitaiko ir nelaimingų nutikimų – padaugėja pasiklydusių grybautojų. Jų paieškoms pasitelkiamos didžiulės pajėgos, praneša LNK.

61 metų Kėdainių gyventoja Zenė Ardavičienė gyva ir sveika sugrįžusi pas šeima, tačiau neseniai buvo pasiklydusi miške, kur praleido visą naktį.

„Pažįstamas miškas, čia pat. Žinau, kad ten būna grybų. Nuėjusi radau pelkyną. Ieškodama sausesnės vietos, nuėjau gilyn į mišką“, – sakė Z.Ardavičienė.

Moteris nuklydo į pelkyną.

„Labai šalia ten. Krinti iki juosmens. Kol perėjau pelkę, sutemo. Nori nenori reikėjo ieškoti, kur prisėsti“, – pasakojo moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Supratusi, kad pasiklydo, moteris nepasidavė panikai.

„Nebuvo baimės, nepasidaviau. Pati suprantu, kad būtų buvę dar blogiau, kai pradėčiau isterikuoti. Užsikūriau laužiuką ir sėdėjau, kol nepradėjo lyti“, – prisiminė Z.Ardavičienė.

Naktis miške buvo sudėtinga.

„Man jau ir bloga buvo pradėję darytis, tai radau aviečių. Teko ir iš balos atsigerti. Ką darysi. Man cukraligė, žiūriu, kad jau negera darėsi“, – tęsė pasakojimą moteris.

Laimė, rimtesnių sveikatos problemų moteris nepatyrė. Kėdainiškės ieškoti pasitelktos gausios pajėgos.

Pati suprantu, kad būtų buvę dar blogiau, kai pradėčiau isterikuoti.

„Buvo pasitelkti ne tik policijos pareigūnai, bet ir kinologai, dronas. Taip pat sekmadienio rytą buvo planuota kelti sraigtasparnį, tačiau to neprireikė“, – teigė Kauno policijos atstovė Reda Zarauskienė.

Ieškota šeštadienį naktį, paieškas nutraukus, jos pratęstos sekmadienį. Susirinko ne tik artimieji, bet ir pilietiški gyventojai. Į pagalbą atvažiavo grupė keturratininkų.

„Mes turėjome apjuosti perimetrą ir tada važiuoti miško kvartalinėmis, kol žmonės šukuos mišką. Naudojame palydovines navigacijas, turime ryšio įrangą, radijo stotelių. Mūsų susisiekimas ir bendravimas su kolegomis vyksta kelių kilometrų atstumu“, – pasakojo „ATV Kėdainiai“ narys Marius Sakalauskas.

Nors šiemet tokio masto žmogaus paieška Kauno apskrityje pirmoji, tačiau keturratininkai, prasidėjus grybavimo sezonui, darbo turi. Prieš kelis mėnesius padėjo ieškant pasiklydusio senolio.

„Tada porą valandų ilgiau ieškojome. Padėjo, kad turėjo telefoną. Radome ant kelmo sėdintį žmogų“, – prisiminė „ATV Kėdainiai“ narys Mindaugas Adomavičius.

Kariuomenės atstovas sako, kad į miškus reikia eiti pasiruošus.

„Pagrindinis dalykas – mobilusis telefonas, kuris padėtų mums susisiekti ir su artimaisiais, gelbėjimo tarnybomis. Taip pat reikia turėti ir vandens, ir kažko užkąsti. Reikėtų laikrodžio, kompaso ir žemėlapio“, – svarbiausius reikmenis vardijo Žvalgų būrio vadas Martynas Adomaitis.

Kėdainiškė su savimi turėjo žiebtuvėlį, šaukėsi pagalbos. Girdėjo, kad jos ieško, bet jos riksmų niekas negirdėjo.

„Nieko ten nesigirdi. Ošia miškas. Aš rėkiau, girdėjau, kad visai šalia vaikai pypina, bet jie manęs negirdėjo. Ir laužą didelį užkūriau“, – sakė moteris.

Vis dėlto moteris eiti į mišką minties atsisakyti nežada. Tik dabar be ryškios liemenės ten nekels kojos. Tik dėl ryškių spalvų ji miške pastebėjo kitą grybautoją ir ši nurodė, kaip pasiekti kelią.

„Žmogus buvo su ryškiu kombinezonu ir pamačiusi paklausiau, kaip išeiti. Reikia kuo ryškiau rengtis“, – patarė pasiklydusi miške moteris.

Iš gelbėtojų namo grįžo ne tik su grybais, bet ir dovanomis. Miške rado didelius ragus, kuriuos padovanojo kaimynui. Moteris dabar iš savo patirties sako, kad šiuo metu žengti į tankmes kaip niekada pavojinga dėl drėgmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Medziotojas

Medziotojas portretas
Cia gi ne taiga,radai keliuka ir eik ,visvien kaskur iseisi,,,,,

nu nyzynau

nu nyzynau portretas
as tik i savo viecikes ainu,nes zynau kad tusciom nyparaisiu-o tie kas lenda i uodynus i bruzgynus-begalviai

ale ot

ale ot portretas
bobause
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių