H. Daktaras vėl veržiasi į laisvę

Kauno apygardos teismas trečiadienį išnagrinėjo Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos teikimą dėl nuteistajam Henrikui Daktarui paskirtos laisvės atėmimo bausmės iki gyvos galvos pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Ar galima sušvelninti 64 metų nuteistajam paskirtą bausmę, trijų teisėjų kolegija skelbs pirmadienį, pranešė prokuratūra.

Kaunietis H. Daktaras Klaipėdos apygardos teismo 2013 metų birželio 14 dienos nuosprendžiu buvo nuteistas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme už organizuotą ginkluotą susivienijimą sunkiems ir labai sunkiems nusikaltimams vykdyti.

Kartu su juo buvo nuteisti dar keliolika organizuoto nusikalstamo susivienijimo dalyvių. Galutinis nuosprendis H. Daktaro byloje buvo paskelbtas 2016 metų balandį, kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetė kasacinį skundą.

Per Kauno apygardos teismo posėdį trečiadienį Pravieniškių pataisos namų atstovai nurodė, jog nuteistasis H. Daktaras vadovaujasi visuomenei priimtinomis elgesio normomis ir vertybėmis.

Jie taip pat pažymėjo, kad per bausmės atlikimo laiką nuteistasis keturis kartus baustas drausminėmis nuobaudomis, tačiau už gerą elgesį ir dalyvavimą visuomeninėje būrio veikloje buvo skatintas 18 kartų.

Posėdyje dalyvavęs Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras nesutiko su pataisos namų teikimu ir prašė teismo jo netenkinti.

Prokuroras atkreipė teismo dėmesį į H. Daktaro elgesį atliekant bausmę ir tai, kad nuteistasis išlieka pavojingas visuomenei. Jis iki šiol savo kaltę pripažįsta tik iš dalies.

Kauno apygardos prokuratūra teismo prašė atsižvelgti ir į tai, kad nuteistojo nusikaltimai buvo vykdomi siekiant finansinės naudos. Nuteistajam buvo priteista atlyginti beveiki 100 tūkst. eurų dydžio civilinius ieškinius, tačiau H. Daktaras geranoriškai yra atlyginęs vos apie 120 eurų, o dar apie 45 tūkst. eurų buvo išieškoti antstolių.

Prokuratūra, prašydama teismo netenkinti pataisos namų teikimo, pabrėžė, kad bausmės pakeitimas į terminuotą laisvės atėmimą – išimtis, kuri gali būti taikoma tik nustačius, kad nuteistasis elgiasi itin nepriekaištingai ir visos kitos aplinkybės leidžia pagrįstai manyti, jog tokiu būdu nebus pažeistas teisingumo principas ir visuomenės interesai.

Tai trečias kartas, kai H. Daktaras prašo pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę į terminuotąją. Kauno apygardos teismas tokius teikimus yra svarstęs pernai vasarį ir 2019 metų gruodį. Tuomet prašymai nebuvo tenkinami.

Vilmanto Raupelio nuotr.

H. Daktaro įkalinimo pradžia laikomi 2009 metai, tačiau į bausmę įskaičiuojamas ir pagal ankstesnius – Vilniaus apygardos teismo 1997 metų vasario ir 2006 metų gruodžio – nuosprendžius už grotų praleistas laikas.

2008 metų gruodį teismas buvo leidęs H. Daktarą suimti, tačiau jis pasislėpė ir tik kitų metų rudenį buvo sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto.

Pagal 2019-ųjų pavasarį Seimo priimtas įstatymo pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį, teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Jei teismas nusprendžia įkalinimo įstaigos teikimo netenkinti, pakartotinai dėl laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės sušvelninimo galima kreiptis praėjus vieneriems metams. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėtra

Vėtra portretas
Aš tiku ,kad žmonės keičiasi,tačiau ,tik ne šis,tokie vardan tikslo padarytų viską,uždarytas būna geras,skatinamas....ir visur teigia,kad nieko nepadarė,nes nėra lavonų...tegu tik tupi ten kur jo vieta,skirčiau ir du procentus nuo savo algos..gyvenime ira graža kaip parduotuvėja...

Chebra

Chebra portretas
Jis sau su birka jsu šikną pasiekia, reikia leisti jį pas agrastus

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Laisvės galėjo trokšti tik banditai arba psichiniai ligoniai. Kurgi ne: vergija- tai palaima, o nepriklausomybės troškimas-ne kas kita kaip liguistas kliedesys! Lietuvos Respublikos Kauno vpk, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Gintautas Žaliagiris (klaunas) 865608032, Neringa Venckienė ( prostitutė, Kaunas, Gričiūpio seniūnija, A. Baranausko gatvė, 12-54) 862401700, 860987088, Aloyzas Venckus (kuilys) 860318032. Gintaras Petrauskas, Povilas Mačiulis, Mantas Jurgutis, Andrius Palionis, Visvaldas Matijošaitis, Rūta Simkautytė-Kondarauskė. Š. Jonušas, I. Kvietkauskienė, Sakalaitė, Valaitis, J. Radeliūnienė, Levinckienė, Kvaraciejus, E. Žigutis, Miknienė. Henrikas Daktaras, Ramutė Daktarienė,. Valdas Adamkus, Andrius Kubilius. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT 294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių