Įtariamas vadeiva neprabilo, tačiau rasti galimi smaragdai

Rekordinės kokaino, kuris galimai slėptas anglyse kartu su smaragdais, kontrabandos organizatoriumi laikomas Vygantas Panka atsisakė duoti parodymus galimų savo bendrininkų teisme. Nors prieš kurį laiką antrą kartą apklaustas jo bylą į atskirą ikiteisminį tyrimą išskyrusių teisėsaugininkų, jau parodymus davė.

Persigalvojo po akistatos

Portalo kauno.diena.lt. duomenimis, 50-ies metų V. Panka prisipažino teisėsaugininkams organizavęs 2015-ųjų vasarą jūrinių konteinerių su akmens anglimi atplukdymą iš Kolumbijos į Klaipėdą. Esą su verslo partneriu iš Kolumbijos, neatskleisdamas kaip su juo susipažino.

Tačiau V. Panka tikino nieko nežinojęs apie šiame krovinyje, kuris esą turėjo pasiekti Lenkiją, paslėptus narkotikus. Kuomet galimai iš žiniasklaidos jis sužinojo, kad teisėsaugininkai sulaikė Kęstutį Zienką, su kuriuo jis susipažino ieškodamas, kas galėtų iškrauti minėtas anglis, V. Panka pasislėpė. Esą tuos kelis metų, kai buvo ieškomas, slapstėsi Vokietijoje. Prieš pusantro mėnesio  jis nusprendė pasiduoti, kad galų gale įrodytų savo nekaltumą. Tačiau kodėl tai padarė būtent dabar, V. Panka patikslinti nenorėjo.

Jis teigė nepažįstantis ir Kolumbijos Respublikos bei Nyderlandų Karalystės pilietybę turinčio Diego Pena Murillo, ir kito alytiškio – Vaidoto Matulaičio, sulaikytų kartu su K. Zienka.

Kaip jau rašyta, atvežtas prieš porą savaičių į Kauno apygardos teismą, kuriame nagrinėjama ši neeilinė Lietuvos policijos istorijoje byla, V. Panka teigė galėsiantis atsakyti į kai kuriuos klausimus, tačiau prieš tai dar norėtų pasitarti su savo advokatu. Prieš trečiadienio posėdį teismas gavo pastarojo prašymą, kuriame teigiama, kad jo ginamasis, pasinaudodamas konstitucine teise, duoti parodymus atsisako.

Įkliuvo su įkalčiais

Kaip jau rašyta, anot teisėsaugininkų, V. Pankos suburtos organizuotos grupės, disponavusios labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, nariai – D. P. Murillo, K. Zienka ir V. Matulaitis stojo prieš Kauno apygardos teismą vasario pabaigoje.

Nė vienas iš jų savo kaltės nepripažino ir pareiškė duosiantys parodymus tik po visų liudytojų apklausos. Nors buvo sulaikyti 2015-ųjų liepos 3 d. po daugiau kaip savaitę prie vieno Alytaus angaro trukusios Kauno pareigūnų pasalos su įkalčiais. Iš jame buvusių 129 tonų anglies tespėję išgryninti apie 12 kg kokaino. Nors vėliau nustatyta, kad jo ten buvo ne mažiau 71 kg. Tačiau tai paaiškėjo tik  tuomet, kai ekspertai nustatė, kas maišelio, kurį teisiamieji išsinešė iš sandėlio, ir kurį kažkur vežė K. Zienka, viduje. O vėliau – patiems teisėsaugininkams rankomis perrinkus likusį anglių kiekį.

Atėjus laikui teisme duoti parodymus, V. Matulaitis ir K. Zienka pareiškė, kad jie tik krovė minėtame angare anglis, nieko nežinodami apie jose slepiamus narkotikus. Ir darę tai V. Pankos, kuris tuo metu dar slapstėsi nuo teisėsaugininkų, prašymu.

Kur dingo kiti smaragdai?

Pasidavus V. Pankai, jau daugiau kaip dvejus metus Kauno tardymo izoliatoriuje laikomas 55-erių D.P. Murillo, teigdamas, kad jau pavargo bijoti, anksčiau teisme duotus parodymus pakeitė.

Jis ėmė pasakoti radęs anglių maišuose, kuriuose buvo slepiamas kokainas, ir du smaragdus. Nors, anot į Lietuvą jį siuntusių dviejų Kolumbijos piliečių tarpininko, gyvenančio Olandijoje, šių deimantų ten turėjo būti kur kas daugiau. Minėti du sutartiniu ženklu – kvadratukais pažymėti maišai, kuriuose esą jie paslėpti. Kodėl šį kartą smaragdų kontrabandos krovinys pasiekė Lietuvą, D.P. Murillo teigė nežinantis. Anksčiau minėti Kolumbijos piliečiai atsiųsdavo jam tokį krovinį tiesiai į Olandiją.

Tačiau, anot D.P.Murillo, kad smaragdai šį kartą paslėpti anglyse, jam niekas nesakė. Tai jis sužinojo tik tuomet, kai K. Zienka jį atvežė į angarą. Tačiau pradėjus tarp daugybės maišų su anglimis ieškoti pažymėtų, jų aptikti nepavyko. Bet buvo ne vienas suplyšęs maišas su pabirusiomis anglimis. Viename tokių jis ir aptikęs du smaragdus, kuriuos įsimetė į kuprinę. Kitą dieną vėl važiuodamas į angarą jis paliko šią kuprinę K. Zienkos, pas kurį buvo apsistojęs, namuose. Po jų sulaikymo ten buvo atlikta krata, kurios metu paimta ir kuprinė.

Kas toliau?

Tada D.P. Murillo teigė, kad kiekvieno jo tarp anglių rasto smaragdo vertė – apie 800 eurų. O įprasta tokios jų kontrabandos vertė – 80 tūkst. eurų. Tiek jis, kaip ir ankstesniais atvejais, tikėjosi uždirbti pardavęs atsiųstus smaragdus ir šį kartą.

Trečiadienį minėta kuprinė, iki šiol saugota vienoje Kauno bendrovėje, kuri pagal sutartį su policija saugo daiktinius įrodymus, buvo atvežta į teismą apžiūrai.

Išimti iš jos galimus brangakmenius liepta pačiam D.P. Murillo. Kurį laiką paieškojęs, jis ištraukė du akmenis su spalvotomis priemaišomis, kurie buvo apie trijų ir penkių cm diametro. D.P. Murillo teigė, kad šios priemaišos – smaragdai, kuriuos jis būtų išėmęs, apdirbdamas šiuos akmenis. Kiek jų dar yra šių akmenų viduje, belieka tik spėlioti.

Kaip jau rašyta, buvo radę šiuos akmenis po teisiamųjų sulaikymo ir teisėsaugininkai. Tačiau tada dar nežinota, kad tai gali būti smaragdai, todėl nebuvo paskirta jų ekspertizė, po kurios būtų sprendžiama, ar už tokį kiekį brangakmenių kontrabandos pradėti ikiteisminį tyrimą.

Turėjo konkrečias užduotis?

Remiantis kaltinamuoju aktu, V. Pankos suburtos nusikalstamos grupės nariai turėjo konkrečias užduotis, susijusias tik su kokaino kontrabanda.

Jį įgijusiam ir į Klaipėdos uostą atplukdžiusiam V. Pankai išsinuomojus Alytuje angarą, į kurį buvo atvežta ši kontrabanda, D.P. Murillo turėjo išgryninti atplukdytoje akmens anglyje paslėptą kokainą bei išmokyti to K. Zienką su V. Matulaičiu. Pastarieji turėjo pasitikti atplukdytus konteinerius, organizuoti krovinio iškrovimą, sandėliavimą. O K. Zienka – dar ir pasitikti D.P.Murillo, suteikti jam pastogę savo namuose.

Prieš 30 metų už kažkokį nusikaltimą, taip pat siejamą su narkotikais, Ispanijoje jau teistą D.P. Murillo, kuris buvo sulaikytas jau trečią savo atvykimo į Lietuvą dieną, gina du advokatai. Tačiau jam niekaip nepavyksta ištrūkti į laisvę net už siūlomą rekordinį 100 tūkst. eurų užstatą. Nors 45-erių K. Zienka bei 29-erių V. Matulaitis, kuriems taip pat gresia laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų, buvo paleisti iš suėmimo už 15 bei 20 tūkst. eurų užstatus.

Anot teisėsaugininkų, šios trijulės sulaikymo metu iš nusikalstamo pasaulio perimto kokaino vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 40 mln. eurų. Tačiau byla buvo perduota teismui ne su visais įtariamaisiais. Kelių iš jų atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Tarp šių laimingųjų buvo ne tik įmonių, esą organizavusių šią akmens anglies siuntą, fiktyvūs direktoriai, bet ir K. Zienkos, prieš dešimt metų teisto už stiprių naminių alkoholinių gėrimų gaminimą ar laikymą pardavimo tikslais, brolis. Pastarasis atvyko prie minėto Alytaus angaro per pačią teisiamųjų sulaikymo operaciją. Tačiau buvo patikėta, kad tik esą atsiimti iš brolio savo krovininio mersedeso, kurį K. Zienka naudojo darant jam inkriminuojamus nusikaltimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Kaip galima paleisti į laisvę nusikaltėlį,kuriam gresia iki 15 metų kalėjimo?O štai mūsų neklystantys teisėjai -paleido net du nusikaltėlius.Kaip niekas nieko nesako,tokiems teisėjams.Aūūūūū Prezidente.

Anonimas

Anonimas portretas
KAS cia per valstybe,su tokia teise.Kaimieti uz pavokta vista sodina.Vienu zodziu mums iki europinio lygio ,panasiai kaip venesuelai.

Samtis

Samtis portretas
Iki gyvos galvos sviecia. Turkijoje, Singapure, Kinijoje butu mirties bausme.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių